Όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι ο Τσίπρας θα πάει στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Ερντογάν όλοι αναρωτήθηκαν τι δικαιολογούσε αυτήν την επίσκεψη. Δεν υπήρχε περίπτωση, έλεγαν, να πάρουμε κάτι από τον Ερντογάν και δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του. Εκ των υστέρων είναι φανερό ότι έκαναν λάθος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να συζητήσει τα πάντα, όλα όσα ήθελε ο Ερντογάν, και να κόψει γόρδιους δεσμούς, όπως οι τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο, ελεύθερες πλέον από αναχαιτίσεις και άλλα εμπόδια, ώστε να δικαιώσει το σύνθημα της (υποτίθεται αριστερής) νεολαίας ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και όχι στην Ελλάδα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που επικαλέστηκε τόσες φορές ο Έλληνας πρωθυπουργός και ενώπιον του Ερντογάν.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ και άλλες πηγές θεωρούσαν ότι η βιασύνη του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλονταν σε ένα νέο στοιχείο που έγινε γνωστό πρόσφατα και προκάλεσε αμερικανική παρέμβαση: Το νέο στοιχείο είναι ο εντοπισμός τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 10 στην Κύπρο, εκμετάλλευσης Exxon Mobil. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει ποτέ ανακαλυφθεί έως τώρα και υποψιάζονται ότι, το πιο σημαντικό, επικοινωνεί με ρωσικά κοιτάσματα. Οπότε, αν επιβεβαιωθεί «η συγγένεια» των δυο κοιτασμάτων, το θέμα αποκτά διεθνείς διαστάσεις, περίπλοκες και προφανώς επικίνδυνες.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος ώθησε, λοιπόν, τις ΗΠΑ να ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισπεύσει την επίσκεψη για να συζητήσει με τον Ερντογάν όλες τις εκκρεμότητες και να αναζητηθεί λύση, με το επιχείρημα ότι ο καθένας μπορεί να βγει κερδισμένος. Και αυτοί που έχουν νόμιμα δικαιώματα και αυτοί που ισχυρίζονται ότι δικαιούνται χωρίς να έχουν τίτλους νομιμότητας. Μπροστά σε τόσα λεφτά, τα περί νομιμότητας οπισθοχωρούν. Εδώ τσαλαβουτάνε και τσαλαπατάνε κυβερνήσεις και χώρες για το τίποτα, πόσο μάλλον όταν το χρήμα αναμένεται να ρεύσει άφθονο.

Η εικόνα, λοιπόν, παρουσιάζεται ως εξής: Ο Τσίπρας έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ και ο Ερντογάν έχει οικονομικά προβλήματα για τα οποία ευθύνονται και οι ΗΠΑ. Ο Ερντογάν έχει γίνει κολλητός (τρόπος του λέγειν…) με τη Ρωσία και ο Τραμπ νευριάζει γιατί αν οι ΗΠΑ έχαναν την Τουρκία η ζημιά θα ήταν μεγαλύτερη από την απώλεια της Ουκρανίας για τη Ρωσία. Ο Τραμπ πιστεύει, ίσως, ότι αν δώσει κάτι (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικό του) θα πουλήσει ο Ερντογάν τους Ρώσους. Ένα τέτοιο λάθος θα φανεί σύντομα. Ο Τσίπρας δεν του μένει παρά να ελπίζει πως θα του πέσει το λαχείο.

Η εικόνα, λοιπόν, παρουσιάζεται ως εξής: Ο Τσίπρας έχει οδηγίες από τις ΗΠΑ και ο Ερντογάν έχει οικονομικά προβλήματα για τα οποία ευθύνονται και οι ΗΠΑ. Ο Τραμπ πιστεύει, ίσως, ότι αν δώσει κάτι (που έτσι κι αλλιώς δεν είναι δικό του) θα πουλήσει ο Ερντογάν τους Ρώσους. Ένα τέτοιο λάθος θα φανεί σύντομα. Ο Τσίπρας δεν του μένει παρά να ελπίζει πως θα του πέσει το λαχείο

Το ενεργειακό σε σχέση με το Κυπριακό αναφέρθηκαν ως επίκαιρα ζητήματα αλλά γενικώς και αορίστως. Ωστόσο, πριν να φύγει ο Τσίπρας για την Τουρκία αναρτήθηκε (για λίγη ώρα) είδηση στο διαδίκτυο ότι ο Ερντογάν ίσως αναγνωρίσει, ως ενιαία οντότητα, την Κυπριακή Δημοκρατία! Το υπονοούμενο είναι ότι έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις, προχωρημένες, για να ικανοποιηθούν, υποτίθεται, όλες οι πλευρές. Να ικανοποιηθεί, δηλαδή, ο Τούρκος εισβολέας. Η εν λόγω διαρροή τάζει διαμάντια σε απελπισμένους κυνηγούς θησαυρών, τόσο ηλίθιους που είναι αμφίβολο αν έστω βλέπουν το τυρί και σίγουρα δεν βλέπουν τη φάκα. Προβλέπω, σε κάθε περίπτωση, ότι το κοίτασμα θα απομακρύνει και την Τουρκία και την Ελλάδα ώστε να μείνει η Κύπρος «ελεύθερη κι ωραία», μονοζωνική, διζωνική, τριζωνική, με όσα ζωνάρια χρειαστούν, δηλαδή τόσα ζωνάρια ώστε να μην μπορεί να καταλογιστούν ευθύνες, όλοι να μουρμουρίζουν, αλλά κανείς να μην αντιδρά, να πάρει ο καθένας το γλυκό του και να κάτσει στο σκαμνί του. Και η Κύπρος να μείνει στα χέρια των νταβατζήδων που κανόνισαν και την εισβολή και τη μακρόχρονη κατοχή. Με την ευκαιρία, ο Τσίπρας έκανε και «πολιτικό τουρισμό», επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά. Το εισιτήριο εισόδου θα εξαργυρωθεί με δόσεις.

ΑΝ ΓΙΑ ΤΗ Μακεδονία ο Σόρος έριξε μερικά ψωροεκατομμύρια, οι ΗΠΑ υπόσχονται τον πακτωλό του κοιτάσματος (πουλάνε το τομάρι της αρκούδας πριν καν τη δούμε…) στους πεινασμένους Τούρκους, Έλληνες και σε όποιον άλλο προλάβει. Οι υποσχέσεις δεν κοστίζουν. Κόστος έχει η βλακεία, με το παράδοξο ότι ενώ η μεγάλη ποσότητα ρίχνει τις τιμές κάθε προϊόντος, στην περίπτωση της βλακείας όσο αυξάνει το απόθεμα και καταλαμβάνει χώρο, χώρες και ανθρώπους, τόσο την πληρώνεις πιο ακριβά στο ταμείο, όταν πας να την εξαργυρώσεις. Για παράδειγμα, έστω ότι το κοίτασμα είναι τεράστιο και έστω ότι συγγενεύει με το ρωσικό. Αν, δηλαδή, αντλείς από το ένα ζημιώνεις το άλλο. Το πλήγμα στη Ρωσία είναι προφανές και τρέχα να βρεις το δίκαιο. Μπορείς, όμως, να βρεις μπελάδες πολύ μεγαλύτερους για ένα κοίτασμα που δεν ξέρεις ούτε σε ποιον ακριβώς ανήκει ούτε πόσο μεγάλο είναι και όπου το μόνο βέβαιο είναι πως εσύ ο ίδιος δεν μπορείς ούτε καν να το αγγίξεις είτε παράνομος Τούρκος είσαι, είτε νόμιμος Κύπριος ή Έλληνας. Αυτά επιπολαίως και χωρίς εμβάθυνση.

Για τρίτη συνεχή Κυριακή θυμίζω τα λόγια του Π. Κονδύλη, ότι η ελίτ της χώρας ξεπουλάει την ίδια τη χώρα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Η επανάληψη δεν οφείλεται σε έλλειψη έμπνευσης. Απλώς καταγράφω την εκκωφαντική σιωπή, όπως συμβαίνει στις κηδείες.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!