«Πρόσεξε ανόητε θα αποφασίσεις για το μέλλον μας». Του Θεόδωρου Τσελεπή

Πηγαίνοντας στην Αθήνα για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχα στο μυαλό μου την φράση του κουμπάρου μου. «Πρόσεξε ανόητε, θα αποφασίσεις για το μέλλον μας». Τον ίδιο προβληματισμό μάλλον δεν τον είχαν 158 σύνεδροι που δεν παρουσιάστηκαν καν στις εργασίες. Αυτοί ξέρουν γιατί.
Έτυχε να είμαι την Πέμπτη από το πρωί παρών στη σάλα που διεξαγόταν το Συνέδριο και για ακόμη μια φορά κατάλαβα πως η Αριστερά δεν μπορεί να είναι συνεπής με το χρόνο. Τουλάχιστον ας είναι με τα υπόλοιπα.
Είδα σύνεδρους να μη σέβονται το δικαίωμα για καθαρή ατμόσφαιρα και να καπνίζουν μέσα στο χώρο. Ίσως είναι της άποψης «απαγορεύονται οι απαγορεύσεις».
Παρακολούθησα με προσοχή σχεδόν όλες τις τοποθετήσεις. Δεν θα έλεγα το ίδιο για όλους. Αλλά οι αριστεροί δεν έχουμε ανάγκη από άλλες γνώμες, γιατί ο καθένας από μας έχει τη δική του «αλήθεια». Και απλά περιμένουμε να την μεταδώσουμε και στους άλλους που δεν έχουν την ικανότητα και τις γνώσεις για να την αντιληφθούν.
Διαπίστωσα πως ελάχιστοι σύνεδροι μπορούσαν μέσα σε ένα πεντάλεπτο να στοιχειοθετήσουν και να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη άποψη με επιχειρήματα. Το χειρότερο, βέβαια, ήταν η αντίδρασή τους στην παρατήρηση του προεδρείου για σεβασμό στο χρόνο. Υπήρχαν σύνεδροι που δεν γύρισαν καν να κοιτάξουν προς το προεδρείο και συνέχιζαν απτόητοι να μιλούν για αρκετά λεπτά.
Άκουσα ένα σύντροφο να λέει και να απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να «έχει απαντήσεις για όλα». Δεν ξέρω πώς ακριβώς το εννοούσε αλλά διαφωνώ με την άποψή του. Λυπάμαι, σύντροφε, αλλά ΔΕΝ μπορεί κανείς να έχει απαντήσεις για όλα. Εκτός από τον Ύψιστο που κι αυτός τα τελευταία χρόνια μας βαρέθηκε και αρνείται να ασχοληθεί μαζί μας. Δεν υπάρχουν απαντήσεις για όλα. Υπάρχουν αφηγήσεις, επιχειρήματα, διαβουλεύσεις, αλλά απαντήσεις για όλα, κατά τη άποψή μου, δεν υπάρχουν. Και η ζωή αλλάζει τόσο γρήγορα που βγάζει of side πολύ γρήγορα πολλές «αλήθειες» και απαντήσεις.
Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ – και θα το πω κι ας θυμόσουν αρκετοί. Σύντροφοι νεολαίοι «σκοτώστε» τον Κνίτη μέσα σας. Κλείστε τα αφτιά σας στους καθοδηγητές. Αμφισβητήστε τα πάντα. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε είναι η γνώση, η μόρφωση και η αμφιβολία για όλα. Ίσως δεν σας εξασφαλίσει μια θέση στελέχους, αλλά θα σας κάνει Αριστερούς.
Ξεχώρισα κάποιες ομιλίες συνέδρων και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Κάθε μία για το δικό της λόγο.
Ήταν η ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη, που έδινε με επιχειρήματα τη δική του «αφήγηση» για την Αριστερά και για την κοινωνία. Μια τοποθέτηση που σου γεννά προβληματισμούς κι ερωτηματικά. Και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο μια τοποθέτηση είναι ενδιαφέρουσα.
Ήταν η τοποθέτηση του συντρόφου Νικολακάκη για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Με επιχειρήματα και παραδείγματα, άξια για εισήγηση ενός διαλόγου που πρέπει να γίνει στις οργανώσεις.
Ήταν η τοποθέτηση του νεαρού συντρόφου Ηλιόπουλου. Τελικά, υπάρχει ελπίδα για την Αριστερά και τους νέους, όταν σκέφτονται με αυτό τον τρόπο νέα παιδιά.
Και, τέλος, η τοποθέτηση του βουλευτή Β. Χατζηλάμπρου. Η πιο γειωμένη τοποθέτηση. Με την αγωνία όσων δεν έχουν αύριο και περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση και όραμα.
Κλείνοντας τις σκόρπιες παρατηρήσεις μου δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο μεγάλο δίλημμα που τέθηκε στο Συνέδριο και δυστυχώς δεν απαντήθηκε. Τελικά, υπάρχει μέλλον στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη Σίσσυ αρχηγό;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!