Του Μάριου Διονέλλη

 

Έχει όντως ιστορικό χαρακτήρα η ψήφιση της απλής αναλογικής. Και είναι αλήθεια πως πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και των ΑΝΕΛ – άλλο και τούτο) η εισαγωγή και ψήφιση μιας αλλαγής που αποτέλεσε πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

Θα ήταν όμως πολύ καλές για να είναι αληθινές οι διαπιστώσεις μόνο μέχρι εδώ.

Γιατί ακόμα και από τα λόγια του πρωθυπουργού δεν μπορεί να κρυφτεί η πρόθεση να τσαλακωθεί ακόμα μία δημοκρατική κατάκτηση.

«Δεν πήρατε το δώρο που σας κάναμε», είπε κυνικά ο Αλέξης Τσίπρας στη Φώφη Γεννηματά, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον σχεδιασμό του παρόντος αλλά και για την επιλογή του ως προς τους επόμενους συμμάχους. Το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του κόμματος προς τη σοσιαλδημοκρατία και ό,τι περισσέψει και δεν υποκύψει στην τρέχουσα εξουσία θα αποτελέσει τη μαγιά για τις μελλοντικές συνεργασίες.

Έτσι, η απλή αναλογική θα αποτελέσει στο μέλλον το όχημα για πολιτικές συμφωνίες στη βάση των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενδεχομένως και οι ΑΝΕΛ, ίσως και ο Λεβέντης, θα είναι ίσως η μεθεπόμενη κυβέρνηση του τόπου. Τα επερχόμενα Μνημόνια θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η απλή αναλογική από όπλο του λαού, από δώρο προς τη δημοκρατία και όχι προς τη Φώφη, όπως θα έπρεπε να τη θεωρείς, αγαπητέ Αλέξη, θα μετατραπεί σε δώρο για την εφαρμογή της μιας και μόνης εναλλακτικής.

Θα έχετε Αριστερά και θα έχετε Μνημόνιο, θα έχετε απλή αναλογική και πάλι θα έχετε μνημόνιο. Μοιάζουν λίγο με προφητείες που εκπληρώνονται εν ριπή οφθαλμού.

Και δεν χρειάζεται να είσαι ο Παΐσιος για να τις σκαρφιστείς.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!