Βιβλία… Αιγίνης!

«Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει»

Πόσα και πόσα χρόνια θα μας στοιχειώνει ο στίχος του ποιητή;

Την περασμένη Κυριακή, μέσα σε μια εξαίσια λιακάδα βρέθηκα να ταξιδεύω προς την Αίγινα μαζί με εκατοντάδες επιβάτες. Το εισιτήριο είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτα υψηλό για μια διαδρομή που κρατά κάτι παραπάνω από μια ώρα.

8,90 ευρώ το άτομο και 25 ευρώ το αυτοκίνητο. Μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει μετ’ επιστροφής θα δώσει συνολικά περίπου 120 ευρώ!

Το απίστευτο είναι πως δεν υπάρχει ούτε καν πρόνοια για τους μόνιμους κατοίκους…

Όμως το θέμα μας δεν είναι η αισχροκέρδεια των εφοπλιστών που χαρακτηρίζει άλλωστε το σύνολο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, αλλά τα βιβλία!

Διότι μπορεί η Αίγινα να είναι διάσημη για τα φιστίκια, όμως ο ρόλος της στην ιστορία της εκπαίδευσης στο σύγχρονο ελληνικό κράτους, υπήρξε καθοριστικός.

Να αρχίσουμε από το Ορφανοτροφείο: Το πρώτο Πνευματικό Κέντρο της Ελλάδας, όπου στην εποχή του Καποδίστρια στέγασε το πρώτο σχολείο, το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο, την πρώτη βιβλιοθήκη.

Αναρωτιέσαι ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος αποφάσισε κάποτε να γίνει αυτός ο χώρος φυλακή…

Και σήμερα, το εντυπωσιακό κτίριο, μετά από μια πρόχειρη –υποτιθέμενη ανακαίνιση– μένει κενό και κλειστό με μόνους κατοίκους δεκάδες δεκαοχτούρες…

Πραγματικά θλιβερή εικόνα για ένα νησί δίπλα στην Αθήνα που σφύζει από τουρισμό…

Οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ:

Το 1830 με δωρεά του Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Ι.Γ. Εϋνάρδου κτίστηκε το Εϋνάρδειον Διδασκαλείον σε σχέδια Στ. Κλεάνθη και Ed. Schaubert – ένα από τα πρώτα νεοκλασικά κτίρια της σύγχρονης Ελλάδας. Ήταν ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδημίας και για αρκετές δεκαετίες στέγασε το Αρχαιολογικό Μουσείο (μέχρι το 1982)

Εδώ και χρόνια σχεδιάζεται η μεταφορά της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο κτίριο, όμως η γραφειοκρατία έχει βάλει κάθε είδους εμπόδια… Το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση και σημαντικές αρχαιότητες είναι κυριολεκτικά πεταμένες στην αυλή του.

Όσο για την υπαρκτή Δημοτική Βιβλιοθήκη, στριμωγμένη σε έναν ακατάλληλο χώρο, δίπλα στο παλιό Κυβερνείο, ασφυκτιά – χρόνια τώρα.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι εδώ και χρόνια, πολύτιμα βιβλία και υλικό της Βιβλιοθήκης είναι στοιβαγμένα σε κιβώτια μέσα σε κοντέινερ, με τις πιο ακατάλληλες συνθήκες, όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο.

Όταν είδαμε αυτή την εικόνα, μείναμε πραγματικά άφωνοι…

Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας μια χώρα που η πρωτεύουσά της έχει ανακηρυχθεί «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου», να ανέχεται μια τέτοια κατάσταση.

Ελπίζω οι αγώνες των ανθρώπων της Αίγινας να δικαιωθούν και η «Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη» να μεταφερθεί σύντομα στον χώρο που της αξίζει…

Live Ambient με τον Κώστα Ανδρέου

Ο μουσικός Κώστας Ανδρέου θα παρουσιάσει τη σόλο συναυλία οργανικής μουσικής Live Ambient στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα) την Παρασκευή 19 και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στις 21:00.

Το Live Ambient είναι ένα νυχτερινό ταξίδι πάνω σε χάρτες ήχων με ποικίλες επιλογές διαδρομών.

Με συνδημιουργό το άταστο ηλεκτρικό μπάσο του, ο Κώστας Ανδρέου δημιουργεί ανάγλυφες εικόνες και φαντασιακούς κόσμους που παράγονται απευθείας από το όργανο και γεννιούνται εκείνη τη στιγμή χωρίς να υπάρχει τίποτε προηχογραφημένο. Η ποιότητα του ήχου του και οι ατμόσφαιρες που δημιουργούν οι οργανικοί συνδυασμοί των συνθέσεών του αφήνουν τον ακροατή να απολαύσει ένα ήσυχο ταξίδεμα σε κόσμους όπου μπορείς να αντιληφθείς το μέγεθος και της πιο μικρής μετατροπής.

Κώστας Ανδρέου: άταστο ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρονικά
Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Ημερομηνίες: Παρασκευή 19 και Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018
Ώρα: 21:00
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα 114 72
Ιστοσελίδα της συναυλίας: https://www.costasandreou.com/live-ambient-synaylia

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!