Από τη πόλη ξεκινά η σχέση με την πολιτική

Του Γιάννη Τσούτσια

 

Η σχέση της κεντρικής πολιτικής ή των πολιτικών στόχων με επιμέρους κινήσεις, κινήματα σε πόλεις και κλάδους είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Η σύνδεση και η ποιότητα της σύνδεσης οφείλουν να τροφοδοτήσουν έναν επαναπροσανατολισμό πολλών κινήσεων προς τα ουσιαστικά ζητήματα κι όχι μια αποσπασματική δραστηριότητα. Η «Δράση για μια άλλη πόλη» στα Βριλήσσια είναι ένα σχήμα που έχει κινηθεί με ποιοτικά κριτήρια και έχει κατοχυρωθεί ως μια σημαντική δύναμη.

Το κείμενο  που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Τσούτσια, δημοτικού συμβούλου της «Δράσης». Το αναδημοσιεύουμε διότι η «ματιά» του Γ. Τσούτσια αλλά  και οι προσεγγίσεις της Δημοτικής Κίνησης  που εκπροσωπεί παρουσιάζουν ιδιαίτερο πολιτικό  ενδιαφέρον καθώς υπερβαίνουν τα στερεοτυπικά συνθήματα, τις εύκολες συνταγές και  τις λύσεις των κομματικών σχημάτων.

 

«…Τα περασμένα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο με μεγάλη ένταση, με την οργή σε σημείο βρασμού, που τροφοδότησε εξελίξεις, που έβγαλε τον κόσμο από τα σπίτια του και τον τοποθέτησε στα μεγάλα ζητούμενα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της κοινωνικής διαθεσιμότητας κατασπαταλήθηκε σε δρόμους αδιέξοδους, είτε φαλκιδεμένους, διαλύοντας τη διάθεση και το ηθικό των ανθρώπων για κοινωνικοπολιτική συμμετοχή. Τα πράγματα έγιναν τώρα ακόμη πιο δύσκολα, πιο σκοτεινά. Όμως εδώ, σ’ αυτή τη δυσκολία, βρίσκεται η αφετηρία μιας νέας προοπτικής.

Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε πως οι εύκολες λύσεις, τα συνθήματα, οι ακτιβισμοί, η κάθε είδους ευκολία, τελείωσαν. Μπορούμε πια να τα προσπεράσουμε. Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τη στροφή προς τα ουσιώδη. Μπορούμε να δούμε ότι δημιουργείται το υπέδαφος για παρεμβάσεις που θα αγγίζουν την ουσία, το βάθος των προβλημάτων, που δεν θα στέκονται στην επιφάνεια, που θα συμβάλλουν στη διέξοδο. Και η Αυτοδιοίκηση, για πολλούς λόγους, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων.

Γι’ αυτό μπορούμε να αισιοδοξούμε. Επιδιώκοντας να συμβάλουμε στο μέτρο που μας αναλογεί στον επόμενο κύκλο, αφού μόνον όσοι ανταποκριθούν στη δυσκολία και τη συνθετότητα των πραγμάτων, θα παραμείνουν χρήσιμοι και ενεργοί.

Σήμερα η γειτονιά μπορεί να αποτελέσει ένα εργαστήριο γόνιμων όσο και αναγκαίων προσπαθειών. Κάποιοι θα θεωρήσουν αυτή τη στόχευση «λάιτ». Κάνουν πάλι λάθος! Τα τοπικά κινήματα εμφανίζουν αναντικατάστατα χαρακτηριστικά: Αμεσότητα, πολυμορφία δράσεων και στόχων, πρωτοτυπία, και κυρίως, μόνον αυτά διασφαλίζουν το ακηδεμόνευτο στην πολιτική διαδικασία. Εδώ, από την πόλη ξεκινά η σχέση μας με την πολιτική! Και μόνο σ’ αυτήν, η κομματική κηδεμονία δεν δύναται να καταλάβει τα πάντα, αφήνει χώρο στην ανθρώπινη χειραφέτηση.

Στη Δράση εξάλλου, ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε, όπως πολλοί άλλοι, τις δραστηριότητές μας σαν πεδίο στρατολόγησης, σαν χώρο εξασφάλισης πολιτικής επιρροής ή διαμόρφωσης μηχανισμών. Εκτός των άλλων, γιατί καταλαβαίνουμε ότι αυτά είναι και αναποτελεσματικά, ότι έχουν χρεοκοπήσει κι αυτό είναι πλέον ορατό και στους πολίτες. Γι’ αυτό δεν ξεκινάμε από το μηδέν.

Ξέρουμε ότι το τοπικό δεν μπορεί να αποκτήσει υπόσταση, δεν μπορεί καν να υπάρξει, παρά μόνον με τη μορφή ακηδεμόνευτων πρωτοβουλιών, που συνδέονται οργανικά με τον εκάστοτε τόπο και την καθημερινότητά του. Πρωτοβουλίες, που με τις ιδιομορφίες τους, θα επιδιώξουν τη γόνιμη σύνδεση τους με τα μεγάλα αιτούμενα της χώρας.

Μπορεί, λοιπόν, όπως είπαμε, ο ριζοσπαστισμός της προηγούμενης περιόδου να υποχώρησε, να ηττήθηκε, όμως κάθε τι δύσκολο και ουσιαστικό αποτελεί ένα εν δυνάμει ευοίωνο πεδίο για καινούργιες, γόνιμες και ελπιδοφόρες προσεγγίσεις. Δεν γίνεται διαφορετικά!»

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Δρόμου για το Πολιτικό Κίνημα Διεξόδου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!