Έχουν πολλή δουλειά να κάνουν οι ομάδες πολιτών που επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα στα σπίτια. Συνέντευξη στην Αθηνά Τέσκου

Με μέλη πρωτοβουλιών κατοίκων για την υπόθεση των επανασυνδέσεων ρεύματος βρέθηκε και συζήτησε ο Δρόμος. Αφορμή η απόφαση του Δικαστηρίου της Βέροιας, που αθώωσε τον Νίκο Ασλάνογλου, μέλος της ομάδας «Πολίτες της Βέροιας», μετά από μήνυση που του είχε υποβάλει η ΔΕΗ.

Κύριε Ασλάνογλου, πώς ξεκινήσατε να καταπιάνεστε με τις επανασυνδέσεις ρεύματος;
Αφορμή ήταν η οικονομική και κοινωνική κρίση η οποία μας έχει επηρεάσει όλους. Ο κόσμος έχει οδηγηθεί στην ανεργία, την ακρίβεια, την ανέχεια και το χειρότερο, διώκεται μέσα στην ίδια του τη χώρα γιατί δεν έχει λεφτά. Λόγω αυτής της κατάστασης ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα και οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τζαμπατζήδες όποιους δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό τους. Εσείς τι λέτε;
Η γνώμη μου είναι ότι φταίμε γιατί φτάσαμε ώς εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να πεθάνουμε. Άλλοι τα έφαγαν και άλλοι πληρώνουν. Αυτό το σύστημα είναι άρρωστο, απλά είδαμε τώρα πόσο έχει σαπίσει και πόσο άσχημα μυρίζει.

Από τις πρόσφατες επανασυνδέσεις που κάνατε, ποιες ξεχωρίζετε;
Χθες πήγαμε σε μία οικογένεια που είχε κομμένο ρεύμα από τον Ιούνιο, άρρωστος ο πατέρας, άνεργος ο γιος, και η μάνα με λίγα μεροκάματα στο εργοστάσιο. Πήγαν να κάνουν διακανονισμό, τους αρνήθηκαν γιατί «τα λεφτά ήταν λίγα» και τους το έκοψαν. Δεύτερο παράδειγμα, ένας κατάκοιτος παππούς τον οποίο φροντίζει η γειτονιά, του έκοψαν το ρεύμα χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτοί οι άνθρωποι λίγο τρώνε, λίγο διασκεδάζουν, λίγο χαίρονται τα παιδιά τους και έρχονται και τους λένε ότι δεν θα έχουν και ρεύμα. Αυτό ισοδυναμεί με βασανισμό, με κακοποίηση.

Πριν από λίγες μέρες το δικαστήριο εξέδωσε αθωωτική απόφαση σε μήνυση που υπέβαλε η ΔΕΗ εναντίον σας. Τι σημαίνει αυτή η απόφαση;
Όταν άκουσα δύο φορές το αθώος ένιωσα όμορφα, δυνατός, πήρα θάρρος. Αυτή η απόφαση σημαίνει ότι το χειμώνα αυτό κανένας οικονομικά διωκόμενος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα. Αυτοί που τα έφαγαν να τα πληρώσουν. Δεν γίνεται να περισσεύουν λεφτά για τις τράπεζες και για μίζες και τίποτα για τον κόσμο. Εμείς θα συνεχίσουμε, γιατί ο μόνος τρόπος για να χάσεις είναι να σταματήσεις.

Λύση, όχι παρατάσεις
Ο Σ.Β. είναι μέλος της πρωτοβουλίας κατοίκων Μαρτίου-Καλλιδοπούλου και εδώ και 2 χρόνια ασχολείται με τις επανασυνδέσεις ρεύματος στην περιοχή. Ο ίδιος δηλώνει στον Δρόμο ότι «αυτό που κάνουμε εμείς δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Εμείς δίνουμε μία ανάσα στον κόσμο, μια “παράταση ζωής”, τονώνουμε το ηθικό. Να αισθάνεσαι ότι υπάρχει κάποιος δίπλα σου. Χρειάζεται όμως λύση και όχι παρατάσεις, και η λύση σε αυτό το θέμα είναι η αλλαγή της πολιτικής».
Φέτος όμως ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και βαρύς. Όλο και περισσότερα νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα. Αυτό είναι απαράδεκτο για τον Σ.Β., που μας λέει: «Δύσκολος χειμώνας, το βλέπεις στους λογαριασμούς, στα ρεύματα που κόβονται, αυξάνεται ο κόσμος που δεν έχει να φάει, το κάθε νοικοκυριό έχει τα προβλήματά του. Αυτό είναι το success story τους, έτσι θα βγουν από την κρίση αυτοί μόνοι τους – όχι εμείς. Η απόφαση του δικαστηρίου στη Βέροια είναι αθωωτική και μιλάει για “επαναφορά κοινωνικού αγαθού”! Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, και στο ρεύμα και στο νερό και παντού, να φροντίσουμε να μη μείνει κανείς μόνος του χωρίς ρεύμα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!