Πολυαγαπημένε μου Nτέλιο,

δεν ξέρω αν ο ελέφαντας μπορεί ή μπορούσε να εξελιχθεί μέχρι του σημείου να γίνει ένα όν ικανό, όπως ο άνθρωπος, να κυριαρχήσει πάνω στις δυνάμεις της φύσης και γενικά να τις χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς του. Συγκεκριμένα ο ελέφαντας δεν είχε την ίδια εξέλιξη με αυτήν του ανθρώπου και βεβαίως δεν θα την έχει ποτέ γιατί ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον ελέφαντα, ενώ ο ελέφαντας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον άνθρωπο, ούτε ακόμα για να τον φάει. Αυτό που σκέφτεσαι για την δυνατότητα του ελέφαντα να προσαρμόσει τα μπροστινά πόδια του για την πραχτική δουλιά δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα: ο ελέφαντας έχει σαν «τεχνικό» εργαλείο την προβοσκίδα και από την «ελεφαντική» σκοπιά την χρησιμοποιεί πολύ καλά για να ξεριζώσει δέντρα, να πάρει τροφή, να προστατευτεί ορισμένες φορές κ.λπ.

Μου είχες γράψει ότι σου αρέσει η ιστορία και φτάσαμε να μιλάμε για την προβοσκίδα του ελέφαντα. Πιστεύω πως για να μελετήσουμε την ιστορία δεν χρειάζεται να φανταζόμαστε πολύ στο τι θα είχε συμβεί «εάν»… (εάν ο ελέφαντας είχε στηριχτεί στα πίσω του πόδια πόση ανάπτυξη θα είχε ο εγκέφαλός του, εάν, εάν, και αν ο ελέφαντας είχε γεννηθεί με ρόδες θα ήταν φυσικά ένα τράμ; και εάν είχε φτερά; Σκέψου μια εισβολή από ιπτάμενους ελέφαντες.

Είναι ήδη πολύ δύσκολο να μελετήσεις την ιστορία όπως αυτή έχει εξελιχθεί στην πραγματικότητα, γιατί σχετικά με μεγάλο μέρος της έχει χαθεί κάθε ντοκουμέντο· γιατί λοιπόν να χάνουμε το χρόνο μας για να κάνουμε υποθέσεις χωρίς καμιά βάση; Ύστερα στις υποθέσεις σου υπάρχει πολύς ανθρωπομορφισμός. Ποιος ξέρει αν κάποιος γέρος σοφός ελέφαντας ή ένα νεαρό ξεπεταρούδικο ελεφαντάκι, από την σκοπιά του, δεν αναρωτιέται γιατί ο άνθρωπος δεν έχει προβοσκίδα. Περιμένω ένα εκτενές γράμμα σου πάνω σε αυτό το θέμα.

Εδώ δεν έκανε πολύ κρύο και ύστερα εγώ φέτος δεν υπέφερα από το κρύο όπως τις προηγούμενες χρονιές. Δεν έχω κανένα πουλάκι μαζί μου, μα βλέπω στον διάδρομο πάντα δύο ζευγάρια από κοτσύφια και τις γάτες που καταστρώνουν σχέδια για να τα πιάσουν. Οι κότσυφες όμως μοιάζουν να μην ανησυχούν και είναι πάντα χαρούμενοι και κομψοί στις κινήσεις τους.

 

Σε αγκαλιάζω

O μπαμπάς

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!