Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη, με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ από τις 23 Ιουλίου 2014, να υλοποιήσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό για τα θαλάσσια ύδατα στα οποία ασκεί κυριαρχία ή έχει κυριαρχικά δικαιώματα ή ασκεί δικαιοδοσία σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η υποχρέωση κατάρτισης ΘΧΣ αποτελεί εφιάλτη για την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη γιατί:

α) Εάν το σχέδιο καταρτιστεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ (UNCLOS) τότε αυτό θα προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση της Τουρκίας.

β) Εάν καταρτιστεί ένα μερικό σχέδιο που θα αφορά μόνο το Ιόνιο Πέλαγος, όπου έχει οριοθετηθεί η ΑΟΖ με την Ιταλία και την περιοχή της Αν. Μεσογείου που έχει γίνει η μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο, τότε αυτό θα αποτελεί έμμεση παραδοχή όλων των τουρκικών διεκδικήσεων. Το ίδιο θα συμβεί αν καταρτιστεί σχέδιο που θα περιορίζεται στα υπάρχοντα σήμερα χωρικά ύδατα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν έντονες εσωτερικές αντιδράσεις σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

γ) Εάν δεν κάνει απολύτως τίποτα, όπως μέχρι σήμερα, θα πληρώνει ετήσιο πρόστιμο και θα εγκαλείται ότι αδιαφορεί και υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.

Για την αναγκαιότητα του ΘΧΣ η Οδηγία της ΕΕ αναφέρει ότι: «Η υψηλή και ταχέως αυξανόμενη ζήτηση για θαλάσσιο χώρο για διαφορετικούς σκοπούς, όπως οι εγκαταστάσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου, η θαλάσσια ναυτιλία και οι αλιευτικές δραστηριότητες, η διατήρηση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, η εξόρυξη πρώτων υλών, ο τουρισμός, οι εγκαταστάσεις υδατοκαλλιέργειας και η υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και οι πολλαπλές πιέσεις στους παράκτιους πόρους, απαιτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σχεδιασμού και διαχείρισης.»

Νίκος Ιγγλέσης


 Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε θηλαστικά της Ανταρκτικής

 Γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε φώκιες στο νησί της Νότιας Γεωργίας κοντά στην Ανταρκτική, μια εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες για τις αποικίες πουλιών και θηλαστικών στο ευαίσθητο πολικό οικοσύστημα.

Τον Οκτώβριο ο ιός ανιχνεύθηκε σε ληστόγλαρους στο Μπερντ Άιλαντ, το οποίο ανήκει στα βρετανικά υπερπόντια εδάφη της Νότιας Γεωργίας και Νοτίων Νήσων Σάντουιτς. Περίπου το ίδιο διάστημα εντοπίστηκε και σε άλμπατρος και θυελλοπούλια στις γειτονικές Νήσους Φώκλαντ.

Μετά, οι θαλάσσιοι ελέφαντες άρχισαν να πεθαίνουν μαζικά.

Τον Δεκέμβριο, ερευνητές της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας Ζώων και Φυτών (APHA) και της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική (BAS) πέρασαν τρεις μήνες στα επηρεαζόμενα νησιά και συνέλεξαν δείγματα από νεκρά πτηνά και θηλαστικά.

Ο ιός ανιχνεύθηκε έτσι σε θαλάσσιους ελέφαντες, αρκτοκέφαλες φώκιες, ληστόγλαρους, στέρνες και γλάρους, ανέφεραν οι ερευνητές. «Δεδομένου ότι η Ανταρτική είναι τόπος μοναδικής βιοποικιλότητας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό να βλέπουμε την ασθένεια να εξαπλώνεται στα θηλαστικά της Ανταρκτικής.»

Η γρίπη είναι πιθανό να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο OFFLU, οργανισμός του ΟΗΕ για την παρακολούθηση της γρίπης στα ζώα. Το γεγονός ότι χιλιάδες φώκιες και εκατοντάδες χιλιάδες πιγκουίνοι συγκεντρώνονται σε πυκνές αποικίες δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση του ιού.

Σύμφωνα με τον OFFLU, οι θαλάσσιοι ελέφαντες στο νησί της Νότιας Γεωργίας δεν αποκλείεται να μολύνθηκαν από φώκιες που μετανάστευαν από τη Νότια Αμερική, όπου ο ιός σκότωσε πάνω από 1.000 θαλάσσια θηλαστικά. Οι θαλάσσιοι ελέφαντες θα μπορούσαν τώρα να μεταφέρουν τον ιό στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Στους δύο ερευνητικούς σταθμούς της στη Νότια Τζόρτζια, η βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική έχει σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει επαφή με άγρια ζώα. Για προληπτικούς λόγους, η Διεθνής Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ανταρκτικής ενημέρωσε τα πλοία της να μην επισκέπτονται ορισμένες περιοχές στη Νότια Γεωργία και την Ανταρκτική Χερσόνησο.

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε πρόσφατα και σε μια νεκρή πολική αρκούδα στην Αρκτική.


Πώς θα κερδίσουμε 5 επιπλέον χρόνια ζωής

 Τα τελευταία χρόνια, πλήθος μελετών φέρνουν στο φως τη σημασία που έχει η επικοινωνία μεταξύ των οργάνων του σώματος ως βασικός ρυθμιστής της γήρανσης. Τα ανοιχτά κανάλια αυτής της επικοινωνίας μπορούν να εγγυηθούν την εύρυθμη λειτουργία των οργάνων και συστημάτων του σώματος. Καθώς όμως το γήρας τα φθείρει, τα όργανα παύουν να λαμβάνουν τα μοριακά και ηλεκτρικά μηνύματα που χρειάζονται για να λειτουργήσουν σωστά.

Στα παραπάνω βασίζεται και η πρόσφατη μελέτη από ομάδα της Σχολής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σαν Λουί που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψαν τα πειράματα σε ποντίκια, υπάρχει μια σημαντική γραμμή επικοινωνίας που συνδέει τον εγκέφαλο με τον λιπώδη ιστό σε έναν βρόχο ανάδρασης (feedback) –μια κλειστή διαδρομή δράσης και πληροφοριών–, ο οποίος φαίνεται να είναι κεντρικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας σε ολόκληρο το σώμα.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι η σταδιακή φθορά αυτού του βρόχου ανάδρασης εμπλέκεται στην αύξηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι ερευνητές εντόπισαν μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που, όταν είναι ενεργοί, αποστέλλουν σήματα στον λιπώδη ιστό του σώματος για να απελευθερώσει ενέργεια. Μέσα από γενετικές και μοριακές μεθόδους, κατάφεραν να μελετήσουν ποντίκια «προγραμματισμένα» να έχουν αυτή τη δίοδο επικοινωνίας συνεχώς ανοιχτή μετά τη συμπλήρωση μιας καθορισμένης ηλικίας.

Διαπιστώθηκε ότι τα τρωκτικά ήταν πιο δραστήρια σωματικά, εμφάνιζαν σημάδια επιβράδυνσης της γήρανσης και έζησαν περισσότερο συγκριτικά με τα ποντίκια που αφέθηκαν χωρίς παρέμβαση ώστε η λειτουργία του καναλιού επικοινωνίας να μπει σε φθίνουσα τροχιά με το γήρας.

«Παρουσιάσαμε έναν τρόπο να καθυστερήσουμε τη γήρανση και να παρατείνουμε το μήκος ζωής με καλή υγεία στα ποντίκια ελέγχοντας ένα σημαντικό τμήμα του εγκεφάλου. Η παρουσίαση αυτού του αποτελέσματος σε θηλαστικά αποτελεί σημαντική συμβολή στο πεδίο. Προηγούμενες εργασίες που αποδεικνύουν την παράταση του προσδόκιμου ζωής με τέτοιο τρόπο έχουν διεξαχθεί σε λιγότερο πολύπλοκους οργανισμούς, όπως σκουλήκια και φρουτόμυγες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Shin-ichiro Imai, MD, PhD, διακεκριμένος καθηγητής Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Καθηγητής στο Τμήμα Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Μάριος Οικονόμου, Πρώτο Θέμα


H AI ανακάλυψε ότι κάθε δακτυλικό αποτύπωμα δεν είναι μοναδικό

 Μια μακροχρόνια πεποίθηση στην Εγκληματολογία, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από διαφορετικά δάχτυλα του ίδιου ατόμου είναι μοναδικά, καταρρίπτει ένα σύστημα ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη), που ανέπτυξαν μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια σε συνεργασία με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Advances, αποδεικνύουν με βεβαιότητα 99,99% ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα από δύο οποιαδήποτε δάκτυλα του ίδιου ατόμου είναι πολύ πιο όμοια από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, απλώς οι εγκληματολόγοι μέχρι τώρα τα σύγκριναν με λάθος τρόπο. Οι περισσότερες τεχνολογίες δακτυλικών αποτυπωμάτων βασίζονται στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν ποτέ δύο ίδια δακτυλικά αποτυπώματα και η συγκεκριμένη ανακάλυψη, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εγκληματολογικών ερευνών.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον προπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Γκέιμπ Γκούο, ανέλυσε χαρακτηριστικά περίπου 60.000 δακτυλικών αποτυπωμάτων μιας δημόσιας κυβερνητικής βάσης δεδομένων των ΗΠΑ και τα τροφοδότησε ανά ζεύγη σε ένα σύστημα βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, γνωστό ως βαθύ αντιθετικό δίκτυο. Όπως διαπίστωσε, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιούσε τα ίδια μοτίβα με την παραδοσιακή σύγκριση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά έναν διαφορετικό δείκτη. Αναδείχθηκε έτσι ότι οι γωνίες και οι καμπυλότητες των στροβίλων και των βρόχων στο κέντρο των δακτυλικών αποτυπωμάτων ευθύνονται για μεγάλο μέρος αυτής της ομοιότητας και το μοτίβο αυτό ισχύει για όλα τα ζεύγη δακτύλων του ίδιου ατόμου. Οι ερευνητές επανεκπαίδευσαν επίσης το μοντέλο τους με διαφορετικά φύλα και φυλετικές ομάδες και παρατήρησαν ότι είχε την καλύτερη απόδοση όταν εκπαιδεύτηκε με δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν συγκεντρωθεί από όλες τις ομάδες.

Πηγή: FOXreport.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!