Αλληλεγγύη και από τις πέντε ηπείρους

 

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής φτάνουν στην Ελλάδα απ’ όλο τον κόσμο συγχαρητήρια μηνύματα για τη νίκη του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Προοδευτικοί ηγέτες κρατών, κοινωνικά κινήματα και αριστερά κόμματα εκφράζουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους και τα συναισθήματα χαράς εκατομμυρίων ανθρώπων που παρακολουθούσαν με αγωνία την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας. Πέρα από τα αναμενόμενα «επίσημα» συγχαρητήρια μιας σειράς ηγετών κρατών, θερμή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής που έχουν συγκρουστεί με το νεοφιλελευθερισμό και βαδίζουν ένα διαφορετικό δρόμο, όπως ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας. Επίσης, μηνύματα αλληλεγγύης έστειλαν εκατοντάδες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Ακολουθούν ενδεικτικά αποσπάσματα από ορισμένα εξ αυτών.

 

Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων

Σας απευθύνουμε τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια για την ιστορική, βαρυσήμαντη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από τόσα χρόνια καταστροφικής πολιτικής που επιβλήθηκε στη χώρα σας από την τρόικα ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ, με συγκίνηση ακούσαμε τον Αλέξη Τσίπρα να αναγγέλλει ότι τώρα ο ελληνικός λαός, μέσω της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ανακτά την αξιοπρέπειά του. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ο λαός σας διαδηλώνει τον πόθο του για ανεξαρτησία, και την απόφασή του να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Ευχόμαστε νέες και μεγαλύτερες επιτυχίες στα δύσκολα καθήκοντα και τις προκλήσεις που θα συναντήσετε.

 

Δημοκρατικός Δρόμος (Μαρόκο)

Συγχαίρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική του νίκη, μια νίκη δίχως προηγούμενο από την πτώση της χούντας το 1974. Ο ελληνικός λαός αρνήθηκε να υποκύψει στο φόβο και στις απειλές και κράτησε ψηλά την ελπίδα της αλλαγής. Ο ελληνικός λαός διεκδικεί την αξιοπρέπειά του: Πρόκειται για ήττα της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και των αρπακτικών ελίτ, που θα δώσει ώθηση στην αγωνιστική Αριστερά σε όλη την Ευρώπη κι ακόμη παραπέρα. Ευχόμαστε να προωθήσετε την ανασυγκρότηση της χώρας σας και την εφαρμογή των ριζοσπαστικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη και θέλει ο ελληνικός λαός.

 

Ιβάν Σίντσιτς, υποψήφιος πρόεδρος της Κροατίας, επικεφαλής του κινήματος «Ανθρώπινο Τείχος»

Εξ ονόματος του «Ανθρώπινου Τείχους», χαιρετίζω την εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχετε πραγματικά την ευκαιρία να αλλάξετε την κατάσταση στην Ελλάδα. Στην Κροατία το κόμμα μας αναδεικνύεται ήδη σε τρίτη πολιτική δύναμη. Και εδώ οι άνθρωποι αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται. Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη, αλλά ένα λαμπρό μέλλον ανοίγεται μπροστά μας. Προσβλέπουμε και στη δική σας υποστήριξη!

 

Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

Η νίκη σας γεννά ελπίδες για τη χειραφέτηση του ελληνικού λαού και των εργαζόμενων από την αγριότητα αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά ταυτόχρονα αναγεννά την ελπίδα για επαναστατικό ξεσηκωμό των καταπιεζόμενων λαών στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βύθισαν την Ελλάδα στη ρουφήχτρα της κρίσης, καταπάτησαν την κυριαρχία της και επέβαλαν εξαθλίωση και ανεργία στις εργαζόμενες τάξεις. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε βαριές ευθύνες για τη χειραφέτηση της χώρας σας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ανταποκριθείτε με αποφασιστικότητα και θα συσπειρώσετε και την υπόλοιπη Αριστερά ώστε να διασφαλιστεί η νίκη.

 

Κ.Κ. Βολιβίας (Μαρξιστικό Λενινιστικό Μαοϊκό)

Μπράβο Έλληνες! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ηχηρή και δύσκολο να καταπνιγεί. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική νίκη που αυξάνει τις δυνατότητες για μια ριζοσπαστική αλλαγή την οποία έχει ανάγκη ολόκληρη η γερασμένη Ευρώπη. Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στην καρδιά αυτής της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση για τους αγώνες μας στη Λατινική Αμερική. Από τη Βολιβία του Προέδρου Μοράλες, από τη Βολιβία των ματωμένων αλλά τελικά νικηφόρων εργατικών, ιθαγενικών και λαϊκών αγώνων, σας αγκαλιάζουμε!

 

Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)

Οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για να απορρίψουν τη λιτότητα, την ταπείνωση και την οικονομική υποδούλωση, σε ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τη διαδρομή του νεοφιλελευθερισμού, την καταστολή και τη δουλοπρέπεια προς τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Κάθε νίκη για τους λαούς του κόσμου, για τη δικαιοσύνη, για τους εργαζόμενους, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, είναι μια νίκη για τον Παλαιστινιακό Λαό. Σήμερα, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να χαιρετήσουμε τον Ελληνικό Λαό που κάνει ένα νέο βήμα στη συνεχιζόμενη πάλη: τον κοινό μας αγώνα για την απελευθέρωση, τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

 

Συμμαχία Ενωμένης Αριστεράς (Σλοβενία)

Είναι μεγάλη ικανοποίηση, σ’ αυτούς τους καιρούς της λιτότητας και των αδιάκοπων νεοφιλελεύθερων επιθέσεων, να έχει κανείς την ευκαιρία να χαιρετίσει τη σπουδαία εκλογική επιτυχία ενός ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος, όπως αυτή που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Τώρα είστε μια αχτίδα ελπίδας όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, που υπέφερε τόσα χρόνια καταπίεσης, αλλά για όλους τους λαούς που υποφέρουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θεωρούμε ότι, όσο χρόνο κι αν πάρει, η νίκη σας είναι το σημείο εκκίνησης για το μετασχηματισμό της Ευρώπης και όλου του κόσμου σε μια προοδευτική και σοσιαλιστική προοπτική.

 

Ένωση Αφρικανών Εργαζομένων (Σενεγάλη)

Αγαπητοί σύντροφοι, δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας για τη λαμπρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεχτείτε και την ευχή μας να έχετε όλο το κουράγιο και τη δύναμη που θα σας χρειαστεί στη δύσκολη κατάσταση που ανοίγεται μπροστά σας, όπου τίποτα δεν θα σας χαριστεί. Γνωρίζουμε ότι η εγκληματική τρόικα παραμονεύει για να ροκανίσει τη νίκη του λαού σας. Σας ευχόμαστε δύναμη, και σας διαβεβαιώνουμε ότι έχετε ειλικρινείς φίλους και στη Σενεγάλη και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

 

Κοκκινοπράσινη Συμμαχία (Δανία)

Φίλοι και σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, η νίκη σας φέρνει την ελπίδα στους Έλληνες εργαζόμενους και στο λαό σας, αλλά και σε όλους όσοι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε όλοι ανάγκη μια ρήξη με αυτήν την Ευρώπη των πολιτικών λιτότητας, και μια εναλλακτική λύση κόντρα στη Δεξιά και στη Σοσιαλδημοκρατία που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές. Η νίκη σας ανοίγει το δρόμο για μια τέτοια λύση στην Ευρώπη, που ταυτόχρονα θα ορθώνει φραγμό στην ξενοφοβική Ακροδεξιά. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας, και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε, ώστε να χτυπηθεί ο βραχνάς του χρέους που πνίγει την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!