της Αλεξάνδρας Χριστακάκη*

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη, επέλεξε για το ψηφοδέλτιό του μια πλειάδα ανθρώπων από τα κινήματα. Ανθρώπους που στη μνημονιακή λαίλαπα που σαρώνει την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ακολούθησαν το δρόμο της αντίστασης στις πολιτικές της φτωχοποίησης και του ξεπουλήματος. Οι καθαρίστριες που δίνουν τον αγώνα αξιοπρέπειας για όλη την κοινωνία, όλοι όσοι μάχονται κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που μάχονται για την ίδια τη δημοκρατία, έχουν την ευκαιρία να προβάλουν τους αγώνες αυτούς και από το βήμα μιας κεντρικής εκλογικής αναμέτρησης. Μιας εκλογικής αναμέτρησης που αναδεικνύεται ως μία από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς πρόκειται εν πολλοίς να διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για ολόκληρη την ήπειρο.

Ο αγώνας της ΕΡΤ είναι ίσως ο μεγαλύτερος εργατικός αγώνας από τη μεταπολίτευση και μετά, τόσο σε διάρκεια όσο και σε ουσία και συμβολισμό. Το «μαύρο» που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση άγγιξε την ψυχή ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και τον πυρήνα της ίδιας της δημοκρατίας. Ανέδειξε με τον πλέον αναμφισβήτητο τρόπο όλα όσα έχουμε χάσει τα χρόνια του μνημονίου, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να μη σταματήσει μέχρι να καταφέρει να επιβάλει το μαύρο παντού.

Σε αυτή την προσπάθεια να μπει μια ολόκληρη κοινωνία στο γύψο του φόβου και της τρομοκρατίας, μερικές εκατοντάδες εργαζόμενοι προέβαλαν αντίσταση. Δεν συναίνεσαν στο «μαύρο», δεν έγιναν συνένοχοι στον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης και δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της προπαγάνδας του τρόμου. Με συνέπεια, 11 μήνες τώρα, επέλεξαν να αντισταθούν στην πράξη και να γίνουν η φωνή της κοινωνίας. Να προσφέρουν μια άλλη ενημέρωση, να κάνουν και να λένε τις ειδήσεις αλλιώς, να ξεσκεπάσουν όλα όσα καλύπτει το βαρύ πέπλο της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Αυτόν τον αγώνα προσδοκώ να συμβάλω να αναδειχθεί, με την υποψηφιότητά μου στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές. Ένας αγώνας που έχει συγκινήσει την Ευρώπη και συζητείται στο εξωτερικό ως παράδειγμα εργατικής αντίστασης. Ένας αγώνας που έχει φτάσει να μελετάται ως μοντέλο μιας διαφορετικής οργάνωσης (και όχι μόνο στα ΜΜΕ) η οποία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κέρδη και την ιδιώτευση. Αυτό ακριβώς είναι που μας λένε και οι χιλιάδες αλληλέγγυων που στέκονται στο πλευρό μας όλους αυτούς τους μήνες: «Τώρα είστε πραγματικά Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

Η υποψηφιότητά μου είναι άλλη μια προσπάθεια να προβληθεί αυτός ο αγώνας που είναι σε εξέλιξη. Να αναδειχθεί αυτή η γενναία και τιτάνια προσπάθεια που κάνουν καθημερινά οι απλήρωτοι αγωνιζόμενοι συνάδελφοί μου όχι μόνο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψή τους, αλλά για τη λειτουργία της ΕΡΤ ως μιας πραγματικά δημόσιας και όχι κρατικής ή κυβερνητικής Ραδιοτηλεόρασης. Μια ΕΡΤ που θα πατάει γερά στο 11μηνο κεκτημένο της αυτοοργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης και θα το θέσει ως βάση λειτουργίας της επόμενης ημέρας.

Εμείς όλοι που συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στις κυβερνητικές πρακτικές του «σοκ», από τις Σκουριές ώς την Κρήτη, από τη Θεσσαλονίκη ώς το Πέραμα, από τις καθαρίστριες ώς τους σχολικούς φύλακες, από τους δασκάλους ώς τους νοσοκομειακούς, από την ΕΡΤ και τους διοικητικούς των πανεπιστημίων ώς τη ΒΙΟΜΕ και τα κοινωνικά ιατρεία, δίνουμε καθημερινά τον αγώνα της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αντίστασης, στις 25 του Μάη θα κάνουμε τον αγώνα αυτόν να τον ακούσουν μέχρι τις Βρυξέλλες στέλνοντας μήνυμα αλλαγής κι ανατροπής.

 

* Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!