Νέο πλιάτσικο σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Πάρκα από τσιμέντο και εκποίηση δημόσιων χώρων στην ημερήσια διάταξη

 

Υπερψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου το νομοσχέδιο για τα νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας-Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων, με επιφυλάξεις από πλευράς ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛ., και αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Δύο νέα τμήματα της Διεύθυνσης Χωροταξίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αναλαμβάνουν στο εξής την εποπτεία και την εφαρμογή των Ρυθμιστικών Σχεδίων, στη θέση των Οργανισμών Ρυθμιστικών Σχεδίων που καταργήθηκαν, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες που εξέφρασαν ακόμα και εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης και διάφοροι τοπικοί φορείς για τη γραφειοκρατική αυτή επιλογή. Επικράτησε δηλαδή το αφοπλιστικό… επιχείρημα του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ότι «…όταν ανέλαβα καθήκοντα υπουργού υπήρχε ειλημμένη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περί κατάργησης των συγκεκριμένων φορέων, και αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση»…

 

«Κατευθύνσεις στρατηγικής»

«Τα Ρυθμιστικά συνιστούν κείμενα κεντρικών στρατηγικών κατευθύνσεων και οφείλουν εκ της φύσεώς τους να είναι γενικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να δεσμεύουν τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού ώστε να παίρνουν τις δέουσες αποφάσεις», αναφέρει στην τελική του τοποθέτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και η Βουλή θα κληθεί σε λίγες μέρες να… μυρίσει τα νύχια της, να διακρίνει και να ρίξει φως στις πραγματικές στρατηγικές κατευθύνσεις που διέπουν το νομοσχέδιο. Να αξιολογήσει λ.χ. την πρώτη παραδοχή, ότι «η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας ως βασικού μοχλού και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας υιοθετείται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας», όταν η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι την επιχειρηματικότητα την αντιλαμβάνεται ως γενικό ξεπούλημα και προκλητική αποποίηση κάθε δημόσιου συμφέροντος και αγαθού…

Επίσης, τι άλλη στρατηγική κατεύθυνση να υπάρχει άραγε στη διατύπωση ότι «η κάλυψη των οικιστικών αναγκών των κατοίκων του Λεκανοπεδίου επιδιώκεται κυρίως μέσα στην ήδη θεσμοθετημένη αστική γη»; Δεν δηλώνει τη φανερή πρόθεση μεταβολής των συντελεστών δόμησης στις αστικές γαίες ή την αύξηση των προσφερόμενων προς δόμηση ακινήτων του Δημοσίου; Πόσο ανυστερόβουλη είναι η αλλαγή χαρακτηρισμού των δημοτικών πάρκων και των μικρών δασών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως το δάσος Χαϊδαρίου, της Νέας Φιλαδέλφειας, το πάρκο Γουδή, το Αττικό Άλσος, το κεντρικό πάρκο του Μητροπολιτικού πόλου Ελληνικού-Αγ. Κοσμά, το Σέιχ Σου, ο Υμηττός, του Τατόι, η Πεντέλη; Τα «Μητροπολιτικά» αυτά Πάρκα, αστικά ή περιαστικά, όπως τα χαρακτηρίζει το νέο Ρυθμιστικό, θα συνεχίσουν να τα προστατεύουν με νύχια και με δόντια οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς, ή θα δικαιούται η κεντρική διοίκηση να τα παραχωρεί σε επιχειρηματίες, με δώρο μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, το «δικαίωμα δόμησης έως και του 5% της συνολικής δασικής έκτασης»; Είναι αδικαιολόγητη η αγωνία των κατοίκων Αττικής και Θεσσαλονίκης;

 

Στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα… εκ παραδρομής

Οι καιροί όμως και οι κυβερνώντες είναι πονηροί, ίσως όσο ποτέ άλλοτε στην ελληνική ιστορία, οι δε δανειστές με τους δήθεν επενδυτές και τα κοράκια τους λαίμαργοι και βιαστικοί. Μόλις την περασμένη Τρίτη, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα νευραλγικά «φιλέτα» στο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας. 176 στρέμματα γης από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά μέχρι τα «Αστέρια» Γλυφάδας, άλλα 20 στρέμματα στη Γλυφάδα, καθώς και το Άσπρο Λιθάρι Σουνίου, έκτασης 383 στρεμμάτων, κυριότητας του ΕΟΤ, που τελεί υπό τη διοίκηση και διαχείριση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Παράλληλα, στο ΤΑΙΠΕΔ μεταφέρθηκε μία νέα ομάδα ακινήτων του Δημοσίου, που συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το λιμάνι της Ζέας, το Χιονοδρομικό Κέντρου του Παρνασσού, ξενοδοχεία Ξενία, καθώς και την έκταση των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από αυτήν την είδηση, η κυβέρνηση επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες από τις εκτάσεις που περιήλθαν στο ΤΑΙΠΕΔ «…έχουν μπει εκ παραδρομής»!

Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

«Αξιοποίηση» (και) για τα Λιπάσματα Κερατσινίου-Δραπετσώνας

Ο χώρος των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποτελεί ένα μεγάλης αξίας ιστορικό μνημείο. Ακόμη, είναι ένας από τους τελευταίους χώρους, ειδικά τέτοιας έκτασης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των εξαιρετικά επιβαρυμένων κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Όμως όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Για τους κυβερνώντες και το «αναπτυξιακό» μοντέλο τους τα Λιπάσματα Κερατσινίου και το Λιμάνι, εδώ και πολλά χρόνια, χαρακτηρίζονται αυστηρά από την ακόλουθη λέξη: Φιλέτο. Και ως τέτοιο σχεδιάζεται να «αξιοποιηθεί». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εν μέσω της προεκλογικής περιόδου κατέθεσε νομοσχέδιο για Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής στο οποίο, με σαφήνεια, αναφέρεται στην πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 14 παράγραφος 4 του σχετικού παραρτήματος του νομοσχεδίου που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και θα εισαχθεί προς ψήφιση, εστιάζει «στην πολεοδομική συγκρότηση και στην οργανωμένη πολεοδομική ανάπτυξη της Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου» με στόχο τη δημιουργία ενός «πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά». Επίσης, η παραλιακή μετώπη παραχωρείται στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και στα επιχειρηματικά σχέδια της Διοίκησής του, με την πρόβλεψη να επεκταθεί το δίκτυο μεταφορών με μέσα σταθερής τροχιάς. Σε μια παράλληλη κίνηση, στις 14 Μαρτίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με αυτή, η περιοχή της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης Κερατσινίου- Δραπετσώνας μετονομάζεται σε περιοχή Μητροπολιτικής Ανάπλασης, εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως με συντελεστή δόμησης 0,6 και τίθεται σε ισχύ ο θεσμός της Ζώνης Ελεγχόμενης Ανάπτυξης (ΖΕΑ).

Με την απόφαση αυτή ο Δήμος χάνει το δικαίωμα να ελέγχει και άρα να εγκρίνει ή να απορρίπτει, τον οποιοδήποτε πολεοδομικό σχεδιασμό επανάχρησης του χώρου. Έτσι, το μέλλον της πρώην Λιμενοβιομηχανικής Ζώνης περιέρχεται αποκλειστικά στα χέρια του υπουργείου με προφανή στόχο την άμεση αξιοποίησή της σε πλήρη αρμονία με τα επιχειρηματικά σχέδια των ιδιοκτητών της περιοχής: της Πρότυπου Κτηματικής Τουριστικής Α.Ε., της Lafarge-Όμιλος Εταιριών Ηρακλής, του Ομίλου της Aegean του Δημήτρη Μελισσανίδη και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά. Το τι θα ακολουθήσει είναι εύκολο να το φανταστεί κανείς.

Όμως, απέναντι στο σχέδιο αυτό θα υπάρξουν αντιστάσεις. Η δημοτική παράταξη που κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών, ο Άλλος Δρόμος, αναλαμβάνοντας τη Δημοτική Αρχή την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, δεσμεύεται με ανακοίνωσή του «ότι θα διεκδικήσει να κατοχυρωθεί στο δήμο η πρώην Λιμενοβιομηχανική Ζώνη μαζί με τη παραλιακή μετώπη». Οπότε η «αξιοποίηση», δεν θα είναι εύκολη…

Ηλίας Σταθάτος

 

Τα περίεργα της… Αγιά-Σοφιάς

«Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Νέας Φιλαδέλφειας προωθείται η ανάπτυξή του με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού μητροπολιτικής εμβέλειας και αναψυχής. Η ανάδειξη του άλσους Φιλαδέλφειας σε μητροπολιτικό πάρκο συνδυάζεται με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού της ΑΕΚ, καθώς και τις αναγκαίες και προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, χώρους και υποδομές στάθμευσης αλλά και την ανάπλαση στην ευρύτερη περιοχή».

Πέρα από την ανάλαφρη αυτή και φαινομενικά αθώα διατύπωση του Νέου Ρυθμιστικού που παραδόθηκε προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει στηθεί εδώ και πολύ καιρό ένα «πολεμικό» σκηνικό με άφθονο παρασκήνιο, που διχάζει κατοίκους, οπαδούς, παρατάξεις, κ.ά. Η απερχόμενη διοίκηση δέχθηκε να παραχωρηθεί ένα τμήμα του άλσους στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου «Αγιά Σοφιά», που δεν θα ξεπερνούσε όμως τα 6 στρέμματα και με αντισταθμιστικά οφέλη οικολογικού ενδιαφέροντος και περιβαλλοντικής προστασίας, και η νέα διοίκηση φέρεται να το αποδέχθηκε, μη λογαριάζοντας ενδεχομένως ότι αμέσως μετά την υπερψήφιση του Ρυθμιστικού ο Δημ. Μελισσανίδης θα μπορεί να διεκδικήσει νομίμως μέχρι και… 23,5 στρέμματα του άλσους, ή και ότι δεν θα πέφτει πλέον κανένας θεσμικός λόγος στη δημοτική αρχή. Στο πρόγραμμα της παράταξης «Δύναμη Πολιτών», ωστόσο, με επικεφαλής τον νέο δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, δόθηκαν ρητές δεσμεύσεις για «υπεράσπιση με πολιτικά, νομικά και άλλα μέσα της εδαφικής ακεραιότητας του συνόλου του παραχωρηθέντος άλσους και της έκτασής του, καθώς και του δασικού-αναδασωτέου στο διηνεκές χαρακτήρα του». Πρόκειται για μια καθαρή θέση, που όμως βρίσκεται σε σχετική δυσαρμονία με όσα ακολούθησαν την τρέχουσα εβδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ «με φορείς, μεταξύ των οποίων και η ΑΕΚ», συνάντηση κατά την οποία έγιναν αποδεκτές από την πλευρά της ΑΕΚ «βελτιωτικές προτάσεις». Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, διευκρινίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει ολόκληρο το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης, πλην του άρθρου 81 που αναφέρεται στο γήπεδο της ΑΕΚ, εφόσον γίνουν δεκτές οι τροπολογίες του που θα καταθέσει» και που αφορούν την προστασία του δασικού χαρακτήρα του άλσους, την εξαγορά ισόποσης έκτασης από την πλευρά της ΑΕΚ εντός Νέας Φιλαδέλφειας, η οποία να χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστη έκταση πρασίνου ή άλσος, την κατασκευή πάρκινγκ 250 θέσεων με έξοδα της ΑΕΚ και τον Δήμο να διατηρεί την ιδιοκτησία και τη χρήση τους, την πρόβλεψη ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να εξυπηρετούν τη Νέα Φιλαδέλφεια και την πρόσβαση στο γήπεδο. Είτε με βελτιώσεις είτε χωρίς, η περίπτωση του άλσους Ν. Φιλαδέλφειας, όπως αποτυπώνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο, μοιάζει με ξεκάθαρη υπόθεση ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας που παραδίδεται σε επιχειρηματικά συμφέροντα και «ειδικές χρήσεις».

Η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως αφήνει περιθώρια πολλών ερμηνειών, κάτι που ίσως φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με κατοίκους της περιοχής που αρνούνται τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της «πολυ-δωρεάς» στον Μελισσανίδη. Οι τελευταίοι δείχνουν μάλιστα αποφασισμένοι να αντισταθούν στην τρομοκράτηση και στις παρακρατικές μεθόδους που έχουν υιοθετήσει συμμορίες φερόμενων ως ΑΕΚτζήδων της περιοχής. Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, «σκηνές από εποχές παρακράτους φέρνουν στη μνήμη τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη 29 Mαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας.

Σε ανοιχτή συζήτηση γύρω απ’ το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, και ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται για τη συζήτηση, εμφανίστηκαν στο χώρο μερικές δεκάδες οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, με εμφανώς απειλητικές διαθέσεις. Τραμπουκίζοντας, βρίζοντας και απειλώντας, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν όσους βρίσκονταν στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, δημιουργώντας παράλληλα τέτοιες συνθήκες που κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της εκδήλωσης. Φαίνεται πως το αντικείμενο της συζήτησης δεν άρεσε στο μεγαλοεπιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη και αποφάσισε, στέλνοντας το στρατό του, να τη ματαιώσει».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!