Απεργία στην «ειδική οικονομική ζώνη» του «Ελ. Βενιζέλος»

 

Με απεργία απάντησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο πάρκινγκ του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στην αιφνιδιαστική κίνηση της επιχείρησης να τους κοινοποιήσει προειδοποίηση απολύσεων σε βάθος τεσσάρων μηνών. Η εταιρία Central Parking System με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης με τον ΔΑΑ προετοιμάζει την επόμενη μέρα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην CPS και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις εταιρίες του αεροδρομίου κατήγγειλαν από τη πρώτη στιγμή ως παράνομη αυτή την τακτική, αφού η εργοδοσία δεν απευθύνθηκε καν στα σωματεία αγνοώντας και αυτή τη νομοθεσία. Τα συνδικάτα κατέφυγαν στην επιθεώρηση Εργασίας και παράλληλα αντέδρασαν με την απεργία. Θεωρούν ότι είτε η ίδια η εταιρία, είτε κάποια άλλη που θα συνδέεται μαζί της έχει εξασφαλισμένη την ανανέωση της σύμβασης και η κίνησή της για ομαδικές απολύσεις με προειδοποίηση έχει ένα και μόνο στόχο: «να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με δικαιώματα, προκειμένου να δουλέψει με τους κάτω των 25 ετών (των 480 ευρώ μεικτά, και των ατομικών συμβάσεων), αυξάνοντας τα κέρδη της από την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους».

 

Κερδοφόρα επιχείρηση

Οι εργαζόμενοι μιλούν για μια κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της σύμβασης με το αεροδρόμιο είχε απολύσει και πριν από ένα χρόνο εργαζόμενους και είχε συμπιέσει προς τα κάτω τους μισθούς. Με δεδομένο μάλιστα ότι το έργο παροχής υπηρεσιών στους χώρους στάθμευσης του αεροδρομίου υφίσταται και θα υφίσταται για τους επόμενους μήνες, δεν μπορεί να αιτιολογήσει ότι πλεονάζει προσωπικό.

Τα συνδικάτα ζητούν το πάγωμα όλων των απολύσεων και την ανάκληση των προειδοποιήσεων απόλυσης που έχουν κοινοποιηθεί, ενώ βάζοντας στο κάδρο και την ίδια την εταιρία του αεροδρομίου ζητούν να υπογραφεί πρακτικό που να δεσμεύει ότι σε περίπτωση νέου αναδόχου του έργου θα απορροφηθεί όλο το έμπειρο προσωπικό με όλα τα δικαιώματα που έχει τώρα.

 

Ιδιόμορφες… εργασιακές συνθήκες

Είναι γνωστό ότι στο χώρο του «Ελ. Βενιζέλος» επικρατούν… ιδιόμορφες εργασιακές συνθήκες και η διοίκηση του Αεροδρομίου δεν είναι άμοιρη ευθυνών για το καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης που έχουν επιβάλει οι εργολάβοι και οι ιδιώτες με τους οποίους συνάπτει συμβάσεις. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι ζητούν τη δημόσια τοποθέτησή της για τους όρους εργασίας και τις αντεργατικές μεθοδεύσεις, όπως η πρόσφατη της CPS. Άλλωστε η αλληλεγγύη που εξέφρασαν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι άλλων επιχειρήσεων του αεροδρομίου σε αυτή την απεργία είναι ενδεικτική.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή για την τριμερή συνάντηση που θα γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα παρέμβουν το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ενώ η ΟΙΥΕ έχει ζητήσει και τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!