Συνέντευξη στον Ηλία Σταθάτο

 

Εξαρτημένοι στον αγώνα για την κατάργηση των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών δηλώνουν οι Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι και διεκδικούν τη δημοτική αρχή στο Χαϊδάρι προκειμένου, όπως λέει στον Δρόμο ο επικεφαλής της κίνησης Θοδωρής Σπηλιόπουλος, «να κάνουμε, μαζί με τους δημότες, και όσα δεν φαίνονται να είναι “του χεριού μας”, ώστε ο κάθε συντοπίτης μας να νιώσει ότι συμμετέχει στη Διοίκηση».

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε την υποψηφιότητά σας για δήμαρχος Χαϊδαρίου: ως μία «ανεξάρτητη επιλογή» ή ως μια «κομματική επιλογή» για τη μάχη της Αυτοδιοίκησης;

Είμαστε εξαρτημένοι στην ανάπτυξη δίκαιων Κοινωνικών, Εργατικών, Λαϊκών αγώνων. Είμαστε εξαρτημένοι στον αγώνα απαλλαγής της χώρας μας από κάθε μνημονιακή δέσμευση και την κατάργηση των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Γι’ αυτό ακριβώς δεν δηλώνουμε «ανεξάρτητοι». Αντίθετα, η πορεία μας έχει ιστορική συνέχεια και είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν.

 

Στο παρελθόν οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είχαν προβάδισμα έναντι των αριστερών υποψηφίων, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι ήταν οι «εκλεκτοί» της κυβέρνησης και ως εκ τούτου θα είχε ευνοϊκή μεταχείρηση ο Δήμος, εφ’ όσον θα ήταν αυτοί στη Διοίκηση. Σήμερα οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν το αντίστοιχο πλεονέκτημα, αν δεχτούμε ότι η Αριστερά έχει το προβάδισμα για να γίνει η επόμενη Κυβέρνηση;

Έχετε δίκιο ότι αυτό είναι μέχρι σήμερα το μοντέλο για την Αυτοδιοίκηση που προωθούσε η κάθε κυβέρνηση. Γι’ αυτούς, αρεστοί αυτοδιοικητικοί είναι όσοι δεν εγείρουν απαιτήσεις και δεν προβάλλουν αντιστάσεις. Αυτοί είχαν το «χρίσμα», τη στήριξη, το χρήμα. Όμως η Αριστερά, όπως γνωρίζετε, δεν αγωνίζεται για να αναλάβει τη σκυτάλη σε μια αλληλουχία αλλαγής της διακυβέρνησης. Αγωνίζεται για την αλλαγή της εξουσίας. Η κυβέρνηση της Αριστεράς για να υπάρξει, χρειάζεται κάτι περισσότερο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 300, χρειάζεται και έχει ζωτική ανάγκη την παμψηφία των λαϊκών κινημάτων.

Η ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση (που δικαιώνει το όνομα και το ρόλο της) σε όλες τις βαθμίδες της, είναι ο προνομιακός χώρος για την Αριστερά. Μπορούμε λοιπόν με σιγουριά να πούμε:«Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών, αποτελεί βασικό στοιχείο του DNA της Αριστεράς».

 

Ποια είναι η φιλοσοφία σας στα θέματα Δημοκρατίας και τι ακριβώς θα εφαρμόσετε στο δήμο σας, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος;

Χαριτολογώντας, αλλά καθόλου αστειευόμενος, σας λέω ότι για να λύσεις «Ασκήσεις Δημοκρατίας» θα πρέπει να έχεις μελετήσει πολύ καλά το Κεφάλαιο Όλοι οι δημότες είναι ίσοι και απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων. Τι σημαίνει αυτό στην καθημερινή λειτουργία μας;

  1. Ανάπτυξη ανοιχτής σχέσης με την κοινωνία, που σημαίνει αναπτύσσουμε τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, στηρίζουμε τους φορείς της Παιδείας, καταγράφουμε αναλυτικά τους ανέργους, αποκαθιστούμε το ρεύμα και το νερό σε όσους έχει διακοπεί, δίνουμε δωρεάν ή φθηνή πρόσβαση της νέας γενιάς στην ενημέρωση, τον πολιτισμό, στον αθλητισμό, δίνουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών σε προβλήματα κυκλοφοριακού, καθαριότητας και ανακύκλωσης.
  2. Σύνταξη και εκτέλεση προϋπολογισμού του Δήμου με βάση τις ψηφισμένες (από τους πολίτες) προτεραιότητες και ανάγκες, ανά συνοικία, περιοχή, γειτονιά.
  3. Απολογιστικές συνελεύσεις κατοίκων ανά περιοχή, για την απόδοση «λογαριασμού» σε θέματα που τους αφορούν.
  4. Δημοσιεύσεις των προϋπολογισμών, συμβάσεων, χρηματικών καταβολών από τις υπηρεσίες του δήμου.
  5. Διάθεση όλων των υποδομών του δήμου και έμπρακτη στήριξη όλων των αγωνιζόμενων για λαϊκά δικαιώματα και κοινωνικές δομές.

Εν κατακλείδι, θα κάνουμε, μαζί με τους δημότες, και όσα δεν φαίνονται να είναι «του χεριού μας», ώστε ο κάθε συντοπίτης μας να νιώσει ότι συμμετέχει στη Διοίκηση.

 

Ποια είναι τα 4 πρώτα θέματα που θα ασχοληθεί η Διοίκησή σας, αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Συνοπτικά θα σας αναφέρω τις τέσσερις, κατά σειρά, προτεραιότητες μας, γιατί αναλυτικά θα παρουσιαστούν μαζί με το πρόγραμμα, που πραγματικά με πολύ επιστημονικό τρόπο έχει επεξεργαστεί η ομάδα προγράμματος της παράταξης.

  1. Το Χαϊδάρι πόλη Ιστορικής Μνήμης. Ξέρετε, έχουμε το τεράστιο προνόμιο να είμαστε μία από τις ελάχιστες πόλεις, όχι μόνο στη χώρα μας, που κουβαλάει τόσο μακρόχρονη αλλά και τόσο «βαριά» ιστορία, χωρίς να το έχουμε αναδείξει και «εκμεταλλευτεί». Επιβάλλεται άμεσα η απόδοση του Στρατοπέδου με το μοναδικό Block 15 στους πολίτες του Χαϊδαρίου. Επιβάλλεται η δημιουργία Ανοιχτού λαϊκού Πανεπιστημίου, μονοθεματικού με σκοπό την ανάδειξη της ιστορικότητας της πόλης.
  2. Δημιουργία μετώπου Σκαραμαγκά. Είμαστε η πρώτη και μοναδική δημοτική παράταξη που, πριν από 2 τετραετίες, αναδείξαμε το θέμα του Σκαραμαγκά. Αποτελεί για μας προτεραιότητα η ανάπλαση του Σκαραμαγκά, η ενοποίηση του θαλάσσιου χώρου, η απορρύπανση της θάλασσας με την ενεργοποίηση της 3ης φάσης του προγράμματος της Ψυτάλλειας και επίσης κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό, είναι η ανάδειξη του ίχνους της μοναδικής αρχαίας Ιεράς οδού στην περιοχή. Η εμμονή μας στη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας των ναυπηγείων έχει σχέση με την αντίληψή μας για τον «κεντρικό» ρόλο της Τοπικής αυτοδιοίκησης σε μια εναλλακτική φιλολαϊκή οικονομική πολιτική.
  3. Κυκλοφοριακές μελέτες. Ο δήμος μας έχει ανάγκη από κυκλοφοριακή μελέτη σύγχρονη, επιστημονική, ανθρωποκεντρική και μακράς πνοής. Μελέτη που να δίνει λύσεις στο απώτερο μέλλον και όχι στο άμεσο, που θα την καθιστά ξεπερασμένη την προσεχή εικοσαετία. Μια τέτοια μελέτη πρέπει να ενταχθεί στο Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, πρέπει να προβλέπει την υπογειοποίηση μέρους της Λεωφόρου Αθηνών, πρέπει να προβλέπει την επέκταση της γραμμής του μετρό μέχρι την Ελευσίνα. Μια τέτοια μελέτη πρέπει να προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αλλά και την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων τόσο για τις μετακινήσεις εξυπηρέτησης, όσο και αναψυχής και άθλησης με ποδήλατο.
  4. Την ανάπτυξη χώρων Πολιτισμού και Άθλησης. Η Δημοτική μας Αρχή θα στηρίξει κυρίως τα παιδιά και τους νέους της πόλης, που θέλουν να δημιουργήσουν ή να απασχοληθούν σε τομείς και χώρους Πολιτισμού και Άθλησης. Θα στηρίξουμε τα νεανικά σχήματα (μουσικά, θεατρικά, κ.λπ.), τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, το μαζικό αθλητισμό, την αθλητική εκπροσώπηση της πόλης.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!