«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να ζητήσει την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου βουλευτή Αχμάντ Σααντάτ. Ο κ. Σααντάτ καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση από ισραηλινό δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2008 ως ηγέτης «παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Αυτό απαντά η βαρόνη Άστον, Ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο οποίος με ερώτησή του ζητούσε την απελευθέρωση του Παλαιστίνιου βουλευτή Αχμάντ Σααντάτ. Στην απάντησή της η κα Άστον όχι μόνο αποσιωπά τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Άχμαντ Σααντάτ βρέθηκε στα χέρια των ισραηλινών αρχών, αλλά αναγνωρίζει και στα ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια το δικαίωμα να δικάζουν τους Παλαιστίνιους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αχμάντ Σααντάτ ύστερα από τριμερή συμφωνία Βρετανίας, ΗΠΑ και της τότε Παλαιστινιακής Αρχής, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην φυλακή της Ιεριχούς στα Παλαιστινιακά εδάφη, κατηγορούμενος για τη δολοφονία ισραηλινού Υπουργού.

Δύο χρόνια αργότερα ο Σααντάτ αθωώθηκε από το Ανώτατο Παλαιστινιακό Δικαστήριο. Στις 14.3.2006 Βρετανία και ΗΠΑ αποσύρονται από την εποπτεία της φυλακής στην Ιεριχώ και ισραηλινά στρατεύματα απαγάγουν τον Αχμάντ Σααντάτ. Από τις αρχές του 2009 κρατείται παράνομα σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!