«Είμαι πιο Πασόκος από τους Πασόκους» δηλώνει το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Μπουτάρης, με τα μέλη της Πρωτοβουλίας να απαντούν «είμαστε πιο ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η Πρωτοβουλία, η παράταξη επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Μπουτάρης, βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μετά την τελευταία συνάντηση των μελών της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τη μια συναντά κανείς ανθρώπους που έχουν συνδεθεί με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον ακολουθούν πιστά σε όλες του τις επιλογές. Από την άλλη, στελέχη της παράταξης και του δήμου με συνεχή παρουσία στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης, που μιλούν ανοιχτά για στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και συζητούν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τον κ. Γιάννη για ένα ψηφοδέλτιο της Αριστεράς.
Μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της Πρωτοβουλίας που φαίνονται ενοχλημένοι από τη στάση του δημάρχου, οι κ. Αβραμόπουλος και Κουράκης, που ζητούν αντιμνημονιακή στροφή της Πρωτοβουλίας και διαμόρφωση μιας ατζέντας με έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα, που θα ασκεί σκληρή κριτική στις κυβερνητικές επιλογές και θα βάζει την παράταξη Μπουτάρη απέναντι σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα νεότερα στελέχη της παράταξης όπως οι Χρίστος Ελευθεριάδης και Θέμης Σεβαστιάδης που δηλώνουν ανοιχτά ΣΥΡΙΖΑ.
Η «δεξιά στροφή» του δημάρχου συνοψίζεται στα μνημονιακά μηνύματα που κατά καιρούς εκπέμπει, αλλά και στην εργαλειακή αντιμετώπιση των ζητημάτων του δήμου με σαφή νεοφιλελεύθερη και συντηρητική κατεύθυνση. Πολλοί, μάλιστα, τον χαρακτηρίζουν «ανεμόμυλο», καθώς αλλάζει κάθε τρεις και λίγο γνώμη.
Παράλληλα, ο δήμαρχος έχει δεχτεί κριτική και για τη συνεργασία του με συγκεκριμένα συμφέροντα μέσω του αντιδημάρχου Χ. Καπόν, στενό συνεργάτη του προφυλακισμένου για την υπόθεση της Proton Bank Λ. Λαυρεντιάδη, για τις περιπτώσεις της εκχώρησης της ανακύκλωσης σε ιδιώτες και την εμπλοκή Μπουτάρη και συμβούλων του στην υπόθεση του ΣΜΑ, να αποτελούν ωρολογιακές βόμβες.
Όπως και να έχει, όλα θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τα Χριστούγεννα, με τους ανθρώπους της Πρωτοβουλίας να δηλώνουν με νόημα πως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορούν να αφήσουν το δήμο και πάλι στα χέρια της Δεξιάς σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν παρουσιάσει αξιόπιστη λύση για το δήμο.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!