Ο πρωθυπουργός του Καναδά δεν έχει πια λόγο να διαμένει σε μυστική τοποθεσία. Τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του κύματος διαμαρτυρίας*, ο κίνδυνος που αντιπροσώπευαν οι «εν δυνάμει βίαιοι»(!) καταληψίες της πρωτεύουσας και άλλων στρατηγικών σημείων δεν υφίσταται πλέον. Μετά την ενεργοποίηση του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης, που ισοδυναμεί με κήρυξη στρατιωτικού νόμου, και χάρη στη συνδυασμένη επιχείρηση διαφόρων αστυνομικών και ημιστρατιωτικών σωμάτων την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, οι φορτηγατζήδες και οι διαδηλωτές απωθήθηκαν. H «απώθηση» υλοποιήθηκε με χημικά, γκλομπ και εκατοντάδες συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών – είχε δηλαδή ως βασικό θύμα τα δημοκρατικά δικαιώματα που υποτίθεται ότι εγγυάται το Σύνταγμα. Ήταν η μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση από τα ταραγμένα χρόνια των δεκαετιών του 1960-70. Σ’ αυτήν πήραν μέρος τα ΜΑΤ, η έφιππη αστυνομία, ασφαλίτες με πολιτικά, τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και κάποιες πλήρως στρατιωτικοποιημένες «αστυνομικές» μονάδες που για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στους καναδικούς δρόμους.

1: Η επίθεση των ειδικών δυνάμεων ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με γκλομπ και χημικά, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και ίλες έφιππης αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από την καναδική κυβέρνηση στις 14 Φεβρουαρίου, που εγκρίθηκε από την καναδική βουλή (όπου οι Φιλελεύθεροι του Τριντό αποτελούν μειοψηφία) με τη βοήθεια και του «αντιπολιτευόμενου» κεντροαριστερού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος. Μάλιστα σε επόμενη συνεδρίασή της, τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, και παρόλο που τα μπλόκα είχαν στο μεταξύ διαλυθεί, η καναδική βουλή ενέκρινε την παράταση του στρατιωτικού νόμου (185 υπέρ, 151 κατά, 2 αποχές). Διότι, όπως δήλωσε η κυβέρνηση, και συμφώνησε η «προοδευτική αντιπολίτευση», υπάρχει φόβος επιστροφής των βανδάλων… Τελικά την Τετάρτη, μεταξύ άλλων και υπό την νομική πίεση της Καναδικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της κήρυξης στρατιωτικού νόμου), η κυβέρνηση Τριντό δήλωσε ότι ανακαλείται η απόφαση για παράταση των έκτακτων εξουσιών στις δυνάμεις καταστολής.

2: Έπειτα η αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις. Την προστάτευαν (από ποιους;) άλλες ειδικές «αστυνομικές» μονάδες, με εξάρτυση μάχης και αυτόματα πυροβόλα όπλα.

Απονομιμοποίηση των θεσμών… και δημεύσεις λογαριασμών

Η Κάρμεν Σελεστίνι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ, αν και κάθε άλλο παρά υποστηρίκτρια του τελευταίου κύματος διαμαρτυρίας, εξηγεί για ποιο λόγο η κατάσταση παραμένει τεταμένη: «Εδώ και δεκαετίες αγνοούμε ανθρώπους σαν αυτούς που πήραν μέρος στα κονβόι και τα μπλόκα. Και τώρα δρέπουμε τους καρπούς της απόρριψης όλου αυτού του κόσμου. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς παραμένει, άρα είναι πολύ ρεαλιστική η πιθανότητα να ξαναδούμε ένα παρόμοιο ξέσπασμα». Πράγματι, σύμφωνα με την Αστυνομία, εκατοντάδες νταλίκες έχουν καταφύγει σε ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους κοντά στην Οτάβα. Στο μεταξύ οι συλληφθέντες κατηγορούνται για «πρόκληση βλάβης, απείθεια σε δικαστική απόφαση και παρακώλυση του αστυνομικού έργου». Μεταξύ αυτών και η Ταμάρα Λιτς, που ήταν υπεύθυνη για την οικονομική ενίσχυση των κονβόι: το δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκισή της διότι «διέπραξε βαριά αδικήματα και καλούσε τους διαμαρτυρόμενους να συνεχίσουν την παράνομη κινητοποίησή τους»…

3: Την Παρασκευή και το Σάββατο έγιναν περίπου 200 συλλήψεις. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι των κονβόι, που προφυλακίστηκαν ως «υποκινητές».

Η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης των κονβόι μέσω της πλατφόρμας GoFundMe είχε συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια Καναδά μέσα σε 4 μόλις μέρες, με περίπου 150.000 ανθρώπους να συμμετέχουν σ’ αυτήν. Όμως πριν δυόμιση εβδομάδες η κυβέρνηση την απαγόρευσε και πάγωσε το ποσό που είχε συγκεντρωθεί. Έκτοτε η καμπάνια «αποκεντρώθηκε» σε εκατοντάδες λογαριασμούς. Χάρη όμως στις ειδικές εξουσίες του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης, η Αστυνομία έχει μέχρι στιγμής ανακαλύψει και κατασχέσει 76 λογαριασμούς συνολικού ύψους περίπου 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων Καναδά! Με δίωξη ή/και κατάσχεση των λογαριασμών τους απειλούνται όχι μόνο οι «αποδέκτες παράνομης χρηματοδότησης», αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες απλοί πολίτες που από το υστέρημά τους έστειλαν χρήματα στα κονβόι.

4: Το βράδυ του Σαββάτου η δημοκρατική τάξη είχε επιτέλους αποκατασταθεί στη χιονισμένη Οτάβα. Διακρίνονται οι προασπιστές της, πάντα με πυροβόλα όπλα…

* «Ζεσταίνουν τους παγωμένους δρόμους» (φύλλο 576) και «Επιμένουν οι Καναδοί “ταραξίες”» (φύλλο 577).

 

 

Φωτεινή εξαίρεση

Μία από τις ελάχιστες προοδευτικές φωνές που δεν συντάχθηκαν με τη συστημική πανστρατιά εναντίον των «ταραξιών» είναι η Καναδική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ccla.org), που καταδίκασε απερίφραστα το τσαλαπάτημα του Συντάγματος από την κυβέρνηση Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο. Η πρόεδρός της, Νόα Μέντελσον (αριστερά στη φωτογραφία), τόνισε: «Η ενεργοποίηση του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης είναι αδικαιολόγητη και αντισυνταγματική. Η ειρηνική συνάθροιση είναι κρίσιμο δημοκρατικό εργαλείο, ακόμη κι αν πολλοί διαφωνούν με τον χαρακτήρα αυτού ή του άλλου κινήματος. Μπορεί κάποια συγκέντρωση να αποδιοργανώνει την καθημερινή κανονικότητα, και ταυτοχρόνως να είναι ειρηνική και μη βίαιη. Διαμαρτυρίες όπως π.χ. το μπλοκάρισμα ενός αγωγού ή η κατάληψη δημόσιου χώρου μπορεί να αποτελούν, για ανθρώπους χωρίς εξουσία, τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινωνίας».

Από την πλευρά της η Άμπι Ντέσμαν, νομική διευθύντρια της CCLA (δεξιά στη φωτογραφία), δήλωσε: «Όση ταλαιπωρία κι αν προκαλούν ορισμένα από τα μπλόκα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι “θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ασφάλεια των Καναδών” – προϋπόθεση απαραίτητη για την ενεργοποίηση του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης. Επιπλέον, τα “επείγοντα διατάγματα” της κυβέρνησης εφαρμόζονται αδιακρίτως σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας σε άνευ προηγουμένου βαθμό τα συνταγματικά δικαιώματα κάθε Καναδού». Τη μέρα της ψηφοφορίας στη βουλή για την παράταση του στρατιωτικού νόμου, μόνη η CCLA κατήγγειλε τον εκβιασμό που ασκούνταν στους βουλευτές: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να επιτραπεί στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση μετέτρεψε το ζήτημα σε ψήφο εμπιστοσύνης, και έτσι είδαμε πολλούς βουλευτές να δηλώνουν ότι, εάν δεν ετίθετο θέμα πτώσης της κυβέρνησης, θα καταψήφιζαν την παράταση της έκτακτης νομοθεσίας».

Τέλος, η ανακοίνωση που εξέδωσε η CCLA την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανάκληση του στρατιωτικού νόμου, καταλήγει με το πιο σημαντικό συμπέρασμα: «Είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι η κυβέρνηση δεν συγκέντρωνε τις νομικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του Νόμου Έκτακτης Ανάγκης. Και ότι τα σχετικά διατάγματα είναι αντισυνταγματικά. Αν και η έκτακτη νομοθεσία δεν είναι πλέον σε ισχύ, έχει υπάρξει πια το κακό προηγούμενο». Με άλλα λόγια, άλλο ένα ταμπού έσπασε, αφού η κυβέρνηση (στο όνομα πάντα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της επιστήμης…) αυθαίρετα ανέστειλε συνταγματικές ελευθερίες. Η ζημιά έχει γίνει, κι ας παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν οι διάφοροι προοδευτικοί, που νομίζουν ότι τα συνταγματικά δικαιώματα αφορούν μονάχα όσους συμφωνούν μαζί τους… ή ότι η έκτακτη νομοθεσία δεν μπορεί να στραφεί (και) εναντίον τους αν τολμήσουν να βγουν από το μαντρί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!