Σκίτσο του John Antono

Χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες στέκονται δίπλα στην 29χρονη γλωσσολόγο

Του Γιώργου Πατέλη

 

Πριν από έξι χρόνια ξεκίνησε ο Γολγοθάς της Ηριάννας, όταν το 2011 σύρθηκε ο σύντροφός της στις δικαστικές αίθουσες με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Εκεί ο ίδιος αθωώθηκε πανηγυρικά και οι αρχές στράφηκαν στην Ηριάννα, ως εξιλαστήριο θύμα; Με μοναδική απόδειξη «ενοχής» μισό –κυριολεκτικά – δείγμα DNA που βρέθηκε, χωρίς καμία άλλη μαρτυρία και μόνο «ενοχοποιητικό στοιχείο» τη γνωριμία της με μέλη της ΣΠΦ, καταδικάστηκε με μία εξοργιστική απόφαση σε 13 χρόνια κάθειρξη.

Ενάντια στην πρωτοφανή αυτή απόφαση τις τελευταίες μέρες βλέπουν το φως της δημοσιότητας επώνυμες επιστολές και ανακοινώσεις αλληλεγγύης που ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της. «Αν η δικαιοσύνη δεν επανορθώσει, αυτή η δικαστική απόφαση εκδίδει μια ετυμηγορία ενοχής για ολόκληρη την κοινωνία», αναφέρουν χαρακτηριστικά 31 νέοι ποιητές και ποιήτριες στην τοποθέτησή τους. Ενώ καταλήγοντας λένε «ως ποιητές/ποιήτριες -χρήστες μιας γλώσσας όπου οι λέξεις μοιάζουν να έχουν χάσει το νόημά τους, αλλά κυρίως ως πολίτες, δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες υποθέσεις στη σιωπή, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε θέση στο πλευρό της Ηριάννας. Είμαστε δίπλα της και απαιτούμε την άμεση αποφυλάκισή της καθώς και την αθώωσή της μέσα από την δικαιοσύνη.»

Ο γνωστός τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου στρέφεται ευθέως ενάντια σε μερίδα δικαστών «που τηρώντας – και καλά – το γράμμα του νόμου, άτεγκτοι και μικροί θεοί, καταστρέφουν ζωές, αθέλητα ή και ηθελημένα κάποιες φορές. Τα τελευταία χρόνια τροχίζουν τη ρομφαία τους και σε ένα καινούργιο ακονιστήρι, που λέγεται “εξέταση DNA”». Κάνοντας λόγο για υφαρπαγή 13 χρόνων από τη ζωή της Ηριάννας, καταλήγει: «Θα δείξω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα λόγια των παιδιών μου παρά στα δικογραφικά στοιχεία και θα φωνάξω – μαζί με άλλους – απευθυνόμενος σ’ αυτούς που οδηγούν το κάρο: “Αφήστε την Ηριάννα ελεύθερη, να ανυψώσει ή να καταστρέψει η ίδια τη ζωή της”».

Ψήφισμα-επιστολή αλληλεγγύης έστειλαν όμως και Βρετανοί πανεπιστημιακοί προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή. Η επιστολή αυτή, μάλιστα, σε μόλις τρεις ημέρες έχει βρει περίπου χίλιους υποστηρικτές από την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι και την Αυστραλία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!