Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Οι δορυφόροι του Κρόνου

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν 20 άγνωστους έως τώρα μικρούς δορυφόρους του Κρόνου, ανεβάζοντας σε 82 τον αριθμό των γνωστών φεγγαριών του πλανήτη, ο οποίος ξεπέρασε και τον Δία, που έχει 79. Έτσι, ο Κρόνος κατέχει, αυτός πλέον, το ρεκόρ του πλανήτη με τους περισσότερους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα.

Και τα 20 νέα φεγγάρια του Κρόνου είναι πολύ μικρά, με διάμετρο περίπου πέντε χιλιομέτρων. Από αυτά, τα 17 έχουν ανάδρομη τροχιά δηλαδή κινούνται γύρω από τον Κρόνο σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της περιστροφής του πλανήτη τους. Τα 17 αυτά φεγγάρια χρειάζονται πάνω από τρία γήινα χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά πέριξ του Κρόνου. Ένα από αυτά είναι ο πιο μακρινός δορυφόρος του Κρόνου που έχει βρεθεί.

Από τα τρία φεγγάρια που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τον Κρόνο, τα δύο χρειάζονται περίπου δύο γήινα χρόνια για μια πλήρη περιφορά και το τρίτο πάνω από τρία χρόνια. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) και Χαβάης, καθώς και το Ινστιτούτο Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ, χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Σουμπαρού της Χαβάης για να κάνουν την ανακάλυψη, η οποία ανακοινώθηκε και από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Ο Σέπαρντ είχε ανακαλύψει 12 νέους δορυφόρους του Δία το 2018. Το Ίδρυμα Κάρνεγκι ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει διαγωνισμό για να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να προτείνει ονόματα για τους νέους δορυφόρους του Κρόνου.

Διαστημικά όνειρα

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Space X, Ίλον Μασκ, παρουσίασε, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο νότιο Τέξας κοντά στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα, το σχεδόν έτοιμο πρωτότυπο «σκαρί» του «Αστρόπλοιου» ΜΚ1 (Starship), το οποίο προορίζεται για επανδρωμένα ταξίδια γύρω από τη Γη, καθώς επίσης στη Σελήνη και τελικά στον Άρη σε μερικά χρόνια. Μετά τα ταξίδια του το σκάφος θα επιστρέφει και θα προσγειώνεται κάθετα για να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε ο Μασκ, το Starship προβλέπεται να απογειωθεί για πρώτη φορά σε έναν έως δύο μήνες φθάνοντας σε ύψος έως 19.800 μέτρων, προτού επιστρέψει στη Γη. Σε περίπου έξι μήνες θα ακολουθήσει το πρώτο ταξίδι του σε τροχιά γύρω από τη Γη. Θα ακολουθήσουν το 2020 οι αποστολές με ανθρώπους στο διάστημα, αρχικά με αστροναύτες και μετά με ιδιώτες, με πρώτο «τουρίστα» τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα, που θα ταξιδέψει γύρω από τη Σελήνη, μάλλον το 2023.

Εκτός από μακρινά διαστημικά ταξίδια, το ύψους 50 μέτρων γυαλιστερό Starship θα χρησιμοποιηθεί για πιο πεζά πράγματα, όπως την ανάπτυξη από τη Space X του δικτύου παροχής διαδικτύου Starlink που σχεδιάζει πάνω από τη Γη και το οποίο θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους. Με μια μόνο εκτόξευση θα μπορούν να τεθούν σε τροχιά έως 400 δορυφόροι ταυτόχρονα.

Επίσης, το «Αστρόπλοιο» προγραμματίζεται να κάνει διηπειρωτικά ταξίδια-εξπρές, π.χ. Νέα Υόρκη-Τόκιο σε μόνο μισή ώρα, ανταγωνιζόμενο το αεροπλάνο (βέβαια στην αρχή το εισιτήριο θα είναι πανάκριβο). «Βασικά πρόκειται για ένα διηπειρωτικό πύραυλο χωρίς πυρηνική βόμβα, ο οποίος προσγειώνεται και τίποτε δεν ταξιδεύει ταχύτερα από ένα τέτοιο πύραυλο», δήλωσε ο Μασκ.

Η Space X έχει αποδειχθεί η πιο πετυχημένη ιδιωτική διαστημική εταιρεία, έχοντας πρώτη αναπτύξει επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους (Falcon 9 και Falcon Heavy), καθώς και τις επαναχρησιμοποιούμενες διαστημικές κάψουλες Dragon (μη επανδρωμένη) και Crew Dragon (για αστροναύτες). Το «Αστρόπλοιο» από ανοξείδωτο χάλυβα, μαζί με τον τεράστιο πυραυλικό φορέα του Super Heavy, θα έχει συνολικό ύψος 118 μέτρων. Θα μπορεί να μεταφέρει έως 100 ανθρώπους και φορτίο ανάλογο εκείνου που μετέφερε ο πύραυλος «Κρόνος 5», o οποίος έστειλε τους αστροναύτες της NASA στο φεγγάρι.

Αγροτικά

Η ελληνική ύπαιθρος είναι η τρίτη πιο φτωχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017 με 38,9% φτωχούς. Τα πρωτεία ανήκουν στη Βουλγαρία (51,9%), δεύτερη είναι η Ρουμανία (48,5%) και την πεντάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (37,2%) και η Λετονία (33,7%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 24%. Στον αντίποδα τα ποσοστά φτωχών αγροτών είναι: στην Τσεχία 11,6%, σε Ολλανδία και Αυστρία 13%, στη Δανία 13,1% και στη Γαλλία 13,9%. Οι πέντε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές είναι η Κροατία 54,7%, η Ελλάδα 56,8%, η Βουλγαρία 57,9%, η Ισπανία 58,8% και η Ιταλία με 58,1%.
ypaithros.gr, 26/9/2019

Το έδαφος

Το έδαφος είναι βασικός γεωργικός πόρος και η υποβάθμιση του είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα, που απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική ποιότητα. Υφίστανται έξι σημαντικές απειλές: Η εδαφική διάβρωση, η απώλεια οργανικής ύλης, η μείωση της βιοποικιλότητας, η συμπίεση, η αύξηση της αλατότητας και η ρύπανση του εδάφους. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από το HORIZON 2020 για το έργο SIEUSOIL, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη βιώσιμων και  ολιστικών πρακτικών διαχείρισης του εδάφους βασισμένων σε ένα διηπειρωτικό εναρμονισμένο σύστημα «πληροφοριών». Το ΑΠΘ είναι επικεφαλής 23 εταίρων, εκ των οποίων 16 είναι στην Ε.Ε. και 7 στην Κίνα.
Zougla.gr, 28/9/2019

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!