«Ανώνυμοι» ιδιώτες μπλέκονται σε έργα και εξυπηρετήσεις

 

Εδώ και δεκαπέντε ημέρες ένα ιδιότυπο κουβάρι ξετυλίγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, με αφορμή την προτεινόμενη λειτουργία τελωνείου στην περιοχή της Κουλούρας (χώρος γνωστός απ’ τα μπλόκα των αγροτών), βγάζοντας στον αφρό σχέδια, σχεδιασμούς, διασυνδέσεις, εξυπηρετήσεις, συγκρούσεις, συγκλίσεις και διαπλοκές.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21/4 εισήχθη εκτός ημερησίας διάταξης, χωρίς έγγραφα τεκμηρίωσης και χωρίς να έχει περάσει απ’ την οικονομική επιτροπή το θέμα «Συναίνεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για παραχώρηση κατά χρήση τμήματος των υποδομών της εταιρίας ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε. στο Υπουργείο Οικονομικών, για τη λειτουργία του τελωνείου Ημαθίας».

Οι εγκαταστάσεις της Κουλούρας ανήκουν στην εταιρία ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η ΠΚΜ κατά 51%, ο Δήμος Βέροιας κατά 25% και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βέροιας κατά 24%.

Επιχειρηματικοί παράγοντες της Ημαθίας διαμέσου του κοινού εγγράφου με αριθμό πρωτ. 23/10-12-14 της ΠΕ Ημαθίας και του Δ. Βέροιας, προς το Υπουργείο Οικονομικών, διατύπωσαν την πρόταση να γίνει παραχώρηση κατά χρήση για τα επόμενα 50 χρόνια, προς το υπουργείο, τμήματος των υποδομών της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., στην περιοχή της Κουλούρας, για την κατασκευή τελωνείου. Το αίτημα αυτό επαναβεβαιώθηκε και με επόμενο κοινό έγγραφο με αριθμ. πρωτ. 284423/1050/22-05-15, με τη δέσμευση ότι οι προβλεπόμενοι χώροι μπορούν να παραδοθούν σε ένα τετράμηνο από την απόφαση του Υπουργείο Οικονομικών, για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του Ενοποιημένου Τελωνείου Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, στον εν λόγω χώρο.

Σε απάντηση του παραπάνω εγγράφου το Υπουργείο Οικονομικών με το υπ’ αριθμό πρωτ. ΓΔΤΕ521769ΕΞ2015/16-10-15 έγγραφο, προκειμένου να εξετάσει την πρόταση της Π.Ε. Ημαθίας και του Δ. Βέροιας, ζητά να υποβληθούν οι αποφάσεις: της Γ.Σ. των μετόχων της ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., του Δ.Σ. του Δ. Βέροιας και του Π.Σ. της ΠΚΜ. Επιπλέον το Υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι οι απαιτούμενες επισκευές και διαμορφώσεις των χώρων που θα προσδιοριστούν απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, θα παραδοθούν απ’ τους παραχωρησιούχους έτοιμες προς χρήση στο νέο τελωνείο και το κόστος επισκευής των εν’ λόγω εγκαταστάσεων θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από αυτούς.

Στη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναζητήθηκε επίμονα από περιφερειακούς συμβούλους, η απάντηση του ερωτήματος, ποιος θα αναλάβει την οικονομική επιβάρυνση για την κατασκευή του τελωνείου. Η απάντηση που δόθηκε απ’ τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Ν. Ουσουλτζόγλου ήταν ότι θα δοθούν 200.000 ευρώ από ανώνυμο ιδιώτη προκειμένου να καλυφθεί μέρος της δαπάνης. Αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει την ταυτότητά του, επικαλούμενος την επιθυμία του «δωρητή». Το κόστος κατασκευής κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη εκτιμήθηκε ότι «ίσως είναι 1 εκατομμύριο, ίσως είναι 2 εκατομμύρια…».

Το πρώτο πολιτικό ζήτημα που εγείρεται, είναι ότι ο ανώνυμος ιδιώτης, όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στις 24/4, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ένα δεύτερο πολιτικό ζήτημα είναι η στάση του Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μεταφέρει υποχρεώσεις του, όπως η κατασκευή τελωνείων, στην Περιφέρεια και μάλιστα δεν αρκείται στη δωρεάν παραχώρηση αλλά απαιτεί και τα έξοδα κατασκευής να επιβαρύνουν τους πενιχρούς πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών νοικιάζει χώρους ιδιοκτησίας του στην Περιφέρεια.

Επίσης εξίσου σοβαρό πολιτικό ζήτημα είναι η «επιχορήγηση» τέτοιων έργων και βασικών υποδομών από ιδιωτικές εταιρίες γνωστών μεγαλοσυμφερόντων, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Την τρέχουσα εβδομάδα το θέμα κυριάρχησε στα τοπικά ημαθιώτικα, έντυπα και ηλεκτρονικά, ΜΜΕ, που συνδέουν άμεσα τη «δωρεά» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την πρόθεση της εταιρίας να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο ισχύος 20MW,με 14 ανεμογεννήτριες στο δασόκτημα Γεωργιανών και Ξηρολίβαδου.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι, τοπική εφημερίδα της Βέροιας αποκάλυψε στις 3/5 ότι η επένδυση του γιγαντιαίου αιολικού πάρκου 614MW με 174 ανεμογεννήτριες που θα καλύψει όλο το Βέρμιο, από την Πέλλα έως την Κοζάνη, και θα υλοποιηθεί από πολυεθνική Ισπανικών συμφερόντων σε συνεργασία, όπως εικάζεται, με μεγάλη ελληνική κατασκευαστική εταιρία, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έναρξη των εργασιών. Το εν λόγω έργο είναι αδειοδοτημένο απ’ το 2012. Η Ισπανική πολυεθνική φαίνεται να εκτιμά πως έφτασε ο χρόνος για την υλοποίηση του, συνδέοντας το προφανώς με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας και την πώληση της ΔΕΗ. Να σημειώσουμε ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οι σημερινοί βουλευτές Ημαθίας, είχαν κατά το παρελθόν πρωταγωνιστήσει, στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας εναντίον του έργου αυτού.

Τελωνείο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αιολικά πάρκα, πώληση της ΔΕΗ, μοιάζουν ασύνδετα μεταξύ τους πράγματα. Σιγά-σιγά το πάζλ θα συμπληρωθεί, και θα διαφανεί η διασύνδεση όσων παραπάνω περιγράφηκαν. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι μετά τη λεγόμενη αξιολόγηση «…έρχεται η ανάπτυξη», επιταχύνει τις διαδικασίες.

Κουλούρες πλάθονται. κουλούρες ψήθηκαν και ψήνονται. Κουλούρες φαγώνονται. «Τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

 

Θ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!