Την επομένη των τριπλών (προεδρικών, βουλευτικών και αυτοδιοικητικών) εκλογών στην Ονδούρα, η εθνική εφορευτική επιτροπή έδινε ξεκάθαρα νικητή τον προοδευτικό Σαλβαδόρ Νασράλα, υποψήφιο της «Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης Ενάντια στη Δικτατορία», με πέντε ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον αντίπαλό του: τον απερχόμενο δεξιό πρόεδρο Χερνάντεζ. Ο τελευταίος ήταν… κληρονόμος του πραξικοπήματος που οργανώθηκε υπό την εποπτεία της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον το 2009. Με εκείνο το πραξικόπημα ανατράπηκε ο νόμιμος πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια, ο οποίος ενοχλούσε την Ουάσιγκτον λόγω των στενών δεσμών του με τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα, την Κούβα κ.λπ. Ακολούθησε μια περίοδος έντασης της κρατικής τρομοκρατίας, με εκατοντάδες δολοφονίες ακτιβιστών και αγωνιστών των κοινωνικών κινημάτων και της Αριστεράς…

Ενώ λοιπόν είχε καταμετρηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων και ανακοινωνόταν η νίκη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, με χιλιάδες πολίτες να πανηγυρίζουν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και τις υπόλοιπες πόλεις της Ονδούρας, εκδηλώθηκε ένα νέο πραξικόπημα – «θεσμικό» αυτή τη φορά. Με άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ και με την ενεργητική υποστήριξη της ντόπιας ολιγαρχίας, η εθνική εφορευτική επιτροπή «πείστηκε» να διακόψει την καταμέτρηση για δύο ημέρες! Και τελικά να αναθεωρήσει τις αρχικές ανακοινώσεις της. Άρχισε λοιπόν να δίνει… επανακαταμετρημένα ποσοστά καταλήγοντας (μετά από μία εβδομάδα!) στο «τελικό» αποτέλεσμα: οριακή επικράτηση του απερχόμενου δεξιού προέδρου Χερνάντεζ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την Ονδούρα καταγγέλλουν τη νοθεία και το νέο πραξικόπημα, ενώ ακόμη και ο φίλα προσκείμενος στην Ουάσιγκτον Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών αναγκάστηκε να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα «προκαλεί προβληματισμό» και «δεν μπορεί να αναγνωριστεί». Η απάντηση του Χερνάντεζ, με την κάλυψη των ΗΠΑ, ήταν σαφής: έστειλε αστυνομία και στρατό να χτυπήσουν τους διαδηλωτές ακόμη και με πραγματικά πυρά, δολοφονώντας 7 και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Τελικά, αφού ούτε με την αιματοχυσία δεν κατάφερε να φιμώσει το κίνημα αντίστασης, επέβαλε στρατιωτικό νόμο… Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.

* Βλ. φύλλο 383

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!