Του Μάριου Διονέλλη

 

Σας γράφω σήμερα, λίγο πριν από τις διακοπές, μερικές σκέψεις για να τις έχετε μαζί σας, αν κοπιάσετε προς τα Χανιά τούτες τις μέρες. Το αεροδρόμιο που θα βλέπετε από ψηλά το πήραν οι Γερμανοί της Fraport. Ήταν κακό, λέει, να είναι δημόσιο το αεροδρόμιο και ο ιδιώτης θα κάνει επενδύσεις και θα κερδίσει και αυτός και εμείς. Βέβαια και η Fraport ημι-δημόσια είναι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Είναι γερμανική.

Η εταιρία υποσχέθηκε να κάνει επενδύσεις, να αναπτύξει το αεροδρόμιο (μαζί με άλλα 13) που νοίκιασε για 40 χρόνια και σκοπεύει να δαπανήσει άμεσα περίπου 330 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, τα 300 από αυτά θα τα πάρει από το «πακέτο Γιούνκερ» δηλαδή από λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων. (Όχι, τα κέρδη δεν θα τα μοιραστεί μαζί τους).

Φυσικά και για να φτιαχτεί το αεροδρόμιο πάλι από τα λεφτά των Ευρωπαίων δαπανήσαμε κι ας ήταν, λέει, αθέμιτος ανταγωνισμός να παραχωρείς σε ιδιώτη υποδομές που ανασκευάστηκαν με δημόσιο χρήμα. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για γερμανική εταιρία.

Την ώρα της προσγείωσης να σκέφτεστε πως η Ευρώπη δίνει σε γερμανική εταιρία τα λεφτά για να διαχειριστεί ελληνικές δημόσιες υποδομές. Να μη σκεφτείτε ούτε ένα λεπτό ότι ήταν από πέρυσι προδιαγεγραμμένο πού θα κατέληγαν τα λεφτά του πακέτου Γιούνκερ. Εκείνου, του «εμπροσθοβαρούς» ντε, που ερχόταν ως αντάλλαγμα για να ψηφίσουμε το 3ο Μνημόνιο. Το οποίο με τη σειρά του επιβάλλει και άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Φαύλος κύκλος. Καλές διακοπές!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!