Το έργο του Ευγένιου Ο’ Νιλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα

της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου

 

Το έργο εκδόθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1924. Ο συγγραφέας, επηρεασμένος από τον Στρίντμπεργκ και από την ελληνική τραγωδία, συνθέτει ένα σύγχρονο δράμα, που θυμίζει τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, όπου η Φαίδρα ερωτεύεται το γιο του συζύγου της Θησέα.

Η υπόθεση εξελίσσεται στο αγρόκτημα του Ιρλανδού μετανάστη Εφραίμ Κάμποτ, ο οποίος πασχίζει να στήσει τη ζωή του στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Εκεί ζει με τους γιους του, Πίτερ και Σίμεον από τον πρώτο γάμο και Ίμπεν από το δεύτερο. Η σκληρή δουλειά και η καταπίεση από τον δεσποτικό πατέρα, ωθεί τους δύο μεγαλύτερους γιους να μεταναστεύσουν στη «Γη της Επαγγελίας» (την εποχή εκείνη ήταν η Καλιφόρνια). Στο κτήμα παραμένει ο τρίτος γιος και ερωτεύεται την νέα και όμορφη μητριά του Άμπι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παράδοξο ερωτικό τρίγωνο.

Ο Ο’Νιλ αποτυπώνει τις υπαρξιακές και πολιτικές του ανησυχίες, τα συναισθηματικά και οικογενειακά αδιέξοδα, συνεπεία της παθολογίας του αμερικάνικου ονείρου και της ανάγκης για ιδιοκτησία και κυριαρχία. Η ουσία του δράματος έχει να κάνει με το ξερίζωμα, την επιθυμία του κάθε μετανάστη/πρόσφυγα να αποκτήσει καινούργια εστία.

Η σκηνοθεσία έχει ύφος κλασσικό, κάποιες φορές προσδεδεμένο στην εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο. Οι ερμηνείες είναι επίσης κλασικές, κάποιες φορές επιτηδευμένες, ενώ η παράσταση υποστηρίζεται από μια εξαιρετική μουσική σύνθεση της Ελένη Καραΐνδρου.

 

Συντελεστές

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Αντώνης Αντύπας
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Πάτσας
Μουσική Ελένη Καραΐνδρου

Διανομή: Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Κίτσου, Γιώργος Κέντρος, Νίκος Γιαλελής, Παναγιώτης Παναγόπουλος

 

INFO

Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Τηλ : 2105288170
Παραστάσεις έως 9/4/2017: Κυρ. 19:00, Τετ.-Σάβ. 20:00
Εισιτήρια: 15, 10, 5 ευρώ. Τετάρτη-Πέμπτη ενιαία τιμή 13€

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!