Μοιάζει σαν παραμύθι ή μάλλον σαν κινηματογραφική ταινία, μόνο που δεν είναι με συνταγή Χόλιγουντ, αλλά Zagoriwood! Με ελάχιστη στήριξη, μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων με πρωτοστάτη τον σεναριογράφο και ηθοποιό Γιώργο Μακρή, δημιουργούν κινηματογραφικά στα Κάτω και στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου.

Γι’ αυτή τη σημαντική προσπάθεια έχουμε γράψει κι άλλες φορές στην εφημερίδα, όμως νομίζω ότι ενόψει του νέου κύκλου που ξεκινά στις 9 Ιουλίου έχει τη δική του σημασία να συζητήσουμε με τον άνθρωπο που εμπνεύσθηκε και πρωτοστατεί μέχρι σήμερα στη λειτουργία αυτού του πρωτότυπου κινηματογραφικού εργαστηρίου, όπου δεν μαθαίνεις μόνο τα μυστικά της 7ης Τέχνης, αλλά δένεσαι με τους ανθρώπους και το περιβάλλον της περιοχής.

Όπως με διαβεβαιώνουν φίλοι που έχουν ζήσει αυτή την εμπειρία είναι πράγματι κάτι το ξεχωριστό. Ο λόγος λοιπόν στον σεναριογράφο αυτής της πραγματικής ταινίας.

 

Συνέντευξη στον Κώστα Στοφόρο

 

Πώς ξεκίνησε το Zagoriwood;
Όπως σε μια ταινία. Δεκεμβρίου 19, του 2009, με χιονόνερο. Βρέθηκα «περιπλανώμενος» στα βουνά του Ζαγορίου και στα Κάτω Πεδινά των 20 μόνιμων κατοίκων, για πρώτη φορά στη ζωή μου, τυχαία, για να φάω στο Μεσοχώρι, το καφενείο-εστιατόριο του χωριού. Εκεί, η σκέψη μου να φτιάξω ένα εργαστήριο κινηματογράφου (κάπου στην Κρήτη το υπολόγιζα), συνάντησε τον –άγνωστο μου ακόμα–, Πάνο Μάγγο τότε πρόεδρο της κοινότητας. Αυτό ήταν. Στις 4 Ιουλίου του 2010 επέστρεψα με ένα τεράστιο καρπούζι για δώρο και ξεκινήσαμε! Φυσικά, κανείς μας δε φανταζόταν το μέλλον. Αλλά, πρέπει να πω, ότι ήταν η συνέργεια πολλών που διαμόρφωσε την εξέλιξη αυτής της τρελής περιπέτειας και κυρίως η αποδοχή και η βοήθεια των ανθρώπων που ζουν εκεί. Χωρίς αυτούς…

 

Ποιες στιγμές κρατάς ως τις πιο σημαντικές;
Όλες! Αλλά αφού με… «αναγκάζετε»… Την πρώτη μέρα που, με τον Πάνο και τη Βαγγελιώ Ρετάλη, «συσκοτίζαμε» με χαρτιά στα τζάμια μια αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου ώστε να μπορεί να γίνει χώρος μαθημάτων. Την πρώτη μου συνάντηση, λίγο μετά, στην πλατεία του χωριού με τους θεσσαλονικιούς Άκη Κερσανίδη και Χρύσα Τζελέπη που τους κάλεσα, χωρίς να γνωριζόμαστε, και ανταποκρίθηκαν αμέσως και από τότε κολλήσαμε γερά.

Μια νύχτα που ο Βασίλης Παπαρούνας μας είχε φέρει ηπειρώτικη ορχήστρα και κατά τις 4 το πρωί η ομίχλη σκέπασε όλη την πλατεία χωρίς να σταματήσουν τα όργανα. Τις θάλασσες πυγολαμπίδων που ξαφνικά αναδύονται από τον κάμπο καθώς σκοτεινιάζει. Την έκπληξη των διακεκριμένων κινηματογραφιστών που ανεβαίνουν ως εδώ και τους φαίνεται απίστευτο αυτό που συναντούν. Την Κούλα, τη γιαγιά όλων των κινηματογραφιστών που έρχονται στο Zagoriwood, να τρέχει κοντά στα 90 της στην πλατεία παίζοντας κυνηγητό με τα παιδάκια. Τον Κλεάνθη Δανόπουλο, τον τέταρτο της βασικής ομάδας των δασκάλων, να απαιτεί ένα πρωί να σταματήσω το αυτοκίνητο και να πετάγεται έξω για να σώσει ένα χελωνάκι. Μεταμεσονύχτια προβολή Δράκουλα! Δε θα ξεχάσω ποτέ τη «μεταμόρφωση» σπουδαστών μας και κατοίκων του χωριού σε Ζόμπι για τα γυρίσματα μιας ταινίας μας. Μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο, αλλά μάλλον δε θέλετε.

Γιατί να έρθω στο Zagoriwood;
Για να εμβαθύνεις στην αφήγηση μέσω εικόνων με τρόπο ουσιαστικό, πρακτικό και άμεσο και, όπως λένε οι σπουδαστές μας, τρομακτικά συμπυκνωμένο. Αλλά και για να βιώσεις κάτι αληθινά ξεχωριστό! Να ξυπνάς το πρωί στην συγκλονιστική φύση των ηπειρώτικων βουνών, να είσαι κομμάτι της τρέλας και του πυρετού των εργαστηρίων. Να έρθεις για τα μαγικά βράδια των προβολών στην πλατεία και το σινε-Παρθεναγωγείο, για τα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη, για να ξενυχτίσεις μοντάροντας την ταινία σου, για να συναντήσεις τους ανθρώπους που διαμορφώνουν το πρόσωπο του σύγχρονου κινηματογράφου και να μάθεις από αυτούς. Να έρθεις στο Zagoriwood για να τρακάρεις με πρόβατα, να σε κυνηγήσουν τσομπανόσκυλα, για να το ζήσεις με όλες τις αισθήσεις!

 

Φέτος ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τις προηγούμενες εννιά διοργανώσεις;
Δεν κυνηγάμε σώνει και ντε την πρωτοτυπία. Είμαστε όμως ένα βήμα πριν προχωρήσουμε σε διεθνές άνοιγμα. Το σκεφτόμαστε καιρό και νομίζω ήρθε η ώρα. Φέτος λοιπόν έχουμε ένα ιδιαίτερο εργαστήριο από τον Δανό Eric Knudsen, καθηγητή σε αγγλικά πανεπιστήμια και ιδρυτή του Story Lab – ενός διεθνούς δικτύου επιστημονικής έρευνας με εργαλείο τον κινηματογράφο. Το θέμα του εργαστηρίου «Άνθρωποι και Τόποι – Δημιουργία/ Ιστορία/ Συλλογικές Μνήμες». Σε αυτό οι συμμετέχοντες, που δε χρειάζεται να είναι σώνει και καλά γνώστες, θα δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες και ταινίες, μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές, με την χρήση ακόμα και κινητών τηλεφώνων. Γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και νομίζω ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερο. Και έχουμε για πρώτη φορά ένα εργαστήριο animation από την ταλαντούχα νέα κινηματογραφίστρια, την Ίριδα Ζιόγκα.

Να ξυπνάς το πρωί στην συγκλονιστική φύση των ηπειρώτικων βουνών, να είσαι κομμάτι της τρέλας και του πυρετού των εργαστηρίων. Να έρθεις για τα μαγικά βράδια των προβολών στην πλατεία και το σινε-Παρθεναγωγείο, για τα παγωμένα νερά του Βοϊδομάτη, για να ξενυχτίσεις μοντάροντας την ταινία σου, για να συναντήσεις τους ανθρώπους που διαμορφώνουν το πρόσωπο του σύγχρονου κινηματογράφου και να μάθεις από αυτούς

Αυτή η περιοχή κινδυνεύει από τις σχεδιαζόμενες εξορύξεις. Θα κάνετε κάτι γι’ αυτό; Υπάρχει μια τέτοια διάσταση στη δουλειά σας;
Πάντα διαλέγαμε για τις προβολές μας ταινίες με περιβαλλοντικό περιεχόμενο ή ταινίες που συνέδεαν τον άνθρωπο και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα με το περιβάλλον. Ακόμα και στα εργαστήρια, τα θέματα που δίνουμε για την ανάπτυξη ιστοριών από τους σπουδαστές οδηγούν σε ταινίες με σχετικό προβληματισμό. Από την άλλη όμως είμαστε μόνον ένα φεστιβάλ-εργαστήριο και βρισκόμαστε εκεί «φιλοξενούμενοι».

Δε θεωρούμε λοιπόν ότι δικαιούμαστε να εκφέρουμε άποψη, να «καθοδηγήσουμε» τη γνώμη των ντόπιων – που άλλωστε ήδη βρίσκονται σε προβληματισμό, συζητήσεις αλλά και δράσεις για το θέμα των εξορύξεων. Θα προσπαθήσουμε απλώς να συμβάλουμε στο διάλογο των ανθρώπων του Ζαγορίου με το αφιέρωμα «Ο Άνθρωπος στο Φυσικό Περιβάλλον – Όταν ο Κόσμος αλλάζει», που υποστηρίζεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ ««Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Στην Ήπειρο δεν υπάρχει μόνο το ζήτημα των εξορύξεων. Ο τόπος βρίσκεται στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών στο οικονομικό πεδίο και αυτό φυσικά μπορεί να συνεπιφέρει τεράστιες αλλοιώσεις. Οργανώνουμε λοιπόν μια εκδήλωση-δημόσια συζήτηση με θέμα «Φυσικό Περιβάλλον, Πολιτισμός και Οικονομία» στις 12 Ιουλίου στα Κάτω Πεδινά με ένα πάνελ επιστημόνων, καλλιεργητών, μικρών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους. Φυσικά θα υπάρχουν και προβολές σχετικών ταινιών.

Σας έπεισα κύριε Στοφόρε να απαρνηθείτε για μια φορά τις θάλασσες και να έρθετε;

 

INFO

Εργαστήριο Κινηματογράφου «Zagoriwood»

zagoriwood.blogspot.com
e-mail: [email protected]
τηλέφωνο επικοινωνίας: +030 6945 130700
fb: Zagoriwood

Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου

e-mail: [email protected]
τηλέφωνο: +030 26530 71238
Η Πολιτιστική Εταιρεία βρίσκεται στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου, 44007.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!