Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

«Αναστάσιμες» ουρές

«Την έμπρακτη αγάπη» του πρόεδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, εξήρε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, για τη χρηματική ενίσχυση του φιλόπτωχου ταμείου, αλλά και επειδή θα προσφέρει το Μεγάλο Σάββατο στις τοπικές ενορίες πασχαλινά είδη τροφίμων για τις άπορες οικογένειες. «Αυτή η πράξη αγάπης έρχεται να προστεθεί σε σειρά πρωτοβουλιών της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του προέδρου της, στον τομέα της φιλανθρωπίας, του νεανικού έργου και των κατασκηνώσεων αλλά και στη μισθοδοσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς οι οποίοι δεν μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος», καταλήγει η ανακοίνωση του μητροπολίτη Πειραιώς. Παρά την έντονη και εύλογη προδιάθεση, η στήλη αρνείται να… κυλήσει σε οποιονδήποτε χλευασμό ή πικρόχολο σχολιασμό αυτής της ιστορίας. Ίσως επειδή έχουν πυκνώσει επικίνδυνα στις γειτονιές οι ουρές των ανθρώπων που περιμένουν να πάρουν ένα τσουρέκι, τρία κιλά πορτοκάλια και λίγα αβγά. Ίσως επειδή η τραγική αργοπορία αυτής «της ελπίδας που έφτασε» τής υπονόμευσε κάθε μαγκιά…

 

Συστάσεις και έπαινοι

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπέβαλε σειρά συστάσεων προς τη νέα κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων στα ζητήματα προστασίας και ασύλου στην Ελλάδα. Χαιρετίζει, ωστόσο, τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες μετά τις εκλογές και καλεί τις Αρχές να προωθήσουν περαιτέρω την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Οι συστάσεις εστιάζουν κυρίως στις δυσκολίες πρόσβασης στη διαδικασία του ασύλου, στη συνεχιζόμενη ύπαρξη εκκρεμών υποθέσεων από την παλιά διαδικασία ασύλου, στον κίνδυνο αυθαίρετης κράτησης, στις ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, στα κενά στον εντοπισμό και την παροχή υποστήριξης σε άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, στις άτυπες αναγκαστικές επιστροφές ανθρώπων στα σύνορα, στις ανησυχίες για τις προοπτικές ένταξης και υποστήριξης των προσφύγων, στην ξενοφοβία και τη ρατσιστική βία.

 

Όχι στα «νομικά τερτίπια»

To Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» αξίωσε από τις πρώτες μέρες της κυβερνητικής αλλαγής και συνεχίζει να αξιώνει τη δημοσιοποίηση και την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, Τράπεζας Πειραιώς και Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν»-Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, και την «ακύρωση του υστερόβουλου και αντεργατικού πλειστηριασμού» της 24ης Σεπτεμβρίου του 2014. Τη διασφάλιση της καταβολής όλων των δεδουλευμένων, μισθών υπερημερίας και αναδρομικών, την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για κρατικό έλεγχο και την πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου με διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα πετσόκομμα του ιδρώτα και του κόπου μας με νομικά τερτίπια. Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Ανυποχώρητα αξιώνουμε από το υπ. Υγείας και την Τράπεζα Πειραιώς την εγγύηση πλήρους αποπληρωμής όλων των οφειλομένων χρημάτων μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους, στην οποία δεν παραλείπουν να κατακεραυνώσουν τα μέλη της πρώην διοίκησης «γιατί παραπλάνησαν και εξαπάτησαν τους εργαζομένους με τις κάλπικες υστερόβουλες διαβεβαιώσεις τους. Είναι ακόμη ηθικά έκθετοι με τις επιλεκτικές αποπληρωμές “ημετέρων” τους που πραγματοποίησαν λίγο πριν τον πλειστηριασμό. Η μόνη πράξη διάσωσής τους είναι να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!