Την Κυριακή 21 Μαΐου ο Τραμπ συναντήθηκε στο Ριάντ με τον εμίρη του Μπαχρέιν, όπου εδρεύει ο 5ος αμερικανικός στόλος, και τον διαβεβαίωσε ότι «υπό την προεδρία μου δεν θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ μας».

Τη μεθεπόμενη μέρα εκατοντάδες αστυνομικοί του καθεστώτος του εμίρη Χαμάντ Μπιν Ίσα αλ-Καλίφα (που επιβίωσε από την εξέγερση του 2011 χάρη στην αιματηρή σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση) επέδραμαν στην κωμόπολη Ντιράζ, προπύργιο της αντιπολίτευσης. Πυροβολώντας με καραμπίνες και αυτόματα όπλα σκότωσαν εν ψυχρώ 5 άοπλους πολίτες, τραυμάτισαν εκατοντάδες (εκ των οποίων 8 χαροπαλεύουν) και συνέλαβαν 286. Οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο και οι αρχές δεν τις παραδίδουν στις οικογένειές τους για να ταφούν. Επιπλέον, αυτήν την εβδομάδα το καθεστώς έθεσε και επίσημα εκτός νόμου την Ένωση Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης – το μοναδικό αριστερό κόμμα που είχε τυπικά επιτραπεί βάσει της «ελεγχόμενης φιλελευθεροποίησης» του 2002 και έχει μέλη τόσο σιίτες όσο και σουνίτες. Ο επικεφαλής του Εμπραΐμ Σαρίφ, σουνίτης και ιστορικό στέλεχος του επαναστατικού κινήματος του Μπαχρέιν από τη δεκαετία του ’70, έχει περάσει πεντέμισι από τα τελευταία έξι χρόνια στη φυλακή με την κατηγορία της… «αμφισβήτησης του καθεστώτος». Στη διάρκεια της φυλάκισής του βασανίστηκε άγρια, και τώρα ανακρίνεται πάλι για τα ίδια «αδικήματα» – ένδειξη ότι επίκειται νέα σύλληψή του.

Πέρυσι είχε επισκεφθεί το Μπαχρέιν και η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ευχαριστώντας τον εμίρη για τη «γενναιοδωρία» του (χρηματοδοτεί την κατασκευή βρετανικής ναυτικής βάσης και αγοράζει όπλα από το Λονδίνο). Την επαύριο της επίσκεψής της το καθεστώς επέβαλε πρόσθετη ποινή φυλάκισης 5 ετών στον ήδη φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλί Σαλμάν, και έθεσε εκτός νόμου το κόμμα του, το φιλοσιιτικό Αλ-Ουέφακ – που στις εκλογές είχε πάρει 64% αλλά ήταν στην… αντιπολίτευση. Τελικά, χάρη και στην ενθάρρυνση της Βρετανίας (αποικία της οποίας ήταν το Μπαχρέιν) το φιλοσιιτικό κόμμα απλώς καταργήθηκε, για να ακολουθήσει τώρα και η Ένωση Εθνικής Δημοκρατικής Δράσης.

Για τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα, όλα αυτά είναι ενοχλητικές λεπτομέρειες που απλά πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλί. Η Δύση έχει αποφασίσει: όχι «εντάσεις» με ένα φεουδαρχικό καθεστώς που σκοτώνει, βασανίζει και φυλακίζει επί 6 χρόνια με τη συνδρομή του σαουδαραβικού στρατού. Πραγματικά, οι πρωταθλητές της δυτικού τύπου «μετα-δημοκρατίας» έχουν τους φίλους που τους ταιριάζουν.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!