Η Δύση δύει μπροστά στα μάτια μας με αναπόδραστο τρόπο. Αυτό έρχεται να πιστοποιήσει και η τελευταία έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC) με τίτλο «Ο κόσμος το 2050», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Από εκεί και ο διπλανός πίνακας που δείχνει την παγκόσμια κατάταξη των οικονομιών με βάση το ΑΕΠ, σύμφωνα με την μέθοδο PPPs, σήμερα και το 2050.

pinakas baglamadesΗ Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία στην θέση των ΗΠΑ, ενώ σε μερικά χρόνια η Ινδία θα την εκθρονίσει και από την δεύτερη θέση. Η δε Ρωσία θα τεθεί επικεφαλής των οικονομιών της Ευρώπης. Από τη σημερινή Ε.Ε. (πόσοι είναι βέβαιοι πως θα υπάρχει το 2050;) στο «top-10» βρίσκεται μόνο η Γερμανία, κι αυτή 9η και καταϊδρωμένη από 5η.

Την ίδια στιγμή, και ενώ όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε αναταραχή, στο προτεκτοράτο της νοτιοανατολικής Μεσογείου με την επονομασία «Ελλάδα», το πολιτικό σύστημα δίνει όρκους πίστης στον παρακμάζοντα δυτικό ιμπεριαλισμό. Με τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας επταετίας, η χώρα οδηγείται σταθερά στην «ανάπτυξη»: Μέχρι το 2024 η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ. Μέχρι το 2041 θα αποπληρώσουμε τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης. Μέχρι το 2054 θα αποπληρώσουμε τα δάνεια προς τον ESF, ενώ μέχρι το 2114 η δημόσια περιουσία είναι ξεπουλημένη.

Αν και η έρευνα της PwC δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το μέλλον που επιφυλάσσεται: Διαλυμένη ημι-αποικία με ρευστοποιημένα σύνορα, ανάπτυξη τύπου Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, εξαθλιωμένο πληθυσμό, όλο το νεανικό παραγωγικό δυναμικό στο εξωτερικό. Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν παρά προβλέψεις…

 

Μανώλης Μούστος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!