Του Ηρόστρατου

 

Το Mega μου και η ποίηση

Κι οι ποιητές με χέρι υγρό,
υμνούνε της πατρίδας τον χαμό,
κάνουν με θέρμη τα στοιχειά στιχάκια,
με τους σοφούς του κράτους τα ’χουνε πλακάκια,
σαν χέλια γλοιώδικα έχουν πουληθεί,
τους έχω βαρεθεί.

Βολφ Μπίρμαν, Αυτούς τους έχω βαρεθεί

Η ποιητική συλλογή Αποτύπωμα του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης του Mega Χρήστου Παναγιωτόπουλου παρουσιάστηκε στο εστιατόριο(!) του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Παρόντες διανοούμενοι και πολλοί από εκείνους που «μαζί τα φάγανε», οπότε ευλόγως διάλεξαν εστιατόριο για να μιλήσουν για ποίηση, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Δεν έχω διαβάσει το πόνημα του διευθυντή, αλλά αν κρίνω από αυτά που είπαν οι παριστάμενοι καλλιτέχνες πρόκειται για ποίηση ισάξια ενός Ρίτσου, Σεφέρη ή Ελύτη. Πιθανώς, το νέο Νόμπελ για τη Λογοτεχνία μας!
Γνωστοί για τη λατρεία που τρέφουν στον πολιτισμό και ειδικότερα στην ποίηση στην εκδήλωση παρέστησαν τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Πρέπει να ξεχειλίζει από ταλέντο ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού καταφέρνει, ενώ μοχθεί νυχθημερόν για τη σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού, να προλαβαίνει στα διαλείμματα να γράφει στίχους τους οποίους ο Μάνος Ελευθερίου θεωρεί «μια νέα ελπίδα για την πρόοδο του ελληνικού τραγουδιού», ενώ η Έλενα Ακρίτα, αφού τόνισε την «τεχνική αρτιότητα», συμπλήρωσε: «…Υπάρχουν βέβαια και μερικά πολιτικά ποιήματα που τούτες τις ώρες χρειάζονται πιο πολύ και στα οποία υπάρχει διάχυτος ο ελληνικός πόνος της Ρωμιοσύνης». Όντως το Mega σκύβει καθημερινά στον πόνο της Ρωμιοσύνης.
Τη συζήτηση συντόνισε -εντελώς συμπτωματικά- ο υφιστάμενος του ποιητή, Παύλος Τσίμας.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δήλωσε έκπληκτος: «…Όταν άρχισα να διαβάζω εξεπλάγην, καθώς είχα μπροστά μου κείμενα που μπορούσαν να εκφράσουν τις ευαισθησίες κι άλλων ανθρώπων. Ευαίσθητοι άνθρωποι υπάρχουν εκατομμύρια, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να εκφράσουν το κοινό αίσθημα…». Όντως! Καθημερινά το Mega εκφράζει το κοινό αίσθημα…
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος και η Άννα Νταλάρα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Νίκος Χατζηνικολάου, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Μπέζος με την Πέμυ Ζούνη που διάβασαν τέσσερα ποιήματα της συλλογής.
Διαψεύδεται ότι μετά το πέρας της εκδηλώσεως ο χώρος γλιστρούσε από τη γλίτσα.
Υ.Γ.: Το υστερόγραφό μας είναι από το Unfollow: 
«Η ποιητική συλλογή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. (Ναι, τις ίδιες για τις οποίες γράφαμε στο Unfollow 23 για χορηγία του Δημοσίου για το έργο με τίτλο Πολυετή Επενδυτικά σχέδια του ν. 3299/04 του άρθρου 3, παράγραφος 1, περίπτωση ε, υποπερίπτωση xi, ύψους 1.207.335,67 ευρώ, από τα οποία προς το παρόν έχουν εισπραχθεί 376.562,95, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης [16/10/2013])…».

 

_______________________________________

Χούντα είναι θα περάσει;

Δεν ξέρω τώρα τι παράξενους συνειρμούς κάνω και η παρουσίαση του νέου αυτού κολοσσού της ελληνικής ποιήσεως μου έφερε στο νου το εξαιρετικό βιβλίο του Φώτου Λαμπρινού με τίτλο Χούντα είναι θα περάσει; που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη και μας ταξιδεύει στην εποχή της δικτατορίας και στον τρόπο που παρουσιάζονταν τα γεγονότα μέσα από τα γνωστά Επίκαιρα που προβάλλονταν -υποχρεωτικά- στους κινηματογράφους (βλέπεις, δεν υπήρχε Mega). Εξαιρετική δουλειά που μεταφέρει με πιστότητα το κλίμα της δικτατορίας και τον τρόπο που μέσα από το φόβο και την ανοχή κατάφερε αν επιβιώσει επί επτά χρόνια. Μια διεισδυτική ανάλυση των προπαγανδιστικών μηχανισμών γραμμένη με συναρπαστικό τρόπο, όπου δεν λείπει το χιούμορ.
Γενικότερα, το βιβλίο ξεφεύγει από την «πεπατημένη» των αναλύσεων της εποχής και είναι χρήσιμο όχι μόνο για την κατανόηση της πρόσφατης Ιστορίας του τόπου, αλλά και για όσα συμβαίνουν σήμερα. Παράλληλα, έχει μια περίεργη επικαιρότητα. Πολλά από αυτά που διαβάζεις, αν αφαιρέσεις την καθαρεύουσα, θυμίζουν έντονα το λόγο της μνημονιακής κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!