Δριμύ ψύχος επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του Καναδά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Χιονιάς φόβου και αυταρχισμού πλήττει τη χώρα, με την κυβέρνηση του «φιλελεύθερου» Τζάστιν Τριντό να επιβάλλει ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα με πρόσχημα την καταπολέμηση της πανδημίας. Μέτρα που έχουν ντε φάκτο ακυρώσει το Σύνταγμα και τις βασικές ελευθερίες, και ταυτόχρονα στερούντο μεροκάματο σε ευρύτατα στρώματα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Για τους φορτηγατζήδες, το ποτήρι ξεχείλισε όταν ανακοινώθηκε η υποχρέωση να παραμένουν σε καραντίνα όταν επιστρέφουν από τις ΗΠΑ. Και έτσι οι παγωμένοι δρόμοι ζεστάθηκαν από χιλιάδες νταλίκες: τα τρία μεγαλύτερα «κονβόι της ελευθερίας» μπήκαν στην καναδική πρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο και, μαζί με πλήθη διαδηλωτών, πλημμύρισαν το κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες νταλίκες έχουν μπλοκάρει κομβικά σημεία στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

To πρώτο κονβόι αναχώρησε από το Βανκούβερ στις 23 Ιανουαρίου. Αφού διένυσε 4.700 χιλιόμετρα παγωμένων αυτοκινητόδρομων, μπήκε στην καναδική πρωτεύουσα στις 29 Ιανουαρίου, μαζί με άλλα δύο κονβόι από τη Νέα Σκοτία και το Οντάριο.

Πρόκειται για έναν ξεσηκωμό στον οποίο συμμετέχουν πλάι-πλάι ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι (πάνω από το 90% των Καναδών έχει εμβολιαστεί), οι οποίοι θεωρούν ότι, με τα τελευταία περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης Τριντό, ξεχείλισε το ποτήρι. Στις διαμαρτυρίες κυριαρχεί το σύνθημα «Ελευθερία!», καθώς και το αίτημα για παραίτηση του Τριντό και των βουλευτών που υπερψηφίζουν συστηματικά κάθε παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Όπως και τα περισσότερα αντίστοιχα κινήματα άλλων χωρών ενάντια στα περιοριστικά μέτρα και τα «υγειονομικά πιστοποιητικά», το κύμα διαμαρτυρίας που συγκλονίζει εδώ και μια εβδομάδα τον Καναδά είναι πολιτικά ορφανό…

Δεκάδες χιλιάδες Καναδοί υποδέχθηκαν στην Οτάβα τα τρία κονβόι και, μαζί με τους φορτηγατζήδες, κατευθύνθηκαν στην καναδική βουλή. «Η περιθωριακή μειοψηφία είναι εδώ, ενωμένη!» γράφει το αυτοσχέδιο πλακάτ, ειρωνευόμενο τον Τριντό..

Ενορχηστρωμένα ψεύδη και συκοφαντίες

Ακροδεξιοί προσπαθούν φυσικά να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιουργεί η απουσία (ή και εχθρότητα) σχεδόν όλων των οργανωμένων προοδευτικών δυνάμεων. Οι τελευταίες φαίνεται να έχουν διαρρήξει οριστικά τις ιστορικές σχέσεις τους με ευρύτατα λαϊκά στρώματα που καταπιέζονται και δεινοπαθούν ποικιλοτρόπως από τη «διαχείριση» της πανδημίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις ως έργο μιας εξτρεμιστικής μειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικοί οι δύο βασικοί ισχυρισμοί που υποτίθεται αποδεικνύουν πως οι διαμαρτυρόμενοι είναι «βίαιοι βάνδαλοι». Ο πρώτος είναι ότι διαδηλωτές βεβήλωσαν στρατιωτικό μνημείο στην Οτάβα. Και ο δεύτερος ότι «απαίτησαν φορτικά» μερίδες τροφής από φιλανθρωπική οργάνωση…

«Ο πρωθυπουργός Τριντό και η οικογένειά του εγκατέλειψαν την κατοικία τους και μεταφέρθηκαν σε μυστική τοποθεσία»: η είδηση υπονοεί ότι οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είναι εξίσου επικίνδυνοι με ξένα στρατεύματα που πραγματοποιούν εισβολή…

Φωτογραφίες ή βίντεο ή άλλα στοιχεία που να στηρίζουν τέτοιου είδους «επιχειρήματα» δεν υπάρχουν, βέβαια. Αρκεί ότι η σχετική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του… αγανακτισμένου αρχηγού των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων! Με το που ξεκίνησε το πρώτο κονβόι από το Βανκούβερ, ο Τριντό και όλο το «πολιτικά ορθό» πολιτικό-μιντιακό σύμπλεγμα άρχισαν τις ομοβροντίες. Οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί του Καναδού πρωθυπουργού ήταν κυριολεκτικά copy-paste των παλιότερων χυδαίων και περιφρονητικών επιθέσεων του Γάλλου προέδρου Μακρόν ενάντια στα Κίτρινα Γιλέκα. Σε βαθμό ώστε οι διοργανωτές των διαμαρτυριών να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση, και να εκδώσουν οδηγίες που παροτρύνουν τους διαμαρτυρόμενους να μην χάνουν την ψυχραιμία τους σε καμία περίπτωση.

Ποιος είναι αισχρή μειοψηφία;

«Να φέρεστε με σεβασμό στους αστυνομικούς, ακόμη κι όταν σας επιβάλλουν πρόστιμα… Αν δείτε άτομα να προβοκάρουν συναγωνιστές σας, μπείτε στη μέση για να ηρεμήσετε τα πνεύματα… Μην ενδίδετε και μην απαντάτε σε προκλήσεις… Μην τους δίνετε το παραμικρό πρόσχημα για να μας συκοφαντούν…»: αυτές είναι οι παροτρύνσεις των διοργανωτών, που ακολουθούνται με ιώβεια υπομονή από τη συντριπτική πλειοψηφία των διαμαρτυρόμενων. Δηλαδή αυτής της «αισχρής και βίαιης μειοψηφίας» (κατά Τριντό), που συγκρότησε κονβόι μήκους 80 χιλιομέτρων μέσα στον χιονιά! Και με την οποία ενώθηκαν πλήθη Καναδών, βρίσκοντας την ευκαιρία να εκφράσουν τη γενικότερη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι αστυνομικοί παρενοχλούν κάθε «ύποπτο απείθειας», και ιδίως οδηγούς μεμονωμένων φορτηγών. Ο Πίτερ Σλόλι, αρχηγός της Αστυνομίας της Οτάβα, έφτασε να δηλώσει απειλητικά ότι «οι Αρχές μπορεί να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού»!

Παρενθετικά, ας σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός «αισχρή μειοψηφία» ταιριάζει κουτί στη σημερινή κυβέρνηση: ο Τριντό κυβερνά με το… 32,6% των ψήφων, σε εκλογές όπου η συμμετοχή έπεσε στο 62,9%. Έχει δηλαδή ψηφιστεί από μόλις το 20,5% του εκλογικού σώματος. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους υπερασπιστές της «δημοκρατίας», που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναποδογυρίσουν την πραγματικότητα και να υποδαυλίσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Ενδεικτικές είναι «αναλύσεις» όπου με κάθε σοβαρότητα γράφεται ότι τα συνεχιζόμενα μπλόκα προκαλούν έως και «απότομη επιδείνωση της υγείας των κατοίκων από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας λόγω των καυσαερίων από τις νταλίκες» (είναι οι ίδιοι που ορκίζονται ότι π.χ. τα πυρηνικά απόβλητα δεν αποτελούν πρόβλημα).

Οι διαμαρτυρόμενοι φορτηγατζήδες και οι υποστηρικτές τους είναι ακροδεξιοί και τρομοκράτες. Στη φωτογραφία δύο… ρατσιστές κραδαίνουν απειλητικά πλακάτ: «Ευχαριστούμε τους φορτηγατζήδες μας» και «Ο Τριντό είναι ο πραγματικός τρομοκράτης».

Φυσικά, διαβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Καναδών απεχθάνεται τους διαμαρτυρόμενους. Και προσπαθούν να προκαλέσουν διχασμό: για παράδειγμα, όλα τα «έγκυρα» ΜΜΕ προβάλλουν καθημερινά μια ηλεκτρονική καμπάνια συλλογής υπογραφών που καλεί την αστυνομία να καταδιώξει τους «επικίνδυνους ταραξίες». Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι μέχρι χτες μόλις… 37.000 Καναδοί είχαν υπογράψει. Σε αντιδιαστολή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες παίρνουν μέρος στην εκστρατεία οικονομικής ενίσχυσης των κονβόι: μόνο τις πρώτες 4 μέρες της διαμαρτυρίας συγκεντρώθηκαν έτσι πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ). Όμως η καμπάνια διεκόπη, καθώς οι αρχές υποχρέωσαν την πλατφόρμα GoFundMe να την καταργήσει «για λόγους δημόσιας ασφάλειας»… Μάλιστα ψάχνουν τρόπο να κατάσχουν τα συγκεντρωμένα χρήματα (η GoFundMe είχε αποδώσει στα κονβόι ως την Τετάρτη μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια). Κανονικοί μαφιόζοι!

Εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί συμμετέχουν στο ξέσπασμα ενάντια στο ειδικό καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Συγκεντρώνονται π.χ. στις παρυφές των αυτοκινητόδρομων επευφημώντας τους φορτηγατζήδες. Εδώ μια τέτοια χαρακτηριστική εικόνα από το γαλλόφωνο Κεμπέκ.

Πρώτα συμπεράσματα

 

Δεν έχει ακόμη γραφτεί ο επίλογος όσων γίνονται στον Καναδά (και όχι μόνο: αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αυστραλίας). Οι νταλίκες και οι διαδηλωτές παραμένουν στην Οτάβα και αλλού, εκατοντάδες νέες νταλίκες προστίθενται σε μπλόκα που είχαν αποδυναμωθεί λόγω των κυβερνητικών απειλών και των υπέρογκων αστυνομικών προστίμων, νέα μπλόκα ξεφυτρώνουν σε κομβικά σημεία, και χιλιάδες Καναδοί στέκονται καθημερινά μέσα στο ψύχος σε αερογέφυρες και παράδρομους για να ενθαρρύνουν τους φορτηγατζήδες. Οι πρώτες ρωγμές στο μπλοκ των ελίτ είναι γεγονός: ο πρωθυπουργός της πολιτείας Αλμπέρτα καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καταργήσει την υποχρέωση καραντίνας των φορτηγατζήδων, και η επαρχιακή κυβέρνηση του Κεμπέκ δηλώνει ότι ακυρώνει την απόφασή της να επιβάλλει ειδικό φόρο(!) στους ανεμβολίαστους.

Ανεξάρτητα όμως από την εξέλιξη του συνεχιζόμενου κύματος διαμαρτυρίας, ένα βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αναγκαία αντίσταση στα σχέδια και τις πολιτικές των ελίτ όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά συνεχώς δημιουργεί νέες εστίες στην καρδιά των καπιταλιστικών μητροπόλεων της Δύσης. Ο εκφοβισμός, η συκοφαντία, η αλαζονική περιφρόνηση των λαϊκών τάξεων, η καταστολή, εντείνονται. Αλλά δεν μπορούν να πνίξουν την πηγαία ανάγκη των ανθρώπων για ελευθερία. Πόσο μάλλον όταν οι ελίτ και οι εκπρόσωποί τους είναι εντελώς αναξιόπιστοι και απονομιμοποιημένοι, όσο κι αν αβαντάρονται από μια εξωνημένη «διανόηση» σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Κάτι τελευταίο, που μοιάζει άσχετο αλλά δεν είναι: τι έκανε ο «ευαίσθητος προοδευτικός» Τριντό για να αποζημιώσει τους αυτόχθονες, ιδίως μετά τις πρόσφατες μακάβριες αποκαλύψεις των μαζικών τάφων χιλιάδων παιδιών που είχαν απαχθεί από τις κοινότητές τους για να ξεχάσουν την ταυτότητά τους και να διδαχθούν τον ανώτερο(…) τρόπο ζωής των λευκών; Πήρε το παραμικρό πρακτικό μέτρο βελτίωσης της ζωής όσων αυτοχθόνων επιβίωσαν από τη γενοκτονία; Όχι. Και φυσικά ούτε κουβέντα για επιστροφή της κυριαρχίας και του πλούτου των Πρώτων Εθνών. Τέτοιου είδους υποκριτές έχουν επιλεγεί από τις ελίτ ως… καλλωπιστικά φυτά ενός παραπαίοντος, εγκληματικού και καταστροφικού συστήματος που φιλοδοξεί (μάταια) να μετατρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε εξαθλιωμένα και βουβά ανδράποδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!