Η δολοφονία του Vittorio Arrigoni, ακτιβιστή του ISM και του κινήματος Free Gaza, στη Γάζα, από αυτοαποκαλούμενους Σαλαφίτες Ισλαμιστές ήταν ένα μεγάλο σοκ, πρωτόγνωρο γεγονός, πλήγμα για το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και την εικόνα των Παλαιστινίων.

Αναφέρουμε μόνο μερικά σχετικά γεγονότα για προβληματισμό. Η δολοφονία αυτή συμβαίνει μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Juliano Mer-Khamis στη Τζενιν της Δυτικής Όχθης, του σημαντικού ισραηλινο-παλαιστίνιου συνεχιστή του Freedom Theater. Για τη δολοφονία αυτή κανείς δεν έχει πάρει την ευθύνη και καμία σύλληψη δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από το νέο στόλο για τη Γάζα. Το Ισραήλ ζει έναν πραγματικό ή προσποιούμενο διπλωματικό πανικό. Ο Νετανιάχου μάλιστα κάλεσε του Ευρωπαίους πρέσβεις στα Ιεροσόλυμα (και όχι στην αναγνωρισμένη από τους Ευρωπαίος πρωτεύουσα Τελ Αβιβ – ως ένδειξη αυτοπεποίθησης που αντισταθμίζει τον πανικό), για να τους δηλώσει ότι είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν το στολίσκο, δηλαδή ότι είναι περισσότερο υποχρεωμένοι απέναντι στο Ισραήλ από ό,τι απέναντι στους πολίτες τους. Τα ισραηλινά Μέσα κάλυψαν με μεγάλους τίτλους τη δολοφονία. Η πρωτοεμφανιζόμενη σαλαφιτική οργάνωση, που δολοφόνησε τον Vittorio λίγη ώρα μετά την απαγωγή του και πριν λήξει το τελεσίγραφό τους, δεν αναγνωρίζεται ούτε η ίδια ούτε η ενέργειά τους από τους Σαλαφίτες στη Γάζα. Οι ύποπτοι (τους οποίους η αστυνομία της Χαμάς εντόπισε) δολοφονήθηκαν κατά την προσπάθεια σύλληψής τους.
Το σημαντικότερο στην υπόθεση αυτή είναι ότι το κίνημα αλληλεγγύης δηλώνει πιο αποφασισμένο. Η οργάνωση ISM ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την παρουσία στη Γάζα και μάλιστα «θα επανδρώσει ένα πλοίο για την καταγραφή της καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παλαιστινιακή θάλασσα… Ο Βικ είναι έμπνευση για όλους μας, ελπίζουμε να συνεχίσουμε το παράδειγμά του». Το ISM έχει χάσει δύο μέλη του στη Γάζα από ισραηλινές δολοφονικές ενέργειες, ενώ σιωνιστικές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο ζητούσαν τη δολοφονία των μελών τους. Παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη έκαναν δηλώσεις και ανακοινώσεις οδύνης για το γεγονός, εκφράζοντας γενικά την παλαιστινιακή κοινωνία που εκτιμάει το ISM και τη δουλειά της και ιδιαίτερα τον Vittorio για την πολύχρονη αφοσίωσή του.
Η δήλωση της μητέρας του Vittorio ότι θα συμμετέχει στον επόμενο στολίσκο γέμισε δύναμη τους συγκλονισμένους αγωνιστές. Μάλιστα, ο νέος στολίσκος για τη Γάζα θα ονομαστεί FREEDOM FLOTILLA – STAY HUMAN, μια φράση που χρησιμοποιούσε ο Vittorio για να τιμήσουν τη μνήμη του.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!