Μηνυτήρια αναφορά κατά της ακτοπλοϊκής εταιρίας Hellenic Seaways κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης, στις 15 Δεκεμβρίου 2015, ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων Η Κιβωτός Μυτιλήνης, καθώς δεν εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την ασφαλή μεταφορά ζώων στην περίπτωση ενός θηλυκού κουταβιού που βρέθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013 από μέλος της Κιβωτού εγκαταλειμμένο σε κλουβί μεταφοράς ζώων στο πλοίο «Αριάδνη». Το κουτάβι ταξίδευε ασυνόδευτο επί τρεις ημέρες από τον Πειραιά στη Λέσβο και από κει πάλι πίσω στον Πειραιά.

Όταν, μετά την οδύσσειά της, οι εθελοντές του σωματείου ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω. (ΠΡΟσωρινή ΣΤέγη σε ΑδέσποΤΕς ψΥχές τΩρα) παρέλαβαν στην Αθήνα την Αριάδνη, όπως την ονόμασαν οι φιλόζωοι, και τη μετέφεραν σε κτηνίατρο αποκαλύφθηκε ότι η κουταβίνα δεν έφερε ηλεκτρονική σήμανση (μικροτσίπ) και έπασχε από πάρβο (τον «τύφο» των σκυλιών) και παγκρεατίτιδα.

Στις επαφές της Κιβωτού Μυτιλήνης και του ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω. με την πλοιοκτήτρια εταιρία, στις οποίες την ενημέρωσαν για το περιστατικό ζητώντας παράλληλα την πλήρη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων με πλοία και την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας και φιλοξενίας της Αριάδνης, η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι «εφαρμόζεται η νομοθεσία».

Συγκεκριμένα, η Hellenic Seaways απάντησε εγγράφως το εξής: «Διερευνήσαμε τα όσα σχολιάζετε στην επιστολή σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι η εταιρία μας σέβεται τα δικαιώματα που αφορούν τη μεταφορά και μετακίνηση ζώων συντροφιάς, εφαρμόζοντας την ισχύουσα ευρωπαΐκή / ελληνική νομοθεσία. Επιπροσθέτως, κρίνουμε απαραίτητο να σας γνωρίσουμε ότι τα πληρώματά μας ενημερώνονται για τις διαδικασίες που οφείλουν να τηρούν, στις τακτικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται, σύμφωνα με τις διαδικασίες της εταιρίας μας».

Λίγες μέρες αργότερα ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων Η Κιβωτός Μυτιλήνης και το σωματείο ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω. κατέθεσαν εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Hellenic Seaways, με την επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός τους καθώς στην περίπτωση της Αριάδνης δεν έγιναν σεβαστά τα δικαιώματα που αφορούν τη μεταφορά και μετακίνηση ζώων συντροφιάς και δεν εφαρμόστηκε η ισχύουσα ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Η Κιβωτός Μυτιλήνης αναφέρει για την εξέλιξη της υπόθεσης: «Στις 15 Δεκεμβρίου του 2015 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά κατά της Hellenic Seaways στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν, επιβάτες και ναυτιλιακές εταιρίες ότι τα ζώα δεν είναι πράγματα που τα στέλνω “πακέτο”. Έχουν δικαιώματα, προστατεύονται από τον νόμο και ταξιδεύουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα και με τον συνοδό τους). Ελπίζουμε ότι μια καταδικαστική απόφαση θα βοηθήσει όλους να καταλάβουν αυτό το τόσο αυτονόητο. Η Αριάδνη έχει πλέον υιοθετηθεί και ζει μια χαρούμενη ζωή. Πόσες, άραγε, άλλες Αριάδνες διασχίζουν καθημερινά τις ελληνικές θάλασσες;».

 

www.istoriesadespoton.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!