Τις οκτώ (8!) σε αριθμό ενδέχεται να φτάσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στην επικράτεια της Ελλάδας. Και αυτό γιατί οι Αμερικάνοι εγκαταλείπουν την μεγάλη βάση τους στο Ιντζιρλίκ της Τουρκίας και αναζητούν νέα σημεία για τις δικές τους στρατιωτικές δραστηριότητες αλλά και του ΝΑΤΟ.

Και εδώ ερχόμαστε εμείς. Στις ήδη γνωστές πληροφορίες για την επέκταση της Σούδας, για την αναβάθμιση της Ανδραβίδας (ήδη έχουν ετοιμαστεί οι αποθήκες και για την εγκατάσταση πυρηνικών αλλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν γιατί αυτές έχουν ήδη επαναποθηκευτεί στη Ρουμανία) και του Αράξου, για τη δημιουργία βάσεων στρατιωτικών και κατασκοπευτικών αμερικανικών drones στη Λάρισα (στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) και για βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη (η βάση αυτή θεωρείται πολύ σημαντική γιατί στην Αλεξανδρούπολη θα είναι το τερματικό υγροποιημένου αερίου που θα μεταφέρεται από αμερικανικά πλοία) προστίθενται στην ατζέντα και δύο νέες βάσεις σε Σύρο και Κάλυμνο. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουμε και μια σχετική συζήτηση για την Κάρπαθο, που βέβαια δεν πολυακούγεται τον τελευταίο καιρό.

Για την περίπτωση των Κυκλάδων σχεδιάζεται η μετατροπή της Σύρου σε στρατηγικής σημασίας σημείο επισκευής και ανεφοδιασμού των πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα ο πρέσβης Πάιατ δήλωσε πρόσφατα ότι τα ναυπηγεία στο Νεώριο πρέπει να αγοραστούν από επιχείρηση που ανήκει σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ. Παράλληλα συζητείται και η ανακατασκευή-αναβάθμιση του λιμανιού της Ερμούπολης ώστε να είναι δυνατή η πρόσδεση μεγάλων πλοίων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Εστία, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει αποταθεί στην αμερικανική πρεσβεία και έχει προτείνει την κατασκευή ενός μεγάλου ελικοδρομίου σε ένα επίπεδο νησάκι έξω από την Κάλυμνο, προκειμένου να αποτελέσει τόπο προσγείωσης και ανεφοδιασμού συμμαχικών ελικοπτέρων.

Άρα έχουμε Σούδα, Άραξος, Ανδραβίδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Σύρος, Κάλυμνος και ίσως Κάρπαθος. Ούτε μία ούτε δύο αλλά οκτώ αμερικανικές βάσεις. Περισσότερες, μεγαλύτερες και ισχυρότερες σε δύναμη πυρός από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Ένα αξιόλογο κατόρθωμα της κυβέρνησης Τσίπρα που με τον τυχοδιωκτισμό της και την πλήρη πρόσδεσή της στο άρμα των ΗΠΑ «προσκαλεί» συνεχώς κινδύνους και απειλές για τη χώρα και τον λαό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!