του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Η έντονη αντιπαράθεση, την ημέρα των εκλογών, μεταξύ υπηρεσιακής κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και εταιριών εκμετάλλευσης των διοδίων, εμφάνισε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο την πικρή αλήθεια για το ποιος έχει στην πραγματικότητα το πάνω χέρι και κυβερνά αυτόν τον… κρανίου τόπο. Παρά την πολυδιαφημισμένη διαβεβαίωση του υπουργού Εσωτερικών, τις παραμονές των εκλογών, ότι θα ισχύσει όπως ίσχυσε κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος η ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων από τα διόδια, παρά την παρέμβαση της υπηρεσιακής πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, το μεσημέρι της Κυριακής και παρά την έκκληση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη προς τις κοινοπραξίες των αυτοκινητόδρομων «να απελευθερώσουν άμεσα τα διόδια, με σκοπό την ομαλή επιστροφή των εκλογέων στα μεγάλα αστικά κέντρα», η απάντηση των εταιριών παρέμεινε αρνητική. Επικαλέστηκαν ξερά ένα υπηρεσιακό έγγραφό τους προς το υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλυφθεί από το κράτος». Προέβησαν, μάλιστα, σε αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι «οι εταιρίες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κατά την ημέρα του… δημοψηφίσματος»!

Το ορθό συμπέρασμα είναι, άραγε, πως η κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη για άλλη μια φορά ή ότι ο λαός, βρέξει-χιονίσει, έχει… προοριστεί να βγαίνει κουρεμένος; Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εισέρρευσαν εκτάκτως στα ταμεία των κοινοπραξιών, οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους θα συγκατανεύσουν και δεν πρόκειται φυσικά να επικαλεστούν ούτε «έκτακτες περιστάσεις» ούτε «ερμηνευτικές αιτιάσεις» στο γενικό και αόριστο περιεχόμενο των καταχρηστικών συμβάσεων, οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν αυτές τις συμβάσεις αναπαύονται προσωρινά πάνω στα ερείπια που δημιούργησαν, ενώ οι κίνδυνοι σύστασης εξεταστικών επιτροπών, όπως μας δίδαξε η πρόσφατη ιστορία, δεν εμφανίζονται στο ελάχιστο ικανοί να ταράξουν τον ήσυχο ύπνο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγνωσε «εύλογα ερωτηματικά». Ζήτησε ίση μεταχείριση των… εκλογικών αναμετρήσεων! «Η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

Η ζωή θα συνεχιστεί, λοιπόν, κανονικά, χωρίς να πολυϊδρώνει κανενός το αφτί, που τώρα στον πάτο του εξαντλημένου βαρελιού της ελληνικής οικονομίας, εκτός από συσσωρευμένη οργή για τον εμπαιγμό και την κακοποίηση του λαού, ψυχορραγούν τα λείψανα της ελληνικής κοινωνίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!