Ένα χρόνο μετά την έναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερίας» όχι απλώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο αλλά έχουμε κάνει και αρκετά βήματα προς τα πίσω. Τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια, οι θάνατοι σπάνε ρεκόρ πανευρωπαϊκά, το ΕΣΥ βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση και όλα αυτά με τη δωρεάν διάθεση εκατομμύριων εμβολίων. Και εδώ στην εξίσωση δεν βάζουμε καν τη νέα παραλλαγή Ο για την οποία η αποτελεσματικότητα των υπαρκτών εμβολίων είναι ακόμα αμφίβολη. Το μόνο που κατορθώθηκε, ένα χρόνο μετά, είναι να εμπεδωθεί ο διχασμός μέσα στην κοινωνία και το ψηφιακό bullying των πολιτών.

Κερασάκι στην τούρτα, τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης. Για να πούμε την αλήθεια, η απανθρωπιά των μέτρων που ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα, αιφνιδιάζει πλέον και τους πιο κακοπροαίρετους. Μετά τους υγειονομικούς, η επόμενη κατηγορία που πρέπει να εμβολιαστεί με το στανιό είναι οι πολίτες άνω των 60. Τους πρώτους τους εκβίασε με την απειλή της απόλυσης, τους δεύτερους τους ρίχνει χαράτσι 100 ευρώ τον μήνα για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι. Όλα αυτά, βέβαια, για το καλό τους: «Θα σας εξοντώσουμε για να σας σώσουμε».

Και επειδή υποτίθεται ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για το ΕΣΥ, τα εκατοστάρικα θα πηγαίνουν στην ενίσχυση του. Αντί, δηλαδή, να ενισχύσουν απευθείας τα νοσοκομεία, προτιμούν να αρπάξουν τις αποταμιεύσεις των ηλικιωμένων. Μα πόσο πολύ αγωνιούν για το καλό μας!

Έχουν καμία εικόνα του τι σημαίνει ένα μηναίο χαράτσωμα αυτού του επιπέδου για ένα ζευγάρι συνταξιούχων; Πώς θα επιβιώσουν χιλιάδες συμπολίτες που θα στερηθούν τον μήνα 100 ευρώ; Πώς θα προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης ή θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους;

Ρητορικά ερωτήματα. Επειδή ακριβώς οι κυβερνώντες γνωρίζουν πόσο βάναυσα είναι αυτά τα μέτρα, για αυτό και τα εφαρμόζουν. Αυτό είναι, άλλωστε, το σχέδιο τους: Όποιος δεν συμμορφώνεται στις Διαταγές, θα χάνει τα δικαιώματα του ως ελεύθερος πολίτης, θα εκτοπίζεται από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και θα οδηγείται σε οικονομική και φυσική εξόντωση.

Άραγε, ποιο να είναι το επόμενο βήμα; Απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό; Απαγόρευση εισόδου σε σούπερ μάρκετ; Στέρηση του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι; Υπερβολές θα πει κανείς. Βέβαια, αν κάποιος μας έλεγε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους ότι ένας 75χρονος συνταξιούχος βιοπαλαιστής θα χαρατσωθεί με 100 ευρώ το μήνα αν δεν κάνει το εμβόλιο, θα του λέγαμε ότι έχει μεγάλη φαντασία. Ας κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τα χειρότερα έρχονται.

Όποιος δεν συμμορφώνεται στις Διαταγές, θα χάνει τα δικαιώματα του ως ελεύθερος πολίτης, θα εκτοπίζεται από την κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου και θα οδηγείται σε οικονομική και φυσική εξόντωση

Ωστόσο, το ζουμί του πρωθυπουργικού διαγγέλματος βρίσκεται λίγο παρακάτω. Κάθε ενήλικος (εμβολιασμένος ή μη) θα δικαιούται 2 δωρεάν σελφ τεστ ώστε «να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στη διάρκεια των γιορτών». Πολύ σωστό και πολύ λογικό μέτρο.

Όμως, αυτό δεν συνιστά εκ μέρους της κυβέρνησης σαφή παραδοχή ότι και οι εμβολιασμένοι συμμετέχουν στην μετάδοση του ιού; Έμμεσα δεν παραδέχεται ο πρωθυπουργός τη χρεοκοπία του επικίνδυνου, αντιεπιστημονικού και διχαστικού αφηγήματος περί «πανδημίας ανεμβολίαστων»; Αν το εμβόλιο συνιστά την απόλυτη πανάκεια και θα μας οδηγήσει μακριά από την πανδημία –αντίληψη που καλλιέργησε η κυβέρνηση τρεις μήνες τώρα με την στοχοποίηση των ανεμβολίαστων–, τότε γιατί να μπουν στον κόπο και να κάνουν σελφ τεστ οι εμβολιασμένοι;

Από την άλλη, αν είναι σωστό και χρήσιμο για τον έλεγχο της πανδημίας να ελέγχονται τακτικά τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι (που σαφώς και είναι), τότε ποια άλλα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν παρθεί σε αυτήν την κατεύθυνση; Μέτρα που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το ΕΣΥ, να εξασφαλίσουν την υγεία των ευπαθών συμπολιτών μας και να τιθασεύσουν κάπως τα κρούσματα; Μέτρα που εσκεμμένα δεν πάρθηκαν γιατί η κυβέρνηση επέλεξε μία τραμπούκικη και διχαστική πολιτική που δεν είχε καμία σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας αλλά με τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος επιτήρησης και διακυβέρνησης της κοινωνίας.

Το πράγμα είναι σοβαρό: Αν η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και τρεις μήνες ότι και οι εμβολιασμένοι συμμετέχουν στην μετάδοση του ιού (όπως ξέραμε όλοι οι υπόλοιποι) και το μόνο που έκανε ήταν να καλλιεργήσει την κουλτούρα «κάνετε το εμβόλιο και μετά είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι γουστάρετε» περιμένοντας τον κόμπο να φτάσει κάποια στιγμή στο χτένι, τότε μιλάμε για ευθύνες καραμπινάτα εγκληματικές και μάλιστα με παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!