Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

Πώς θα κρυφτούν απ’ τα παιδιά;
Σε 686.000 ή ποσοστό 35,4% ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονταν κάτω από το όριο φτώχειας το 2012, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Unicef που δόθηκε στη δημοσιότητα, με πιο ευάλωτα να εμφανίζονται τα παιδιά των μονογονεϊκών (74,7%) και των τρίτεκνων/πολύτεκνων (43,7%) οικογενειών. Στο κείμενο της έκθεσης-καταγγελίας αναφέρεται ότι οι ασκούμενες πολιτικές στην Ελλάδα όχι μόνο δεν λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας σε βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα η αντιμετώπιση των παιδιών από το σύστημα φορολογίας. Τι κι αν η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρο 27, παρ. 1) αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού για ένα κατάλληλο επίπεδο ζωής; Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεσμεύεται να υποβάλει απλά την περιοδική της έκθεση για την εφαρμογή της Σύμβασης σε… τριάμισι χρόνια, στις 9 Δεκεμβρίου του 2017! Τι πειράζει που τότε μπορεί να είναι πάρα πολύ αργά; Δεν προέχει μήπως η διαστροφή τής… συγκομιδής τραγικών αριθμών;

Δεσμώτες του… πλεονάσματος!
Με κλειστά στόματα και αλυσοδεμένα χέρια διαδήλωσαν την Πέμπτη, έξω από τη Βουλή, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας τους, πραγματοποίησαν ακόμη πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα. Παραμένουν επί επτά μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και αυτοί και οι οικογένειές τους. Διεκδικούν τη διασφάλιση της σταθερής και τακτικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και τη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος, το οποίο προσφέρει κοινωνική φροντίδα επί 12 χρόνια συνεχώς. Ζητούν ακόμη τη σύσταση οργανωμένων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους δήμους και την ένταξη σε αυτές όλων των εργαζομένων, ώστε «να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση του προγράμματος μέσω ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ που προωθούν κυβέρνηση και αιρετοί».

Πορείες αντίστασης για τις φυλακές
Το νέο, φασιστικού τύπου νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για φυλακές-κολαστήρια έρχεται ως εικόνα από το ζοφερό μέλλον που οραματίζονται, για την κοινωνία της Νέας Τάξης, οι εμπνευστές της. Αυτά τα κολαστήρια αποτελούν τα ελληνικά Γκουαντάναμο. Φτιάχνονται σαν εφιαλτικά σκιάχτρα-φόβητρο, πρώτα για τους πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και για όσους κρατούμενους αρνούνται να αργοπεθάνουν στην αδράνεια και την εξόντωση των νόμιμων και άφθονων ναρκωτικών, όσους μέσα από την αντίσταση αναζητούν την ανθρωπιά τους. Φτιάχνονται ακόμα σαν φόβητρο για ολόκληρη την αγωνιζόμενη κοινωνία, που αρνείται την προγραμματισμένη εξόντωση των ανθρώπων, των ονείρων, της ελπίδας και αντιστέκεται απέναντι στη νέα τάξη. Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καλεί τον κόσμο σε συγκέντρωση και πορεία σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, και αύριο την ίδια ώρα στην Πλατεία Δομοκού (αναχώρηση πούλμαν 8 π.μ. από το Μουσείο).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!