Κι όμως, εκεί στα Κάτω Πεδινά, ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, η κινηματογραφική τέχνη ανθεί, παρά την κρίση! Του Ηρόστρατου

To «έδαφος» στα βουνά της Ηπείρου αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύφορο για την ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας, με φυσικό αποτέλεσμα να έρθουν σκέψεις και σχέδια για το μέλλον: παρά τη δυσκολία που ζει η χώρα μας, το Zagoriwood μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι ελπιδοφόρο και δημιουργικό, κάτι καινούργιο: σε ένα «θεσμό» για την ευρύτερη περιοχή και την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και σε έναν «τόπο» συνάντησης, επικοινωνίας, δημιουργίας σχεδίων και συνεργασιών για νέους κινηματογραφιστές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Από τις 3 έως τις 14 Ιουλίου θα λειτουργήσει το 4ο Εργαστήριο Κινηματογράφου, όπου θα διδάξουν οι Γιώργος Μακρής (σενάριο), Κλεάνθης Δανόπουλος (σκηνοθεσία), Άκης Κερσανίδης (φωτογραφία), Χρύσα Τζελέπη (μοντάζ). Τα Εργαστήρια Κινηματογράφου στα Κάτω Πεδινά του Ζαγορίου διοργανώνονται από την Πολιτιστική Εταιρία Ζαγορίου η οποία ιδρύθηκε από ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εκεί όλο το χρόνο. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο Γιώργος Μακρής. Να σημειώσουμε ότι στις 6 Ιουλίου θα λειτουργήσει workshop του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και θα προβληθεί η ταινία του Ο εχθρός μου (5 Ιουλίου).
Αξίζει, επίσης, να πούμε:
• Οι 4 δάσκαλοι-επαγγελματίες του κινηματογράφου που διδάσκουν στο Εργαστήριο, εργάζονται κάθε χρονιά ως τώρα χωρίς καμία αμοιβή.
• Οι μαθητές των εργαστηρίων δεν καταβάλλουν δίδακτρα εκτός της εγγραφής: τις 2 πρώτες χρονιές 20 ευρώ, πέρυσι 40 και φέτος 50 ευρώ.)
• Το 2012 το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στήριξε την προσπάθεια με τεχνικό εξοπλισμό και ένα μικρό χρηματικό ποσό, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε 5.000 ευρώ που δε δόθηκαν ποτέ.
Στιγμές από τη ζωή στο Ζagoriwood καθώς και ταινίες των μαθητών, στο https://zagoriwood.blogspot.com και στο Facebook.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!