Προετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στους δρόμους ήδη τα πρώτα τρακτέρ, ενώ ξεκίνησαν και οι καταλήψεις κτιρίων

του Μάριου Διονέλλη

 

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και περαιτέρω συντονισμό σε όλη την Ελλάδα αντιδρά ο αγροτικός κόσμος στην προώθηση των μέτρων του Τρίτου Μνημονίου εις βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Από την Ξάνθη ώς την Κρήτη πραγματοποιούνται ήδη περιστασιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, συμβολικές καταλήψεις και συνελεύσεις των αγροτών ενώ για την επόμενη εβδομάδα προετοιμάζεται νέο κύμα κινητοποιήσεων, όσο δεν φαίνονται σημάδια υπαναχώρησης από την πολιτική της κυβέρνησης που ικανοποιεί τους δανειστές.

Επίκεντρο των κινητοποιήσεων αποτελεί ο θεσσαλικός κάμπος όπου ήδη έχει προγραμματιστεί παναγροτικό-παλλαϊκό συλλαλητήριο για την Τρίτη 10 Νοέμβρη στη Λάρισα, μετά από σύσκεψη που διοργάνωσαν 23 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, τρεις Ομοσπονδίες και ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας. Κινητοποίηση για τις 5 Νοέμβρη αποφάσισαν και οι αγρότες στην Καρδίτσα, ενώ για το τέλος Νοεμβρίου η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων προετοιμάζει μαζική κάθοδο στην Αθήνα, ακόμα και με τρακτέρ.

Ήδη την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη όπως και στις Εφορίες του Ηρακλείου και των Χανίων από μέλη αγροτικών συλλόγων των αντίστοιχων περιοχών. Στις Σέρρες η διαμαρτυρία έγινε έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης, όπου δικάζονταν αγρότες τις περιοχής για συμμετοχή σε παλαιότερες κινητοποιήσεις ενώ στη Λαμία οι αγρότες αναπαρέστησαν το μέλλον του κλάδου τους με ένα φέρετρο, το οποίο περιέφεραν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Ημαθία, στον κόμβο της Κουλούρας βρίσκονται ήδη παρατεταγμένα τρακτέρ χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, ως προειδοποιητικό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη οι αγρότες προχωρούν σε μαζικές συνελεύσεις για την οργάνωση του αγώνα τους. Στη σύσκεψη της Τρίπολης ελήφθη ήδη απόφαση για δυναμική κινητοποίηση τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών ενώ στο Ηράκλειο προγραμματίζεται ήδη μεγάλο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο, την προσεχή Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου.

Ασφαλώς στον αγώνα συμμετέχουν ενεργά και οι κτηνοτροφικές ενώσεις με το Πανελλήνιο Όργανο να έχει ήδη ανακοινώσει τις προσεχείς κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική (29/10) και την Κομοτηνή (3/11) ενώ θα ακολουθήσουν η Θεσπρωτία, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία.

 

Τα αιτήματα

Παρά τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες των αιτημάτων των αγροτών, κοινή συνισταμένη είναι η αντίδραση στην προωθούμενη υπερβολική φορολόγηση (26%) και μάλιστα με το καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών που περιλαμβάνει και προκαταβολή φόρου στο 75%. Επίσης αντιδρούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τον ορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη.

Επιπλέον σε όλες τις συνελεύσεις απορρίπτεται η προωθούμενη φορολόγηση με τεκμήρια βιωσιμότητας στην περίπτωση που δεν υπάρχει εισόδημα λόγω ζημιών ή καταστροφών, ενώ ειδική ενότητα του αγωνιστικού πλαισίου αποτελεί το Ασφαλιστικό των αγροτών. Στο συγκεκριμένο ζήτημα οι παραγωγοί ζητούν να μην αυξηθούν οι εισφορές στον ΟΓΑ, κάτι που θα σημάνει ακόμα μία ονομαστική μείωση των συντάξεων.

Τέλος, σημαντικό ζήτημα που τίθεται σε αρκετές συνελεύσεις (κυρίως στη Θεσσαλία) είναι η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 αλλά και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και πλήρη κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!