Επεισόδιο δεύτερο, η καταστροφή από το δήμο του χώρου Ανοικτό 3ο

 

Στην εποχή της κάθε είδους μάσκας συνεχίζει να ζει η Σύρος απολαμβάνοντας τους ρυθμούς του Καρνάβαλου. Η διαφορά με άλλες πόλεις, π.χ. την Πάτρα όπου έχουν τα Μπουρμπούλια και φοράνε μάσκες, είναι ότι στη Σύρα ορισμένοι πρωτοτυπούν και πετάνε μάσκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο επεισόδιο στο προηγούμενο τεύχος, που αιρετοί κατέθεσαν τις μάσκες τους στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή ψήφισμα υπέρ του Κώστα Πελετίδη.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις χαραυγές και μετά από τη γενική δημόσια κατακραυγή των μη μασκοφόρων πλέον που δεν περίμεναν το κάψιμο του Καρνάβαλου αλλά αποκάλυψαν το πρόσωπό τους νωρίτερα, τις ξαναφόρεσαν (ορισμένοι από αυτούς) και σαν νέοι Μασκοφόροι επέδραμαν σε ένα ερειπωμένο «Κάστρο» που, χρόνια τώρα από την κερκόπορτα της συριανής λήθης και αδιαφορίας, είχαν περάσει αλληλέγγυοι κάτοικοι του νησιού και είχαν δημιουργήσει έναν πολυχώρο που με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων είχε πετύχει να δώσει ζωή σε ένα «χάλασμα», όπως λένε στη Σύρα, και το δικό του στίγμα στη συριανή κοινωνία. Οι νέοι θαμώνες του χώρου ανήκαν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και αυτό ενοχλούσε πολλούς και με κάθε αφορμή γκρίνιαζαν και ζητούσαν το «χάλασμά τους» πίσω και να αποδοθεί και πάλι στα σκουπίδια.

Το Ανοικτό 3ο, έτσι βάφτισαν το κλειστό σχολειό οι νέοι ένοικοί του, προσπερνούσε τις όποιες αντιδράσεις για τον περιστασιακό θόρυβο, για τα «αλλόκοτα» πρόσωπα που κυκλοφορούσαν στη γειτονιά, για… για… για.

Έλα όμως που οι ξενόφερτοι αυτοί «ταραχοποιοί» της ραστώνης μερικών (σίγουρα όχι όλων) από τους ιθαγενείς (όσους έχουν απομείνει) της γειτονιάς, είχαν κι ένα άλλο ελάττωμα που ξεπερνούσε κατά πολύ όσα τους καταλόγιζαν!

Ήταν αντιφασίστες… και σε κάθε ευκαιρία διαδήλωναν κατά των χρυσαυγιτών και λοιπών φασιστοειδών. Αυτό πήγαινε πολύ! Η ενόχληση απλώθηκε και σε κατοίκους άλλων γειτονιών που μεθόδευαν πώς θα ξεριζώσουν τα αγκάθια της συνείδησής των.

DSC_0147-1024x685
Το Ανοιχτό 3ο πριν την καταστροφή του
16832374_10212440763764242_3476574170412852555_n
Το Ανοιχτό 3ο μετά

Δύο μήνες τώρα ήταν γνωστό ότι το «Κάστρο» κάποια στιγμή δεν θα άντεχε στην πολιορκία, δεν είχαν και πολλούς συμμάχους οι υπερασπιστές του… Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017 το Κάστρο του Ανοικτού 3ου έπεσε! Δύο ακριβώς μέρες μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού να υπερασπιστεί τον Κώστα Πελετίδη και να καταδικάσει τις φασιστικές πρακτικές. Επίδειξη δύναμης; Καθαρή βλακεία; Σημειολογική προς παραδειγματισμό πράξη; Θα δείξει στο άμεσο μέλλον. Συνεργείο του Δήμου συνεπικουρούμενο από ισχυρή αστυνομική δύναμη (ζητήθηκε από τον Δήμο είπαν) χωρίς εντολή Εισαγγελέα, μπήκαν στο παλιό σχολειό και «αποκατέστησαν» την τάξη χάρη των τρωκτικών που πλέον θα κατοικούν στο χώρο και όχι μόνο.

Μετέπειτα φωτογραφίες δείχνουν μια απίστευτη βαρβαρότητα που κανένας από τους δράστες δεν αποδέχεται τον καταλογισμό της που όμως σύμφωνα με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας «Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Τμήματος Μικρών Έργων και της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Αστυνομίας, μπήκαν στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο απομακρύνοντας διάφορα αντικείμενα που βρίσκονταν εκεί, προκαλώντας όμως και φθορές στα ίδια τα δομικά στοιχεία του κτιρίου (ξήλωσαν πόρτες, παράθυρα, σωλήνες και φωτιστικά με τα οποία γίνονταν κλοπή νερού και ρεύματος, συσκευές και επιτοίχιες χειροποίητες κατασκευές), έτσι ώστε να μην είναι πλέον λειτουργικός ο χώρος αλλά και για να αποθαρρύνουν όσους χρησιμοποιούσαν μέχρι πρότινος το Δημοτικό για διάφορες εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί».

Ο Δήμος, παρά την προσφιλή του τακτική, δεν ενημέρωσε καν τους δημότες για την επιχείρησή του αυτή, που ήδη ελέγχεται για τη νομιμότητα της μεθόδευσής της.

Κατά τα λοιπά, αν ζούσε ο Συριανός Σουρής, θα έγραφε…

Γλέντα λοιπόν Αποκριά μασκαρεμένη Σύρα

που ένα μόνο έμαθες ..να στρουθοκαμηλίζεις,

Να γίνεσαι ρεντίκολο κάθε στιγμή και ώρα

που όλα τα μασκάρεψες και τα μασκαρεύεις.

Έξω λοιπόν οι Τύψεις, δεν έχεις δα πολλές

μόνο τρέχα γρήγορα ίσως τελειώνει η Αποκριά

 

Π.Χ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!