Ούτε και χθες «κατάφερε» να δώσει απαντήσεις ο υπουργός Οικονομικών επί των κρίσιμων ζητημάτων που έχει αναδείξει τις τελευταίες μέρες το σκάνδαλο με τα δάνεια του Τ.Τ.

Αποκαλύπτοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια ρότα που έχει χαράξει, να καταστρέφει το λαό και τον τόπο χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν παρά μόνο στην τρόικα και στο επιτελείο της Μέρκελ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή κοινοβουλευτική συζήτηση επί της ερώτησης που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό, τα κρίσιμα ζητήματα για το αν πρόκειται να γίνει έλεγχος για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και αν πρόκειται να ξεπουληθούν οι ανακεφαλαιοποιημένες με δημόσιο χρήμα τράπεζες, έμειναν να αιωρούνται αναπάντητες.
Εκτός από τις αοριστολογίες περί προστασίας των καταθετών και θωράκισης του πιστωτικού συστήματος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι την τελευταία 4ετία έχουν γίνει από την ΤτΕ 160 έλεγχοι, αν και δεν αναφέρθηκε στα αποτελέσματά τους, αποκρυσταλλώνοντας έτσι την διάχυτη εντύπωση ότι προστατεύει αυτό που ο Αλ. Τσίπρας αποκάλεσε χθες για άλλη μια φορά «τρίγωνο της αμαρτίας» (τράπεζες, πολιτικό σύστημα, επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα). Ο υπουργός απέφυγε επίσης να απαντήσει και για το σενάριο που θέλει τους ιδιώτες μετόχους των τραπεζών να επανακτούν με κυβερνητικό νόμο άμεσα τις μετοχές τους σε τιμές εξευτελιστικά χαμηλότερες από τις αρχικά προβλεπόμενες. «Η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» είπε, μεγαλώνοντας τον προβληματισμό, καθώς όλα τα δεινά που έχουν πάθει τα τελευταία χρόνια η χώρα και ο λαός της, ακριβώς για «το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» έχουν συμβεί. Αφού λοιπόν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα και τώρα τις μετοχές τους κατέχει το ΤΧΣ, γιατί να μην τις επανακτήσουν οι τραπεζίτες κοψοχρονιά, αν πρόκειται για «το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας»;
Πρόκειται ακριβώς για τον ορισμό του πλιάτσικου, όρος τον οποίο χρησιμοποίησε χθες ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για την επανάκτηση των τραπεζικών μετοχών σε εξευτελιστικές τιμές, το Δημόσιο θα χάσει περίπου 25 δισ. ευρώ.
Την τακτική Στουρνάρα «απαντώ σε ό,τι θέλω» ακολουθεί εξάλλου και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσε κατά την προχθεσινή «ενημέρωση» της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το μέλος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, «τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παρέμειναν βυθισμένα στο σκοτάδι του εξαιρετικά βολικού, όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, “απορρήτου”».

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!