Έντονες διαμαρτυρίες και πολλά ερωτηματικά εγείρει η απόφαση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για παροχέτευση 1,9 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, από τις 8-16 Αυγούστου, για άρδευση από τη Λίμνη Πλαστήρα.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό που είχε γίνει στην έναρξη της αρδευτικής περιόδου και στην οποία συμφώνησαν όλοι οι φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή Υδάτων. Επιπλέον, ελέγχεται η σκοπιμότητα της απόφασης αυτής ως αδικαιολόγητη, δεδομένου ότι οι ανάγκες των καλλιεργειών δεν την επιβάλλουν, αφού δεν σημειώθηκαν φέτος υψηλές θερμοκρασίες, ούτε οι υδροβόρες καλλιέργειες είναι τόσο πολλές όσες τις προηγούμενες χρονιές.
Αντίθετα, οι κίνδυνοι είναι πολλοί, όπως αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Μιχαλάκης: Δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων από την κατάρρευση φραγμάτων με καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες, βλάβη των ηλεκτρογεννητριών της ΔΕΗ λόγω υπερλειτουργίας τους και, τρίτον και σημαντικότερο, να ταπεινωθεί ανεξέλεγκτα η στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα, γεγονός που με τη σειρά του θα επιφέρει πλήθος συνεπειών στην ποιότητα του πόσιμου νερού, την αισθητική του τοπίου και το περιβάλλον και συνεπακόλουθα την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Τίθενται, ακόμη, θέματα επάρκειας νερού για τις προσεχείς χρονιές που κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι τόσο πλούσιες υδρολογικά όσο η φετινή.Ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Περιβάλλοντος να σταματήσει την υλοποίηση της απόφασης και να προβεί άμεσα στη σύσταση θεσμοθετημένου φορέα διαχείρισης από την πολιτεία των υδάτων της Λίμνης Πλαστήρα που είναι, εξάλλου, χρόνιο αίτημα των φορέων της Καρδίτσας.

Ν.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!