Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του διαρκώς μιλούσαν εδώ και καιρό και εξακολουθούν να μιλάνε, πως δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα οι υπουργοί του, ο επί των Οικονομικών και ο επί του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, με Κοινή Υπουργική τους Απόφαση (ΚΥΑ) από 10/12/2015, που στάλθηκε στους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους λογοτέχνες και καλλιτέχνες, χωρίς καμιά ταχυδρομική ένδειξη ως προς την ημερομηνία αποστολής της προς τους παραλήπτες της με θέμα: «Αναπροσαρμογή σύνταξης λογοτεχνών – καλλιτεχνών» Σχετ.:1. Το άρθρο 4 παρ.13 του ν.4151/2013 (ΦΕΚ 103/2013/τ.Α’). 2.Η αριθμ. 132380/10-12-2015 ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2759/2015/τ.Β’).

Σ’ αυτό το έγγραφο αναφέρεται πως η σύνταξή μας «αναπροσαρμόζεται» (δηλαδή μειώνεται) «από 1/01/2013 σε 720 ευρώ», και ότι «εφόσον λαμβάνεται και άλλη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, αλλά το άθροισμά τους είναι μικρότερο των 1000 € (συμπεριλαμβανομένης και της σύνταξης του Δημοσίου), η ανωτέρω σύνταξη θα σας καταβάλλεται χωρίς περικοπή».

Κι όμως, παρά αυτή τη διαβεβαίωση, πολλοί συνάδελφοι, που και με δύο συντάξεις δεν πλησιάζουν όχι τα 1.000 αλλά ούτε τα 900 €, τους έγιναν περικοπές.

Αλλά τα χείριστα έπονται:

Η ΚΥΑ παρακάτω αναφέρει: «Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που θα προκύψουν από την ανωτέρω αναπροσαρμογή θα αναζητηθούν από την υπηρεσία μας».

Αντιλαμβάνεσθε ότι το ύψος των «τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», θα προκύψει από το ύψος των περικοπών, που όσοι είχαν και κάποια δεύτερη σύνταξη και ξεπερνούσαν τα 1000 € θα είναι μεγάλο, αλλά και στους άλλους δεν θα είναι μικρό, δεδομένου ότι πρόκειται και για 3 χρόνια. Από 1/01/20013.

Τις προάλλες, κάποιος βουλευτής του Σύριζα που δήλωνε και Νομικός, έλεγε στη Βουλή πως η αναδρομικότητα, κατά το Ρωμαϊκό Δίκαιο, δεν είναι αποδεκτή όταν αλλάζει μία προηγούμενη κατάσταση επί τα χείρω και είναι αποδεκτή μόνον όταν την αλλάζει επί τα βελτίω. Δηλαδή μόνο αυξήσεις επιτρέπονται κατά το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Είναι πανκοίνως γνωστό πως τέτοια μέτρα είναι προκλητικώς αντισυνταγματικά και παράνομα. Η Κοινή Υπουργική τους Απόφαση ενεργοποιεί νόμο του Σαμαρά προ τριετίας και κάνει περικοπές αναδρομικά ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ.

Μέχρι τώρα ξέραμε πως κανένας νόμος δεν ισχύει αναδρομικά.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, να δεχτούμε παθητικά τέτοια μέτρα, που μας οδηγούνε όχι μόνο στο μεσαίωνα, αλλά άμεσα στην εξαθλίωση και στην εξόντωση, μια ώρα αρχύτερα, τώρα που βρισκόμαστε και προς τη δύση του βίου μας.

Οι συντάξεις αυτές μάς έχουν απονεμηθεί για την προσφορά διακεκριμένων υπηρεσιών στα Ελληνικά Γράμματα και στον Ελληνικό Πολιτισμό. Και αφορούν όλες τις κατηγορίες της Τέχνης και των Γραμμάτων: Λογοτέχνες, Καλλιτέχνες, Εικαστικούς, Μουσικούς, Χορωδούς, Σκηνοθέτες κ.λπ.

Ο νόμος του Μπένου ήταν κάτι. Έδινε 100 συντάξεις το χρόνο σε όλες αυτές τις κατηγορίες. Τώρα είναι μόνο 30 συντάξεις για 36 κατηγορίες! Οι λογοτέχνες και οι καλλιτέχνες, ενώ εργάζονται σκληρά για τα Γράμματα, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, οι περισσότεροί τους είναι ανασφάλιστοι και πεθαίνουνε φτωχοί και στην ψάθα. Παράδειγμα, ο μεγάλος ποιητής Νίκος Καρούζος, που πέθανε ως άπορος σε κάποιο νοσοκομείο, αλλά και πρόσφατα κάποιοι άλλοι σημαντικοί συνάδελφοι, όχι άγνωστα ονόματα.

Ευχαριστώντας για τη δημοσίευση.

 

Βαγγέλης Σακκάτος
Λογοτέχνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!