Αγρόν ηγόρασε ο Ντράγκι!

 

Την ίδια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται, από το 2010, στο μικροσκόπιο της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Μάριο Ντράγκι νίπτει τας χείρας του αναφορικά με τις αποκαλύψεις των LuxLeaks για το ξεπούλημα δανείων Ελλήνων πολιτών σε distress funds του εξωτερικού, παραπέμποντας στις «αρμόδιες εθνικές Αρχές» της Ελλάδας.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Συγκεκριμένα πουλήθηκαν, από τη Eurobank, δύο ομάδες καταναλωτικών δανείων, ύψους 368 και 232 εκατ. ευρώ, προς 14,3 και 13,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα (3,88% και 5,77% της αρχικής αξίας, από την Εθνική στεγαστικά δάνεια ύψους 41 εκατ. προς 14,9 εκατ. ευρώ (36,34% της αξίας τους), από την Alpha καταναλωτικά δάνεια ύψους 92 εκατ. προς 4,6 εκατ. ευρώ (5% της αξίας τους).

 

Ερωτήματα Παπαδημούλη

Ο Δ. Παπαδημούλης, στην ερώτησή του, έθετε το θέμα των αποκαλύψεων των LuxLeaks αναφορικά με τη θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, που αγόρασε σε εξευτελιστικές τιμές δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες, οι τιμές των οποίων έφτασαν μέχρι και το 3,88% της ονομαστικής αξίας και ζητούσε από τον Μάριο Ντράγκι να τον ενημερώσει «πόσα είναι τα δάνεια που έχουν πουλήσει ελληνικές τράπεζες σε distress funds, από το 2008 μέχρι σήμερα», «ποιες ήταν οι τιμές πώλησης και ποιες οι ονομαστικές αξίες των δανείων αυτών», καθώς επίσης, «για ποιους λόγους οι εν λόγω τράπεζες δεν απευθύνθηκαν στους ίδιους τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα αγοράς του δανείου τους, με αντίστοιχες “εκπτώσεις” στην ονομαστική αξία».

Στην απάντησή του ο Μάριο Ντράγκι, παρά το γεγονός ότι από το 2010 μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της τρόικας και της ΕΚΤ, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με την έγκρισή τους και έχουν διενεργηθεί 3 stress tests στις ελληνικές τράπεζες, από τη μια, αρνείται να απαντήσει για το ξεπούλημα δανείων των Ελλήνων πολιτών σε εξευτελιστικές τιμές. Σημειώνει, μάλιστα, πως «τα γεγονότα που αναφέρετε συνέβησαν πολύ προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στις 4 Νοεμβρίου 2014» και από την άλλη, παραπέμπει για το θέμα στις ελληνικές Aρχές, δηλώνοντας ότι «θα σας συνιστούσα εν προκειμένω να απευθύνετε το ερώτημά σας στις αρμόδιες εθνικές Aρχές».

 

Άλκης Ορεινός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!