Τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου και ώρα 13:00, θα δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ο Νικόλαος Πολύζος, διαχειριστής του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου, όπου στοιβάζονται αυθαίρετα και αργοπεθαίνουν από την ασιτία και τις ασθένειες δεκάδες αδέσποτα ζώα, που περισυλλέγονται παράνομα από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας κατ’ εντολή του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, που υλοποιεί με πρακτικές που αντίκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία, την προεκλογική του δέσμευση ότι «θα καθαρίσει την πόλη από τα σκυλιά».

Η επίσκεψη φιλοζωικών οργανώσεων από τη Μαγνησία, Αττική και Θεσσαλονίκη, στις 18 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Κυνοκομείο Βόλου στα Γλαφυρά Μαγνησίας, που μόνο ως καταφύγιο δεν λειτουργεί, έφερε ξανά στο φως της δημοσιότητας το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ζώων και την ασυδοσία της δημοτικής Αρχής με τις εμπλεκόμενες αρχές να κωφεύουν και να μην επιβάλουν τη νομιμότητα, όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο 4039/2012.

Οι φιλόζωοι και εκπρόσωποι σωματείων βρήκαν εντός του κυνοκομείου σκελετωμένα από την ασιτία και άρρωστα σκυλιά, ενώ λίγα μέτρα από τις εγκαταστάσεις του ανακάλυψαν πεταμένα πτώματα, κουφάρια, δέρματα, γούνες, κομμένα μέλη και σωρούς ζώων, που είχαν πεθάνει πρόσφατα. Πολλά, δε, από τα νεκρά ζώα βρέθηκαν μέσα σε σακούλες σκουπιδιών. Τραγική ειρωνεία: Την ίδια μέρα ο Δήμος Βόλου διοργάνωνε στην κεντρική παραλία της πόλης ένα υπερθέαμα ήχου και φωτός για τη διεκδίκηση από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας, της ανάδειξής της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021(!).

Την επομένη των αποκαλύψεων, ο Νικόλαος Πολύζος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας μετά την καταγγελία που κατέθεσε εις βάρος του στο Α.Τ. Βελεστίνου η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Κόσμος και Φύση, Φλωρίκα Τσιρογιάννη. Ο συνήγορος υπεράσπισης του διαχειριστή του Δημοτικού Κυνοκομείου Βόλου, Αντώνης Ξηρός, ζήτησε και πήρε διήμερη αναβολή και η δίκη ορίστηκε για τις 21 Οκτωβρίου. Αλλά και πάλι αναβλήθηκε, καθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκανε δεκτό το αίτημα παράστασης πολιτικής αγωγής από πλευράς του Φιλοζωικού Συλλόγου Κόσμος και Φύση, ώστε η πρόεδρός του που είναι μάρτυρας κατηγορίας να προσκομίσει τα απαραίτητα έγραφα και στοιχεία στις 2 Νοεμβρίου, που θα εκδικαστεί η υπόθεση κακοποίησης των ζώων στο κυνοκομείο.

Θυμίζουμε ότι μετά τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσαν στις 7 Οκτωβρίου στην Εισαγγελία Βόλου οι εκπρόσωποι της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου και του Φιλοζωικού Συλλόγου Κόσμος και Φύση, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα ζώα και, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Νικόλαος Λιανός, διαπιστώθηκε ότι το 40% από αυτά είναι υποσιτισμένα. Ελέγχοντας, δε, τα βιβλία διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα υποσιτισμένα ζώα βρίσκονται στο καταφύγιο περισσότερο από ένα μήνα κι ορισμένα από το τέλος Ιουνίου.

Την ίδια ημέρα που συνελήφθη ο Νικόλαος Πολύζος στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «μπαχαλάκηδες» και «βρομιάρηδες» όσους διαμαρτύρονται για την κακοποίηση των ζώων και καταγγέλλουν στην Αστυνομία και Εισαγγελία τις συνθήκες που επικρατούν στο Δημοτικό Κυνοκομείο, στα Γλαφυρά Μαγνησίας. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Παράθυρο στη Θεσσαλία στον τηλεοπτικό σταθμό Astra TV ο Αχιλλέας Μπέος αμφισβήτησε και ερμήνευσε κατά το δοκούν τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Δήλωσε ότι όσα ζώα δεν χωράνε στο Δημοτικό Κυνοκομείο τα εγκαταλείπει σε χωράφια και ορεινές περιοχές, 60 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, αναφέροντας ότι δεν είναι δικό του πρόβλημα αν τα σκυλιά δεν βρίσκουν τροφή, αλλά των φιλοζωικών οργανώσεων.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) ζητά από τις αρμόδιες Αρχές να καλέσουν σε συμμόρφωση τη Δημοτική Αρχή Βόλου, ώστε να σταματήσει πάραυτα η αυθαιρεσία του δήμου. «Ζούμε σε κάποια χώρα τριτοκοσμική, όπου ο καθένας πράττει ό,τι θέλει ή σε μια ευνομούμενη χώρα με νόμους, που οφείλετε να εφαρμόσετε;» ερωτά τους αρμόδιους φορείς η ΠΦΠΟ, επισημαίνοντας και το αυτονόητο ότι όσα ζώα κι αν περισυλλέξει ο δήμος το ζήτημα με τα αδέσποτα δεν πρόκειται να λυθεί, όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την μη εγκατάλειψή τους και τις ανεξέλεγκτες γεννήσεις των δεσποζόμενων. Επιπλέον, η ΠΦΠΟ με νέα της επιστολή ζητά την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν τα έγκλειστα αδέσποτα ζώα στα κατά τόπους υποτυπώδη δημοτικά κυνοκομεία της χώρας κι όχι μόνο του Βόλου.

 

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!