του Ηρόστρατου

 

Τα Μεγαλειώδη δέντρα και οι «άνθρωποι -λουλούδια»

«…Ο ποταμός Καλαμάς είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είναι ίσως το μοναδικό ποτάμι που γνωρίζουμε επακριβώς τις πηγές ρύπανσής του εδώ και 40 χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Μέρα με τη μέρα μετατρέπεται από πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης σε εστία περιβαλλοντικής απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών…».

Έτσι ξεκινά το κείμενο ψηφίσματος που υπέγραψα κι εγώ και αφορά τον ποταμό Καλαμά. Χιλιάδες πολίτες ζητούν να γίνει το αυτονόητο: Ένα καθαρό ποτάμι-πηγή ζωής…

Λίγες μέρες πριν ήρθε στα χέρια μου μια εξαιρετική δουλειά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα Αιωνόβια δέντρα, τις αξίες τους κι τη σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Άνοιξα το φάκελο κι ένιωσα σαν παιδί που ανακαλύπτει θησαυρό. Η Καλλιόπη Στάρα και η Δέσποινα Βώκου, με μόχθο, μεράκι, γνώση και αισθητική επιμελήθηκαν αυτή την έκδοση, προϊόν πολύχρονης μελέτης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά και να γίνει οδηγός για τον τρόπο που μπορούμε να προσεγγίζουμε τα πράγματα.

Δίνει τα εφόδια για να πολεμήσουμε για το περιβάλλον και μέσα από πρωτότυπες δράσεις μπορεί να παρακινήσει τα παιδιά να αγωνιστούν για έναν άλλο κόσμο με σεβασμό στη φύση…

Η έκδοση περιλαμβάνει βιβλίο για τα Μεγαλειώδη Δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, Φυλλάδιο με Παιδαγωγικές Δραστηριότητες και Οδηγό Εκπαιδευτή για τα αιωνόβια δέντρα, αλλά κι ένα όμορφο παραμύθι της Καλλιόπης Στάρα με τίτλο Το δέντρο του μικρού μας κόσμου που έχει εικονογραφήσει η Μυρτώ Δεληβοριά.

Eπίσης, σε ένα CD υπάρχει αναλυτική παρουσίαση του υλικού αλλά και φωνές πουλιών που σε ταξιδεύουν. Τέλος, ένας χάρτης οδηγεί τον υποψιασμένο ταξιδιώτη σε μοναδικά μονοπάτια και δέντρα αιωνόβια.

Σκέφτομαι πως θα μπορούσαν να δένουν οι αγώνες για το περιβάλλον με την εκπαίδευση και πως αν ήθελε η περίφημη… πολιτεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει, αλλά και να στηρίξει στη δημιουργία παρόμοιου υλικού και εκπαιδευτικών προγραμμάτων…

Σκέφτομαι ακόμη τους «ανθρώπους-λουλούδια» που έγραφε στο έξοχο κείμενό του ο Στέλιος Ελληνιάδης στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας. Κάποιοι τέτοιοι άνθρωποι είναι κι αυτοί που έδωσαν την ψυχή τους γι’ αυτή τη δουλειά και δεν ακολούθησαν την πεπατημένη διαφόρων επιτηδείων που ροκανίζουν κάθε είδους κονδύλια για το τίποτα.

Το υλικό διατίθεται δωρεάν σε σχολεία – απ’ όσο έχουμε ενημερωθεί. Αξίζει να ταξιδέψετε στον κόσμο του. Κι έτσι να κάνουμε πολλούς ανθρώπους και παιδιά-λουλούδια ν’ ανθίσουν!

 

Το Χαλάνδρι σήμερα

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου (Σάββατο). Μια ξεχωριστή έκθεση με θέμα Το Χαλάνδρι Σήμερα, που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός και Επιστημονικός Σύλλογος Αργώ Χαλανδρίου και η Γκαλερί Χρυσόθεμις. Δώδεκα καλλιτέχνες -οι περισσότεροι Χαλανδραίοι- αποτυπώνουν με γνώμονα την προσωπική τους αίσθηση και αισθητική την άποψη τους για το σημερινό Χαλάνδρι.

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν οι: Κέλλυ Δάνου, πρόεδρος του Συλλόγου Ρεματιάς Χαλανδρίου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, ζωγράφος, Στέφανος Καμπάς, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργώ Χαλανδρίου, Γιάννης Πλαχούρης, δημοσιογράφος.

Πληροφορίες, τηλ.: 210-6811418 και 6979085756

 

Από τα διαδραστικά /ψηφιακά παραμύθια σε εκπαιδευτικά προγράμματα με αξιοποίηση των παραμυθιών

Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο Σεμιναρίων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για τη δημιουργία παραμυθιών και την αξιοποίηση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία θα έχω τη χαρά να είναι μαζί μου στην πρώτη συνάντηση η Χριστίνα Ανδρέου που θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη εκδοτική προσπάθεια της Kuakomekiki, της πρώτης ελληνικής εταιρίας ψηφιακών εκδόσεων που σχεδιάζει book apps αποκλειστικά για τα παιδιά έρχεται να μας ταξιδέψει στον κόσμο του… μέλλοντος.

Στο σεμινάριο περιλαμβάνονται συνολικά τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2½ ωρών.

-Θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή (7-9.30μ.μ.) στις 22, 29 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου.

-Απευθύνεται σε υποψήφιους παραμυθάδες, γονείς, φοιτητές και παιδαγωγούς, αλλά και σε όσους θέλουν να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

-Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τα ελληνικά διαδραστικά /ψηφιακά παραμύθια και τα μυστικά της δημιουργίας τους.

Πληροφορίες-εγγραφές: Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα

Τηλ.: 210-3250341, 6937219160 [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!