Μόλις συμπληρώσαμε μια παραγωγική χρονιά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις περισσότερες από 40 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 4.000 άτομα! Ενδεικτικά, μόνο στις δύο εκδηλώσεις με τιμώμενο και ομιλητή τον Ευτύχη Μπιτσάκη, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στη Λέσχη, και στην εκδήλωση αλληλεγγύης στον Ελληνισμό της Ουκρανίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ, παραβρέθηκαν 750 συμπολίτες μας! Αυτό από μόνο του συνιστά αξιοπρόσεκτο επίτευγμα. Δεν ξέρω κανένα άλλο φορέα που να πραγματοποίησε τόσες πολλές και καλές εκδηλώσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και μάλιστα, με εθελοντισμό και ελεύθερη είσοδο.

Αναφέρομαι κυρίως στο ό,τι δημιουργήσαμε τη Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας και Πολιτισμού», εκ του μηδενός. Άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων, απ’ όλες τις περιοχές της Αττικής. Πολίτες που συνδημιούργησαν μια συλλογικότητα για κοινές δράσεις και κοινό προβληματισμό. Για να καταπολεμήσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό που καλλιεργεί το σύστημα, να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε τα ταλέντα και τις δεξιότητές μας, να μοιραστούμε γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε, για να πάμε κόντρα στο ρεύμα της αδιαφορίας και της ηττοπάθειας.

Δεν μπορώ να πω ότι τα καταφέραμε όλα αυτά, αλλά μπορώ με σιγουριά να πω ότι τείνουμε προς αυτά. Στον πρώτο χρόνο αρχίσαμε να σφυρηλατούμε τις σχέσεις μας, να σχηματίζουμε φιλίες και παρέες και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον. Κι αυτό δεν είναι λίγο.

Μέχρι τώρα, λειτουργούν στο πλαίσιο της Λέσχης οι ομάδες ιστορίας, θεάτρου και λογοτεχνίας. Έχουμε στα σχέδια μας την ομάδα κινηματογράφου και την ομάδα χορού και πολλές άλλες ωραίες ιδέες και προτάσεις για δράσεις.

Επίσης, δεν παραλείψαμε, σ’ αυτές τις πολύ δύσκολες εποχές, την αλληλεγγύη. Πρώτα με την παρουσία μας στο Άσυλο Ανιάτων και τώρα με την αποστολή φαρμάκων και τροφίμων στον Ελληνισμό της Ουκρανίας, που είναι εγκλωβισμένος στο πεδίο του πολέμου.

Οι δράσεις μας καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων. Μεταξύ άλλων, οργανώσαμε ομιλίες για την ελληνική γλώσσα, την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την ιστορία της ρώσικης λογοτεχνίας, το σφαγιασμό από τους ναζί της ιταλικής μεραρχίας Άκουι, τις αθέατες πλευρές του ποδοσφαίρου, τις κρίσεις και τις χρεοκοπίες του ελληνικού κράτους. Παρουσιάσαμε ποιητικές βραδιές αφιερωμένες στον Ανδρέα Κάλβο, τον Λευτέρη Πούλιο, αλλά και σε ποιήματα μελών της Λέσχης μας. Τιμήσαμε τον φιλόσοφο και αγωνιστή Ευτύχη Μπιτσάκη και προβάλαμε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για το φαινόμενο του φασισμού και του Γιώργου Χατζόπουλου για τη Δραπετσώνα, καθώς και τις δικές μου ταινίες για τους Έλληνες της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και τους Ελληνόφωνους της Κάτω Ιταλίας. Πραγματοποιήσαμε τρεις εκδρομές με ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στο βιομηχανικό τοπίο της Δραπετσώνας και στην πόλη της Χαλκίδας. Κάναμε μουσικές βραδιές και παρουσιάσαμε τη θεατρική παράσταση των Βικτωριανών με τη «Γυναικοκρατία» του Βυζάντιου. Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με τη συμβολή των μελών μας και πολλών άλλων αξιόλογων συμπολιτών μας.

Είναι σημαντικό ότι πολύ γρήγορα αποκτήσαμε στέγη, στην πλατεία Βικτωρίας, με τη συνδρομή του Εργαστηρίου Σκέψης και Τέχνης, με τις αναγκαίες υποδομές και με εύκολη πρόσβαση. Η δανειστική μας βιβλιοθήκη είναι ήδη στα σκαριά.

Όλα αυτά δικαιολογούν την αισιοδοξία μας για το μέλλον της συνύπαρξής μας. Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και για όλους, και στηριζόμαστε στα μέλη και τους φίλους μας, που αυξάνονται σταθερά, με συμμετοχή στο βαθμό και με τον τρόπο που ο καθένας θέλει και μπορεί να συμμετέχει. Η μέχρι σήμερα ανταπόκριση στη Λέσχη ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.

Στο κατώφλι του 2015, εύχομαι σε όλους καλύτερη χρονιά και πάντα να ανταμώνουμε ενωτικά και δημιουργικά.

Στέλιος Ελληνιάδης

 

Γιορτή μετά μουσικής στους Δρόμους Φιλίας και Πολιτισμού

Την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, από τις 2 το μεσημέρι, στον χώρο πολιτισμού του Δρόμου της Αριστεράς, στο Ρουφ, Ανδρονίκου 18 & Κωνσταντινουπόλεως 10 (σταθμός μετρό Κεραμεικός) με φαγητό, χορό και τραγούδια, τα μέλη και οι φίλοι της Λέσχης, θα γιορτάσουμε τον ένα χρόνο δημιουργικής συνύπαρξης, με ρεφενέ.

Θα παίξουν «Οι Φίλοι του Στέλιου» ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 6983 085 664 (Πέγκυ Τσελεπή) και 6944 757 653 (Βανέσσα Γεωργούλη).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!