Τουρκία

Άλλη μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία πήρε αυτές τις μέρες η κυβέρνηση Ερντογάν, υποσχόμενη υλικά κίνητρα για όσες γυναίκες παντρευτούν νέες και κάνουν… τουλάχιστον τρία παιδιά. Συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση υποσχέθηκε 10.000 τουρκικές λίρες (περίπου 3.500 ευρώ) για κάθε νεαρό ζευγάρι, συν μία χρυσή λίρα για κάθε παιδί… Μάλιστα η πρωτοβουλία στοχεύει ιδιαίτερα τις φοιτήτριες, στις οποίες υποσχέθηκε, επιπλέον των προηγούμενων κινήτρων, διαγραφή των φοιτητικών δανείων αν παντρευτούν πριν αποφοιτήσουν, καθώς και δωρεάν στέγαση των νεαρών ζευγαριών σε κρατικούς ξενώνες.

Οι προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας καταγγέλλουν ότι αυτά τα μέτρα στοχεύουν να κρατήσουν τις γυναίκες κλεισμένες στο σπίτι, μακριά από κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα, με μοναδικό «έργο» τους την ανατροφή παιδιών. Πράγματι, αυτή είναι η κεντρική ιδέα που διαπερνά την πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν και αντανακλά τη βαθιά συντηρητική ιδεολογία του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ. Ήδη πέρυσι ο Ερντογάν, μιλώντας σε κοπέλες ενός «ιδρύματος νεολαίας» που διευθύνει ο γιος του, τις παρακινούσε: «Μην καθυστερείτε το γάμο σας. Αποφασίστε γρήγορα, και παντρευτείτε ενώ ακόμη σπουδάζετε, ή το αργότερο μετά την αποφοίτησή σας. Δεν χρειάζεται να είστε δύσκολες στην επιλογή του συντρόφου σας. Αλλιώς, θα μείνετε στο ράφι»!

Είναι σαφές ότι η κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να ανακόψει την όλο και μεγαλύτερη και πιο δραστήρια συμμετοχή των γυναικών, ιδίως των νέων, όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. Ιδίως μετά την εξέγερση του πάρκου Γκεζί, που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί μία με το μαστίγιο (νέο κατασταλτικό νομοσχέδιο, η προώθηση του οποίου οδήγησε προχτές σε συγκρούσεις εντός της τουρκικής Βουλής) και μία με το καρότο («κίνητρα» για να περιοριστούν στο νοικοκυριό) να αποθαρρύνει τις γυναίκες. Σε αυτά προστίθεται η ακόμη και «θεσμική» ανοχή μπροστά στα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, που έγινε καταφανής πέρυσι, όταν δικαστήριο στη νοτιοανατολική Τουρκία απελευθέρωσε 4 αστυνομικούς που είχαν βιάσει κατ’ εξακολούθηση μια 16χρονη κοπέλα.

Το πρόβλημα της βίας και των βιασμών ξανάρθε στο προσκήνιο πριν από λίγες μέρες, όταν τρεις άντρες δολοφόνησαν μια 20χρονη φοιτήτρια που αντιστάθηκε όταν επιχείρησαν να τη βιάσουν. Αυτή τη φορά όμως χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της Τουρκίας, απαιτώντας τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων. Μπροστά στο κύμα οργής, ο ίδιος ο Ερντογάν αναγκάστηκε να υποσχεθεί «την αυστηρότερη τιμωρία για τους ενόχους». Παρά τις υποσχέσεις, όμως, συνδικαλιστές και ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι με την πολιτική της και τη ρητορεία της ενθαρρύνει τη βία κατά των γυναικών.

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!