Το Lost Memories ανάμεσα στα έργα που θα παιχτούν

 

Ένα ξεχωριστό έργο, το ντούο για σοπράνο σαξόφωνο και πιάνο (Lost Memories), του Κυριάκου Σφέτσα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων στη συναυλία δύο εξαίρετων μουσικών του σαξοφωνίστα Θανάση Ζέρβα και της πιανίστας Λόλας Τότσιου, που θα δοθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 στο Ωδείο Αθηνών. Το έργο του Σφέτσα γράφτηκε και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αξέχαστου Κώστα Γιαννουλόπουλου, ιδρυτή του Praxis Festival, του περιοδικού Τζαζ & Τζαζ, παραγωγού και κριτικού δίσκων.

Το ντούο Χαμένες Μνήμες κινείται στο πλαίσιο μιας πολυστυλιστικής γραφής που επεκτείνεται με ακροβατική επιδεξιότητα στα ξεχωριστά μονοπάτια της φολκ, τζαζ και σύγχρονης μουσικής.

Το παρακάτω σημείωμα του συνθέτη προέρχεται από το τριπλό CD: Αφιέρωμα στον Κ. Γιαννουλόπουλο, της Libra Records το 2000.

 

«Χαμένες Μνήμες

Αγαπητέ Κώστα,

έχω κάπου φυλάξει, ίσως στο σπίτι στη Λευκάδα, εκείνη την παλιά κασέτα που μου είχες ηχογραφήσει. Μου διαφεύγουν τα ονόματα των μουσικών, αλλά θυμάμαι πως ήταν ντουέτο κι ότι έπαιζαν όμορφα και σοφιστικέ κομμάτια. Σαξόφωνο και πιάνο. Σε κείνη τη φάση, σου άρεσαν πολύ τα ντούο και με προέτρεπες μάλιστα να γράψω μερικά, αντί να περιπλέκομαι με τα συμφωνικά έργα, που έτσι κι αλλιώς στη χώρα μας είναι από δύσκολο έως αδύνατο να παιχτούν. Τα χρόνια πέρασαν, κι εσύ, είτε το θέλησες είτε όχι, δεν είσαι πια μαζί μας. Πρόλαβες όμως παλιόφιλε, ν’ ακούσεις και μερικά από τα δικά μου ντούο που τελικά έγραψα. Σήμερα εγώ εδώ, και στη μουσική αρκετά μόνος. Όχι όμως τόσο -ποτέ δεν θα μου το επιτρέψω- για να μην προσπαθώ να στοιχειώσω τις μνήμες μου ώστε να μην απολέσω ό,τι μας απόμεινε. Για τούτο, ο τίτλος του έργου που στη μνήμη σου αφιερώνω, πρέπει μάλλον να διαβαστεί ανάποδα ή από την πίσω του την κρυμμένη πλευρά του Lost Memories, Χαμένες Μνήμες ή αλλιώς μνήμες που θυμούνται παρελθόν και μέλλον.

Κυριάκος Σφέτσας»

 

INFO

Ωδείο Αθηνών
Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 (Άγαλμα Τρούμαν)
Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου – Ώρα: 20.00.
Ρεσιτάλ Σαξοφώνου με έργα Ελλήνων Συνθετών
Θανάσης Ζέρβας, Άλτο & Σοπράνο Σαξόφωνο
Λόλα Τότσιου, Πιάνο.
Έργα των: Ντ. Κωσταντινίδη, Κυρ. Σφέτσα, Αθ. Βασιλειάδη
Θοδ. Μοιρισκλάβου, Ελ. Ράτσου, Θαν. Ζέρβα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!