Στις διεργασίες για την ενότητα της παλαιστινιακής Αριστεράς εντάσσεται το συνέδριο «Η Αριστερά στην Παλαιστίνη – Η παλαιστινιακή Αριστερά», που πραγματοποιήθηκε τέλη Φλεβάρη στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή του συνόλου της κινηματικής και πολιτικής Αριστεράς της Παλαιστίνης και Ισραηλινών αριστερών και διανοούμενων που ασχολούνται με το ζήτημα. Όπως τονίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων, η ενότητα της Αριστεράς μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην επίλυση του αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει ο διχασμός Φατάχ-Χαμάς και στο άνοιγμα ενός νέου κύκλου αγώνων και συγκρότησης αντιπροσωπευτικών θεσμών του παλαιστινιακού λαού.

Το συνέδριο ασχολήθηκε με θέματα, όπως η λύση του εθνικού ζητήματος, σε σχέση με τον αραβικό κόσμο, η λύση ενός ή δύο κρατών και η αντιμετώπιση του σιωνισμού, η σχέση ένοπλου και μαζικών αγώνων, η σχέση εθνικού και κοινωνικού αγώνα και η παραμέληση του δεύτερου που επέτρεψε την ενίσχυση της Χαμάς, η θέση της γυναίκας στην παλαιστινιακή Αριστερά και στο εθνικό κίνημα, ο ρόλος της κουλτούρας στην οικοδόμηση επαναστατικής εθνικής ταυτότητας και οι δυνατότητες συνεύρεσης του ισραηλινού κινήματος με τον παλαιστινιακό αγώνα.

Μετά τη σοβαρή κρίση, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, που είχε να κάνει με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και με σοβαρά πολιτικά λάθη της Αριστεράς, όπως η στενή εξάρτησή της από την Παλαιστινιακή Αρχή η οποία εμπόδισε το σαφή διαχωρισμό της από τις συμφωνίες του Όσλο, είναι ορατή μια σημαντική νέα άνοδος της Αριστεράς. Παρά τις πιέσεις που ασκεί το καθεστώς Αμπάς στη Δυτική Όχθη και η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου στην παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, το κύρος και το ρίζωμα της Αριστεράς στην παλαιστινιακή κοινωνία είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη. Είναι χαρακτηριστικό πως την εκδήλωση για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) –του μεγαλύτερου αυτή τη στιγμή κόμματος της Αριστεράς– παρακολούθησαν, στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 70.000 Παλαιστίνιοι. Το Λαϊκό Μέτωπο, με το γενικό του γραμματέα Αχμάντ Σααντάτ στις ισραηλινές φυλακές, είναι αυτό που καταγγέλλει με μεγαλύτερη ένταση τον εθνικό διχασμό και ζητά από την Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει το δρόμο των αποκαλούμενων «διαπραγματεύσεων» και τη συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ ασκεί δριμεία κριτική και στο πολιτικό πρόγραμμα της Χαμάς και θέτει, επίμονα, την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς και εθνικής ενότητας στη βάση των εθνικών συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού.

Η απήχηση των απόψεων του PFLP, ιδιαίτερα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, απέχοντας όμως από τις δόξες της δεκαετίας του ’70, που το κόμμα έγινε γνωστό με μια σειρά εντυπωσιακών αεροπειρατειών, αλλά και με το να καταγραφεί σε εκλογικό επίπεδο, καθώς στις εκλογές του 2006 το κόμμα κέρδισε το 4,25% των ψηφοφόρων. Στις ίδιες εκλογές, 2,92% έλαβε ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (DFLP) με το τέως Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης -το οποίο έχει μετονομαστεί σε Κόμμα του Λαού (PPP)- και την Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ένωση (FIDA) -που προέκυψε από διάσπαση του DFLP-, ενώ 2,72% πήρε η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία (PNI) του Μουσταφά Μπαργούτι, που αποχώρησε από το PPP το 2002 και στις προεδρικές εκλογές του 2005 είχε πάρει 19,48% με την υποστήριξη και του PFLP.

Για διαφορετικούς η καθεμία λόγους, οι μικρότερες αυτές συνιστώσες της παλαιστινιακής Αριστεράς δεν σημειώνουν αντίστοιχη με το Λαϊκό Μέτωπο άνοδο. Αντίθετα, απήχηση στην παλαιστινιακή κοινωνία έχουν κινήσεις που με τους δικούς μας όρους κατατάσσονται στην κινηματική Αριστερά, όπως η Καμπάνια ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ (Anti-Apartheid Wall Campaign), η οποία, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, και κινήσεις όπως το Προοδευτικό Εθνικό Δημοκρατικό Κίνημα (Tayyar), μια πρωτοβουλία για την ενότητα της Αριστεράς από προσωπικότητες και κοινωνικές οργανώσεις.
 
 Το πρόγραμμα του συνεδρίου: https://www.soaspalsoc.org/
 DFLP https://www.dflp-palestine.org/
 PNI https://www.almubadara.org/new/english.php

Ρούλα Μουτσέλου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!