Κανείς δεν αμφισβητεί τη δύναμη των τραγουδιών, αλλά υπάρχουν περιστατικά αποκτά εξαιρετικά ασυνήθιστη σημασία. Όταν οι μουσικοί άρχισαν να παίζουν το Imagine του John Lennon και μια ομάδα παιδιών άναβε τα κεριά της ειρήνης και απελευθέρωνε ένα λευκό περιστέρι, το μήνυμα ήταν εκκωφαντικό.

Δεν με ενδιαφέρει καθόλου πώς αισθανόταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence που δεν σηκώθηκε από τη θέση του, από ένα συνδυασμό αλαζονείας και αγένειας, την ώρα που όλοι, επίσημοι και ανεπίσημοι, μέσα στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεούλ, είχαν σηκωθεί όρθιοι και επευφημούσαν την ενωμένη αντιπροσωπεία των τμημάτων της Κορέας σε μια άκρως ιστορική στιγμή για τις δύο χώρες που από την αμερικάνικη εισβολή στη χερσόνησο το 1950-53 μέχρι σήμερα παραμένουν αποχωρισμένες. Είχε προηγηθεί, στην κεφαλή της καθιερωμένης πορείας η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο.

Με την αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας και τον πρόεδρο της χώρας δίπλα στο προεδρικό ζευγάρι της Νότιας Κορέας, τους δύο αθλητές, από το βορρά και το νότο, να ανάβουν μαζί την ολυμπιακή φλόγα κάτω από μια λευκή σημαία με την Κορέα ολόκληρη στη μέση, η θέληση των Κορεατών εκφράστηκε απόλυτα και κατηγορηματικά. Η φράση Fuck USA δεν ήταν πουθενά γραμμένη, αλλά πλανιόταν στη γιορταστική ατμόσφαιρα.

Τις προηγούμενες μέρες είχε προκληθεί υστερία στη Νότια Κορέα από την επίσκεψη της Hyon Song Wol, δημοφιλέστατης σταρ του γυναικείου ποπ συγκροτήματος Moranbong Band, για να προετοιμάσει την άφιξη της αντιπροσωπείας των αθλητών από την Πιονγιάνγκ και την εμφάνιση του δικού της γκρουπ στη Σεούλ. Αλλά, πολιτικά, το ενδιαφέρον είναι ότι γι’ αυτή την ίδια κοπέλα, που είναι και αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, είχε γίνει ολόκληρη καμπάνια στα δυτικά ΜΜΕ ότι είχε εκτελεστεί από το καθεστώς!

Όπως γράφει η Washington Post «η έξαψη για την Hyon προέκυψε και από τις διαδόσεις ότι ήταν ερωμένη του Κιμ και είχε εκτελεστεί με πολυβόλο επειδή έκανε πορνογραφικά βίντεο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο –αφήνοντας στην άκρη τη μικρή λεπτομέρεια ότι είναι ξεκάθαρο ότι η κοπέλα είναι ακόμα ζωντανή- δεν σταμάτησε τη συνεχή επανάληψη αυτού του μύθου».

Άλλη μία σκοτεινή πλευρά των αγώνων είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας, με βάση μια καταγγελία που έκανε ένας Ρώσος από το εργαστήρι ελέγχου ντόπινγκ που προσχώρησε στους Αμερικάνους. Αποκλεισμός που επιβλήθηκε στην Ολυμπιακή Επιτροπή από τις ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η Ρωσία είναι ελαττωματικό κράτος. Και πολλοί επισημαίνουν ότι με βάση τους κανονισμούς, θα έπρεπε να αποκλειστεί η αμερικάνικη ομάδα μετά από το τρομερό σκάνδαλο -που συγκαλυπτόταν επί χρόνια- σχετικά με τον επικεφαλής γιατρό των ολυμπιακών γυμναστών Larry Nassar που –μετά το σάλο– καταδικάστηκε σε 125 χρόνια φυλάκιση για βιασμούς και αποπλανήσεις 250 κοριτσιών, μεταξύ των οποίων πολλών ολυμπιονικών!

Καθώς η φωνή των λαού της Κορέας για ειρήνη ακουγόταν στα πέρατα της οικουμένης, οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι συνέχισαν να απειλούν με πόλεμο, την ώρα, μάλιστα, που η δική τους κοινωνία βρίσκεται σε αποσύνθεση. Στη Φλώριδα, άλλος ένας νεαρός Αμερικάνος μπήκε πάνοπλος στο σχολείο του και θέρισε 17 μαθητές και δασκάλους. Κι αυτό ήταν το όγδοο παρόμοιο επεισόδιο σε σχολείο των ΗΠΑ από την αρχή της χρονιάς!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!