Ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ είναι γνωστός στους αναγνώστες του Δρόμου και σε όλο τον κόσμο. Μέλος των Μαύρων Πανθήρων, θύμα δικαστικής σκευωρίας που οδήγησε στην καταδίκη του σε θάνατο για φόνο αστυνομικού που ποτέ δεν διέπραξε (σκευωρία που έχει πλέον αποδειχτεί και παρ’ όλα αυτά η αμερικανική «δικαιοσύνη» αρνείται επανάληψη της δίκης), έχει περάσει τα 33 τελευταία χρόνια της ζωής του φυλακισμένος – εκ των οποίων τα 29 στην πτέρυγα των μελλοθανάτων… Εξακολουθεί όμως να είναι ενοχλητικός και μέσα από το κελί του: με τα άρθρα του, με τις παρεμβάσεις του, με την ανυποχώρητη στάση του, έχει κερδίσει επάξια το προσωνύμιο «η Φωνή όσων δεν έχουν φωνή».

Τώρα, για μια ακόμη φορά, το κατεστημένο των ΗΠΑ επιχειρεί να φιμώσει αυτή τη φωνή. Αφορμή ήταν η πρόσκληση ενός αμερικανικού κολεγίου στον Μουμία να μιλήσει, μέσω τηλεφώνου, σε μια πανεπιστημιακή εκδήλωση. Εξοργισμένη από τη συνεχώς διευρυνόμενη αναγνώριση του Μουμία ως πολιτικού κρατούμενου και θύματος σκευωρίας, η «Αδελφότητα της Αστυνομίας», η ισχυρότερη αστυνομική ένωση στις ΗΠΑ, κίνησε γη και ουρανό για να τον φιμώσει. Η ανταπόκριση του συστήματος ήταν άμεση: ο Τομ Κόρμπετ, κυβερνήτης της πολιτείας της Πενσιλβάνια (όπου είναι έγκλειστος ο Μουμία) υπέγραψε πρόσφατα νομοθετική πράξη βάσει της οποίας απαγορεύεται η έκφραση λόγου που μπορεί να προκαλέσει… «διανοητικό άγχος»!

Πρόκειται βέβαια για μια απόφαση που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα των ΗΠΑ και ιδίως την κορωνίδα του, την Πρώτη Τροπολογία – η οποία διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου σε απόλυτο βαθμό, «ακόμη και αν είναι ενοχλητική ή προκαλεί αναταραχή». Ήδη οργανώσεις νομικών και προστασίας πολιτικών δικαιωμάτων έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον της απόφασης του κυβερνήτη, που «φωτογραφίζει» τον Μουμία, και θεωρούν πιθανή την ακύρωσή της ως κατάφωρα αντισυνταγματική. Είναι όμως εντυπωσιακό πώς το εξωφρενικό αίτημα της «Αδελφότητας της Αστυνομίας» υιοθετήθηκε χωρίς πολλές-πολλές συζητήσεις από την τοπική βουλή και από τον κυβερνήτη, που υποτίθεται ότι έχουν ορκιστεί να τηρούν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η απόπειρα φίμωσης του Μουμία δεν σταματά σε αυτή την πρωτοφανή νομοθεσία περί απαγόρευσης λόγου ο οποίος μπορεί να προκαλέσει «διανοητικό άγχος»… Σε εξέλιξη βρίσκονται προσπάθειες επιβολής οικονομικών κυρώσεων στο ευρύ δίκτυο υποστηρικτών του Μουμία, αλλά και πιέσεων σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά κανάλια να μην προβάλλουν τα βιβλία του Μουμία (έχει γράψει επτά μέχρι σήμερα), ούτε τις απόψεις όσων διεκδικούν μια δίκαιη δίκη. Επιπλέον, έχει υποβληθεί μήνυση κατά του Πανεπιστήμιο Temple, σε ορισμένα μαθήματα του οποίου περιλαμβάνονται και κείμενα του Μουμία. Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ αγωνιούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Ε.Φ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!