Του Σπύρου Κουζινόπουλου

 

Η υπόθεση του αθλητικού κέντρου ΚΑΠΠΑ 2000 στην Περαία του δήμου Θερμαϊκού, έρχεται πάλι το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να απορρίψει για καθαρά τυπικού λόγους, χωρίς να μπαίνει στην ουσία, την προσφυγή που είχε καταθέσει η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», κατά της απόφασης της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, συνεπικουρούμενης και από την προσκείμενη στη Ν.Δ. μείζονα αντιπολίτευση, να προχωρήσει στην εκποίηση για 25 και πλέον χρόνια, των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ 2000 και του περιβάλλοντα χώρου, συνολικής έκτασης 130 στρεμμάτων.

Κατά περίεργο τρόπο, στο θέμα της εκποίησης του ΚΑΠΠΑ, εμπλέκεται και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία μάλιστα πραγματοποίησε και μία «ενημερωτική» συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ενώ εξήγγειλε ότι σύντομα θα προχωρήσει και σε δεύτερη ενημέρωση, αυτή τη φορά από τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Μαυρομάτη, χωρίς να καταδεχτεί να ακούσει καν την αντίθετη άποψη των δύο παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης Θερμαϊκού».

Τι λέει για το θέμα αυτό η «Συμπολιτεία»; Ότι είναι απαράδεκτη η εκποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ 2000, την ώρα που τα αθλητικά σωματεία του Δήμου ασφυκτιούν και οι νέοι του Θερμαϊκού δεν έχουν αθλητικούς χώρους για να γυμναστούν. Κι ακόμη, πως για την ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής, δεν υπήρξε διαβούλευση με τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής του Θερμαϊκού και πρωτίστως τους συλλόγους παιδιών ΑΜΕΑ, για τα οποία δημιουργήθηκαν οι εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Είναι τραγικό, αθλητικοί χώροι, όπως ο συγκεκριμένος, να βγαίνουν στην εκποίηση, για να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα κάποιου ιδιώτη, τη στιγμή που στο κλειστό γυμναστήριο της Περαίας συνωθούνται 7-8 αθλητικοί σύλλογοι, με συνέπεια να αναγκάζονται να κάνουν ακόμη και μεταμεσονύχτιες προπονήσεις.

Η «Συμπολιτεία» θεωρεί επίσης ασαφές το σκέλος της απόφασης για τη χρήση του χώρου από τον υποψήφιο εκμισθωτή, καθώς όπως κατ΄ επανάληψη ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο, με την επίκληση του Ν.2160/1993, θα επιτρέπεται «η μακροχρόνια μίσθωση ακάλυπτης δημοτικής έκτασης με σκοπό, πέραν των τουριστικών δραστηριοτήτων που διέπονται από τις διατάξεις του όπως ισχύει, την εγκατάσταση και εκμετάλλευση στο μίσθιο επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων πάσης φύσεως και υποστηρικτικών προς αυτές υπηρεσιών, καθώς και με σκοπό την ανάπτυξη δραστηριοτήτων της πρωτογενούς παραγωγής που προϋποθέτουν ουσιώδεις δαπάνες του μισθωτή, για διάρκεια μέχρι 50 έτη, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 610 του Αστικού Κώδικα».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ 2000, που θέλει η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να τις ξεπουλήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα, τις πλήρωσε πανάκριβε ο ελληνικός λαός, καθώς η δημιουργία τους στοίχισε το αστρονομικό ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, κατά το μεγάλο φαγοπότι που έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνας της Αθήνας.

Όπως είχαμε καταγγείλει στο δημοτικό συμβούλιο, με βάση μια σειρά εγγράφων που καταθέσαμε, η διοίκηση του κ. Μαυρομάτη σκόπιμα δεν ζήτησε να ενταχθεί το ΚΑΠΠΑ στο πρόγραμμα κατασκευής-ανακατασκευής και συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, που από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή τους τελευταίους μήνες, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με δεκάδες Δήμους όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί για τη βελτίωση των αθλητικών τους εγκαταστάσεων.

Νομίζουμε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία του δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο, προκειμένου, έστω την ύστατη ώρα, να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς και την κοινωνία του Θερμαϊκού για την σωστή αξιοποίηση του χώρου, αλλά και να συνταχθεί μία ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη αξιοποίησης των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ 2000 και της γύρω έκτασης, προς όφελος πρωτίστως των ΑΜΕΑ και των κατοίκων του Δήμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!